Parasta juuri nyt (15.12.2021): Curb Your Enthusiasm, Richard Dawson & Circle, Teräsmiehen poika, Santanan kolmonen, How to With John Wilson

15.12.2021
curb

Larry David inhoaa mm. maailmaa. Kuva: HBO

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Ville Pirinen on nauttinut vapaasti poukkoilevasta absurdismista ja turhista yksityiskohdista jankuttamisesta.

1

Curb Your Enthusiasm -televisiosarjan yhdestoista kausi tarjoaa periaatteessa juuri sitä samaa wanhaa, äärimmäisen piinallisella tavalla hauskaa Larry Davidin turhista yksityiskohdista jankuttamista kuin komediasarjan kymmenen aiempaakin kautta. Se on jo sinällään ”pretty, pretty, prettaaaayyyy good” ja vähintään parhaassa kolmanneksessa juuri nyt.

Uudella kaudella ruutuaikaa saa kuitenkin myös ennenkokemattoman nerokas sivuhahmo. Monenlaisilla metatasoilla herkuttelevassa sarjassa kehitellään ja kuvataan Larry Davidin nuoruuteen sijoittuvaa tv-sarjaa. Erittäin pölhön juonikuvion kautta Larry on pakotettu palkkaamaan sarjaansa uskomattoman huono amatöörinäyttelijä Maria Sofia.

Maria Sofiaa näyttelevä Keyla Monterroso Mejia on roolissa aivan ilmiömäinen. Miten pystyykin ihminen näyttelemään niin ällistyttävän hyvin niin käsittämättömän kehnoa näyttelemistä? Aivot solmiutuvat jo suoratoistokatsojan nojatuolissakin, ja hämmästyttävät Maria Sofia -hetket nostavat ”Curbin” uuden kierroksen heittämällä Parasta juuri nyt -levelille. Sarja pystyy yhä yllättämään.

Curb Your Enthusiasm HBO Maxilla.

2

Kokeellisen brittifolkkari Richard Dawsonin ja kokeellisen suomi-meronia-ihan-mitä-tahansa-speed-kraut-spandex-pappamusa-avantgarde-rockbändi Circlen yhteislevy Henki (Domino, 2021) on parasta juuri nyt ”aivan kaikkien” mielestä, ja 5/5-arvioita napsuu prestiisistä musamediasta kautta planeetan. Ja katso: ”Aivan kaikki” ovat täysin oikeassa, on se vaan mahottoman hyvä kokonaisteos siinä sitten niin!

Circlen loputtomassa diskografiassa Henki asettuu helpoimmin lähestyttävään kolmannekseen, vaikkei nykystandardeilla mitään easy listeningiä tarjoakaan. Henki on nimenomaan wanhakantainen albumi, jossa jokainen raita tukee toista ja seitsemän pitkähkön kappaleen järjestys rakentaa koskettavan dramaturgian. Tutkittavaa riittää toistuvaan ja kiireettömään kuunteluun.

Trendikkäimmät cool kidsit tahtovat tuotteen pikkujoululahjaksi nimenomaan cd-levynä, koska se on musaformaateista nousevin.

3

Superboy

Juuri nyt, mutta myös aiemmin sekä varmasti jatkossakin, parasta ovat Teräsmiehen poika -sarjakuvalehdet, joita Kirja-Mono Oy julkaisi vuosina 1961–1969. Sarjan nimihenkilö (alkuperäisnimeltään Superboy) on Teräsmies teini-ikäisenä, ei siis mikään ”Teräsmiehen poika”.

Suomipainosten nimisekoilu sopii lehtiin mainiosti, sillä lehdet sisältävät tarinoissaan erittäin vapautuneesti poukkoilevaa, monin tavoin kömpelöä, lapsille ja nuorille suunnattua humoristista seikkailusarjakuvaa. Absurdismia lähestytään tahallaan ja tahattomasti. Itse hankin näitä ajan tuuliin kadonneita lehtiä, mikäli niitä tulee divareissa vastaan huonokuntoisina eli halpoina versioina.

Superboyta on aikoinaan tuutattu Amerikan-markkinoille useiden tekijöiden toimesta, varmasti suhteellisen vauhdikkaina bulkkisarjakuvatuotantoina. Kirja-Monon laitoksista on hankala kaivaa tarkempia tekijätietoja, mutta olen päätellyt, että omaa silmää viehättää eniten George Papp -nimisen piirtäjän nostalgisen kaunis ja usein täysin älyttömiin visioihin taipuva sivellinjälki. Lähes jokaisen ruudun voisi irrottaa omaksi hämmentäväksi taideteoksekseen, ja niin mielessäni teenkin.

Selailen Teräsmiehen poikia ees taas, ja syvennyn hetkesi johonkin tarinayhteydestä irrotettuun, erilliseen piirrokseen. Poikkeuksetta tuloksena on riemukas ja voimauttava taide-elämys, jota mikään muu media/taidelaitos/tms. ei voi tarjota.

4

Suomalaisen musiikin päivää vietettiin tuossa männä viikolla, eli 8.12. Silloin internetistä rockia kuluttavalle kansanosalle paljastui, että parasta suomalaista musiikkia sitten Jean Sibeliuksen on Santanan kolmonen.

Pizzaa ja kaljaa -hitistä tuttu Rock Siltanen Group tarjoaa napakasti hårdrokittelevan ”Glenn Danzig meets Kari Peitsamo” -musiikkiteoksen, jonka aiheena on multikulttuurisen Carlos Santanan äänitetuotannon vivahteet.

Musiikki on Suomesta, musiikki on kaikkialta, musiikki on maailma ilman rajoja – ja Rock Siltanen Groupin Santanan kolmonen yhä parasta myös tällä viikolla.

5

30.3.2021 tällä palstalla Jan Anderzén kirjoitti näin: ”Toisinaan televisiossa pääsevät temmeltämään todelliset visionäärit, ja onneksemme silloin tällöin heidän tekemisensä välittyvät meille katsojille laimentamattomina. John Wilson vaikuttaa poikkeuksellisen näkemykselliseltä nuorelta dokumentaristilta ja hänen How To with John Wilson -sarjansa tuntuu railakkaan omaääniseltä tykittelyltä.”

Tällä hetkellä suoratoistopalvelu HBO Max julkaisee sarjan kakkoskautta, ja railakkaan omaääninen tykittely jatkuu. Tekijä tuntuu jopa löytäneen lieviä lisäkierroksia vapaasti assosioivaan kuvakerrontaansa. Kakkoskauden kakkosjaksossa ”How To Appreciate Wine” vieraillaan mm. tehtaassa, jossa valmistetaan appelsiinin tuoksuisia keilapalloja.

Ville Pirinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua