Täyttä rienaa arkojen asioiden ympärillä – arviossa Tampereen Teatterin Last Christmas

24.11.2023
VIIMEINEN JOULU (3)1O9A8260

Pia Piltz, Elisa Piispanen ja Kauneimmat Joululaulut. Kuva: Maria Atosuo

TEATTERI | Tampereen Teatterin pikkujouluvetonaulaksi valmistama Last Christmas – viimeinen joulu perkaa suomalaisen juhlakauden hulluimmat totuudet ja salat.

”Ollaanko hyvän maun rajoissa vai niiden ulkopuolella? Koko esitystä ajatellen ollaan kirkkaasti sisällä.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Last Christmas – viimeinen joulu

 • Ohjaus: Sakari Hokkanen
 • Käsikirjoitus: Ville Majamaa
 • Ensi-ilta: 23.11.2023

Näyttelijä Ville Majamaasta on kuoriutunut aivan mainio käsikirjoittaja. Sen osoittaa Tampereen Teatterin pikkujoulushow’ksi valmistettu Last Christmas – viimeinen joulu.

Majamaa itse heittäytyy näyttelemään niin kaikkitietävää Jumalaa kuin epäonnista strippariakin. Muut näyttelijät ovat Elisa Piispanen, Pia Piltz, Ville Mikkonen, Arttu Ratinen ja Linda Wiklund. Heitä on ohjannut pitkään freelancerina maata kiertänyt Sakari Hokkanen.

Cambridge Dictionary määrittelee sketsin lyhyeksi, humoristiseksi osaksi pidempää show’ta lavalla, teatterissa tai radiossa. Last Christmas täyttää tämän kuvauksen täydellisesti.

Erään toisen määritelmän mukaan sketsit ovat lyhyitä fiktiivisiä ja komediallisia näytelmiä, tai esityksiä, joissa on yksinkertainen narratiivinen rakenne ja ohuet henkilöhahmot. Tämäkin täyttyy!

Suomalaista lähdekirjallisuutta sketsikomedian kirjoittamiselle on vielä kovin vähän. Vertailukohdaksi nousee esimerkiksi sellaisia televisio-ohjelmia kuin Velipuolikuu, Pulttibois, Kummeli ja Putous. Ne osoittavat, että käyttövoimana on rohkea rämäpäisyys.

Syvempää vertailua mainittuihin tv:n menestyssarjoihin ei kannata lähteä tekemään, mutta ehkä kuitenkin Tampereen Teatterin näyttämöllä on nähtävillä pieniä pilkahduksia kaikesta aiemmasta. Mitään kopiointia tai vanhan kertausta Last Christmas ei kuitenkaan missään nimessä ole.

VIIMEINEN JOULU (2)1O9A8735

Strömsöläiset tv-kokit (Arttu Ratinen ja Ville Majamaa) saavat vieraakseen Andyn (Linda Wiklund). Kuva: Maria Atosuo

* *

Last Christmas on lähes puolitoistatuntinen ja lähes 20:n sketsin ilotulitus, laskentatavasta riippuen. Esitykseen kuuluu nimittäin muutama kokonaisuuden oivasti katkaiseva ja hengähdystaukona toimiva lauluesitys, jotka ovat mieluummin kauniita ja koskettavia kuin hulvatonta hurlumheitä.

Lauluista puheenollen: yksi sketseistä käy muutamassa minuutissa läpi koko Kauneimmat joululaulut -illan. Jouluiset laulut on saatu ketjutettua parodiassa niin nerokkaasti yhteen, ettei ajatus jumita pahasti missään vaiheessa.

Musiikkiosuuksissa oma tärkeä osansa on Niina Alitalolla, joka tunnetaan Tampereen yliopiston Nätyn musiikin ja laulun yliopistonlehtorina.

Monien Last Christmas -sketsien rakenne iskee tietyllä rakenteellisella pätevyydellään. Tarina lähtee liikkeelle vaisusti, mutta päättyy hurjaan roimintaan tai peräti väkivaltaisuuteen.

VIIMEINEN JOULU (1)

Last Christmas -esityksen huumorin tarjoilevat Linda Wiklund, Niina Alitalo, Ville Majamaa, Ville Mikkonen, Elisa Piispanen, Pia Piltz ja Arttu Ratinen. Kuva: Heikki Järvinen

* *

Sketseissä ei kuulu kuvia kumarrella. Yksi aihepiiri Last Christmas -show’ssa kuitenkin pistää silmään. Kirkon, pappien ja Jeesuksen pilkkaaminen nousee sellaisen rienan tasolle, että saattaa hieman herättää vaikeita epämukavuuden tunteita katsomon puolella.

Ollaanko hyvän maun rajoissa vai niiden ulkopuolella? Koko esitystä ajatellen ollaan kirkkaasti sisällä. Huumori on toki sellainen laji, että osalle ihmisistä sen voi tarjoilla rankempana kuin toisille. Tosikoita ei nytkään silitellä.

Mitä muuta rienataan? Virkavaltaa eli poliisia, lehtimyyjiä, tv-kokkeja, aikuisten pikkujoulukännejä ja television visailuohjelmia. Kaksimielisyydet ovat totta kai käytössä ja pieruhuumori perin yllättävällä tavalla.

Politiikan kuvioista käsikirjoittaja ei vaikuta olevan niin hyvin perillä, että olisi rohjennut isossa määrin siihen tarttua. Kaikki rasismiin viittaava on myös viisaasti jätetty pois.

* *

Näyttelijöillä riittää kiirettä, kun käyvät sketsien välillä vaihtamassa vaatteita, peruukkeja ja hattuja. Esitys osoittaa, että todellisilta ammattilaisilta sujuvat roolit niin draaman syvistä tulkinnoista kuin Last Christmas -show’n kaltaisista ohuista karikatyyreistä.

Tarkoitus on saada katsomo iloiseksi. Väistämätön totuus on, että välillä yleisö nauraa, välillä ei. Paikoittain ei voi mitään sille, että enemmän naurattaa takana istuvan äänekäs hohotus kuin näyttämön niin sanotut hauskat tapahtumat.

Aila-Liisa Laurila

Last Christmas – viimeinen joulu

 • Käsikirjoitus: Ville Majamaa
 • Ohjaus: Sakari Hokkanen
 • Muusikko: Niina Alitalo
 • Pukusuunnittelu: Jaana Aro
 • Valosuunnittelu: Raimo Salmi
 • Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho
 • Lavastussuunnittelu: Mikko Saastamoinen
 • Kampausten, maskien ja peruukkien suunnittelu: Riina Vänttinen
 • Rooleissa: Ville Majamaa Elisa Piispanen, Pia Piltz, Ville Mikkonen, Arttu Ratinen ja Linda Wiklund

Ensi-ilta Tampereen Teatterin Päänäyttämöllä 23.11.2023. Esityksiä 19.12.2023 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua