Werner Herzog vuonna 2019. Kuva: Wiki Commons
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurilan listalla on muun muassa madrigaaleja ja ohjaajaveteraanin muisteloita.
1
Luin juuri Werner Herzogin muistelmat. Ne on nimetty herkullisesti: Every Man for Himself and God Against All (2023).
Toki Herzogin dokumentteja ja podcast-haastatteluja rutkasti kuluttaneena monet anekdooteista olivat tuttuja, mutta olen aina innoissani, kun joku touhuilee menemään verrattain pidäkkeettömästi. Herzog kertoo muun muassa kuinka rupesi ohjaamaan oopperoita täysin pystymetsästä. Toki auttoi, että hänen silloinen puolisonsa oli muusikko.
Oman ajankohtaisenkin lisäkierteensä Herzogin muistelmiin tuo tietoisuus siitä, että koskaan ei voi olla varma, milloin Herzog kertoo todellisia muistoja ja milloin hän pistelee omiaan. Sama ilmiöhän on tuttu Bob Dylanin muistelmista.
Joka tapauksessa värikäs ja kiehtova tarina/muistelo monipuolisen ja työteliään taiteilijan pitkästä urasta!
2
Herzogin kirjassa nousi esiin säveltäjä ja aatelismies Carlo Gesualdo (1566–1613). Herzog on tehnyt hänestä dokumentin Gesualdo: Death in Five Voices (1995).
Gesualdo oli ruhtinas, joka 24-vuotiaana murhasi apureidensa kanssa puolisonsa ja tämän rakastajan. Tuohon aikaan tämä oli ihan sallittu kosto, mutta herätti silti valtavasti pahennusta. Myöhemmin Gesualdo meni uudelleen naimisiin, mutta oli uskoton. Hänen uusi puolisonsa syytti miehensä rakastajatarta noituudesta, ja noidaksi todettu rakastajatar ”tuomittiin” asumaan Gesualdon kanssa – mielenkiintoinen oikeuden ratkaisu.
Joka tapauksessa, uskonnolliset mietteet ja erakoituminen seurasivat Gesualdoa tämän loppuelämän ajan. Hän viettii aikaansa lähinnä linnassaan säveltäen ajan oloihin eriskummallista laulumusiikkia. Etenkin madrigaalilaulukirjat V & VI sisältävät harmonioita, joita kuultiin laajemmin länsimaisessa musiikissa vasta Stravinskyn myötä.
Olen kuunnellut Gesualdon madrigaaleja viime aikoina ja vaikka ne eivät minua tolaltaan olekaan suistaneet (kuten aikalaiskertomuksissa kerrotaan tapahtuneen), suuren vaikutuksen ne ovat kyllä tehneet!
3
Herzogin muistelmien ohella olen lukenut Hannu Linkolan kirjoittamaa hienoa Kaseva-historiikkia Jykeen kiven lämpö (S&S, 2024; lue arvio täältä).
Kasevan musiikki on täysin uniikki seos iskelmällistä melankoliaa, Beatles-harmonioita ja yllättäviäkin käänteitä sisältäviä lyriikoita. Olin katselemassa Kasevan 50-vuotisjuhlakonserttia Tavara-asemalla huhtikuun alussa ja sydäntä lämmitti, kuinka tämä tamperelainen kansallisaarre otettiin vastaan. Hienoa, että bändi saa näin paljon tunnustusta upeasta musiikistaan!
4
Tavara-asemasta puheen ollen, olen ollut innoissani ensi viikolla alkavasta [KVÄÄR]-konseptista! Helatorstain aattona (8.5.2024) järjestetään nimittäin bileet, joissa sateenkaariväelle tarjotaan ”elämyksiä omilla ehdoilla ja ripaus Berliiniä”, kuten konseptia ideoinut Emmi Nuorgam asian esittää.
Ensimmäisessä tapahtumassa dj:nä kuullaan radiostakin tuttua Renaz Ebrahimia. Illan aikana nähdään myös Kiukkupussyn ja Narrikoiran drag king -esitykset! Kyseessä on siis ensimmäinen tapahtuma konseptille, joka tulee toivottavasti jatkumaan pitkään.
5
Uusista konsepteista puheen ollen, on syytä mainita ihan Tavara-aseman vieressä sijaitsevasta GO21-rakennuksesta löytyvä uusi taidetila Gofore Art, joka on hieno avaus yritysmaailman suunnasta tuoda taidetta toimitiloihin kaikkien nähtäville. Ensimmäinen näyttely on puolisoni Laura Laurilan maalauksia esittelevä Kaupunki puun juurella ja se on avoinna arkisin kello 10–15. Vaikka olisinkin jäävi sanomaan, niin näyttely sisältää todella upeita ja värikkäitä maalauksia muuttuvasta kaupunkiluonnosta. Näyttely on esillä kesäkuun puoliväliin saakka.
Toivon myötäisiä tuulia tällaisille avauksille, sillä taide on erottamaton osa elämää – miksei siis myös toimistorakennusten arkea?
Janne Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Lehtolan ja Siltamäen nelikätinen staccato hakkaa ilmiöistä kuoret hajalle ja paljastaa kätketyn tyhjyyden – arviossa Kosketus
KIRJAT | Jyrki Lehtolan ja Tuija Siltamäen uusi esseekokoelma on mäkihyppytermein nautittava suoritus, joka pysyy koossa loppuun asti.
Luukku 5: Mistä ihmeestä pajurääkkä sai sinisen laikun siipitaipeeseensa?
JOULUKALENTERI | Ennen joulua Matti Kuusela ja valokuvaaja Onni Rantanen esittelevät Kulttuuritoimituksen lukijoille 24 siipiveikkoa ja sirkuttajaa.
Niagaran saliyleisölle aukeni hetkeksi yhteys puiden maailmaan
LUKIJOILLE | Nainen jolle puu puhui on Anne Välinoron uuden lyhytelokuvan nimi, ja tämä nainen valotti kokemustaan Kulttuuritoimituksen elokuvanäytöksen yleisölle Tampereen Niagarassa.
Kilpailua kirjamarkkinoilla keinoja kaihtamatta – arviossa Rebecca F. Kuangin Yellowface
KIRJAT | Jos mielit menestyskirjailijaksi, lue Rebecca F. Kuangin Yellowface. Vai pitäisikö sittenkin sanoa, älä lue.