Cécile Orblin Katri Valana ja Laura Hänninen tällä kertaa Armas Heikelinä. Kuva: Kari Sunnari / TTT
TEATTERI | Vain viiden naisen voimin on rakennettu suuri pieni näytelmä ja palkitun tietokirjan sisarteos, joka nostaa runoilija Katri Valan uudella tavalla esiin maineikkaiden miesten varjosta.
”Yhä harvempi uskaltaa profiloitua pasifistiksi. Ajan henki suosii taisteluiden kuvastoa ja sanastoa.”
ARVOSTELU
Tampereen Työväen Teatterin Residenssi: Vala!
- Ohjaus: Hanna Ryti
- Rooleissa: Cécile Orblin ja Laura Hänninen
- Ensi-ilta: TTT:n Kellariteatterissa 21.4.2022. Esityskalenteriin täältä.
Vala! on viiden naisen suuri pienoisteos. Tai onhan se oikeastaan kuuden naisen teos, kun lasketaan mukaan vuonna 1944 kuollut pääroolihenkilö, runoilija Katri Vala.
Ne viisi, jotka herättivät Valan torstaina henkiin Kellariteatterissa, ovat Hanna Ryti, Laura Hänninen, Cécile Orblin, Raisa Kilpeläinen ja Minna Maijala.
Hämmästyttävän pieni ryhmä siihen nähden, miten täysipainoisen ja historiallisuudestaan huolimatta ajankohtaisen esityksen he ovat luoneet residenssiprojektina Tampereen Työväen Teatterissa.
Vala! on myös erikoinen hanke siitä, että siinä syntyivät kirja ja näytelmä rinnakkain. Minna Maijalan kirjoittama elämäkerta Katri Vala – Kulkuri ja näkijä (Otava, 2021) ilmestyi viime syksynä. Näytelmä näki nyt päivänvalon tietokirjan sisarena.
Perinteinen tapahan on ollut, että kirja adaptoidaan käsikirjoitukseksi näytelmään, elokuvaan tai tv-sarjaan. Tässä tapauksessa teokset rakentuivat yhdessä, ja kumpikin sai apua sekä vaikutetta toisestaan.
Maijala palkittiin aivan äskettäin Otavan kirjasäätiön 15 000 euron tietokirjapalkinnolla tähänastisesta tuotannostaan. Hänen Katri Vala -elämäkertansa oli syksyllä yksi viidestä Kanava-tietokirjapalkintoehdokkaasta.
* *
Ajankohtaisuus Vala!-esityksessä sukeutuu sodasta ja kulkutaudista, mutta myös muusta. Katri Vala sairasti tuberkuloosia ja menehtyi ruotsalaisessa parantolassa helluntaina 1944.
Ei tarvinne tarkemmin alleviivata, miten vakava hengitystiesairaus ja ihmisten tappaminen tuliaseilla liittyvät nykyhetkeen. Mutta näytelmä kysyy myös vakavan kysymyksen niihin liittyen: mitä ne tekivät taiteelle ja taiteilijoille?
Toiseen maailmansotaan johtanut poliittinen kehitys vaiensi rauhan puolesta puhuneen taiteen ja valjasti monet luovat nerot isänmaallisuuden nimissä sotapropagandan palvelukseen.
Juuri nyt sopii katsoa kulttuurikeskustelua koronapandemian ja Putinin sodan muuttamissa oloissa. Yhä harvempi uskaltaa profiloitua pasifistiksi. Ajan henki suosii taisteluiden kuvastoa ja sanastoa.
Taiteilijat – etenkin ne heistä, jotka yrittivät pitää linjansa – kamppailivat silloin toimeentulostaan. Ja ovat kamppailleet myös keväästä 2020 alkaen. Jotenkin sopivaa sattumaa on lopulta sekin, että Vala! sai kantaesityksensä samana päivänä, kun Taiteen edistämiskeskus Taike tilitti neljännen kierroksen korona-apurahoja luovien alojen suomalaisten ammattilaisten ahdinkoa helpottamaan.
* *
Tässä näytelmässä puristetaan pienestä porukasta kaikki eri osaamiset irti. Estradilla on vain kaksi näyttelijää, joista Cécile Orblin on myös toinen kirjoittaja. Hän tekee huipputyötä joka solullaan.
Toinen kirjoittaja on ohjaaja Hanna Ryti, jonka erinomaisen työn täydentää Raisa Kilpeläisen rikas visuaalinen suunnittelu.
Toinen esiintyjä, Laura Hänninen puolestaan on säveltänyt musiikkia Katri Valan tuotannosta esitykseen oivallisesti poimittuihin runoihin. Näyttelijänä hän suorittaa lukemattoman määrän rooleja saumattomin siirtymisin ja rakentaa kappaleen äänimaailmaa uskomattomalla keinovalikoimalla, mukaan lukien renkaidenvaihtoon yleensä käytetyllä ristikkoavaimella.
Ensi-illan jälkeen Vala! on nähtävissä Kellarissa ikävä kyllä vain kahdesti, toisen kerran osana Runofestivaalia (4.–7.5.). Sen jälkeen seuraavat esitykset ovat Espoon kaupunginteatterissa.
Matti Mörttinen
Tampereen Työväen Teatterin Residenssi: Vala!
- Käsikirjoitus: Hanna Ryti ja Cécile Orblin
- Ohjaus: Hanna Ryti
- Visuaalinen suunnittelu: Raisa Kilpeläinen
- Historiallinen neuvonantaja: Minna Maijala
- Rooleissa: Cécile Orblin ja Laura Hänninen
Ensi-ilta TTT:n Kellariteatterissa 21.4. Esityskalenteriin täältä. Esitykset Espoon Kaupunginteatterissa pe 13.5. klo 19 ja la 14.5. klo 15.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Näyttämön sietämätön keveys ja huijarin paino – arviossa Espoon teatterin Minna Craucher
TEATTERI | Espoon teatterin ensi-iltamusikaalin päähenkilö Minna Craucher oli hengästyttävä nainen. Hän toimi jo, kun miehet vasta tuskailivat.
Ken voi ystävänsä unhoittaa ilman kyyneleitä? Arviossa Seinäjoen kaupunginteatterin Seili
TEATTERI | Seili on vankalla ammattitaidolla tehty teatterisyksyn helmi, syvälle mieleen painuva musikaali.
Naisten sauna tuo koettavaksi kahden sisaruksen elämänkaarien avulla suomalaisen naisen ja saunan luonnetta
TEATTERI | Ritvalalaiset-kollektiivin esitys kertoo siitä, miten asiat ratkeavat saunan lauteilla ja siitä, miten sauna kannattelee kaikenlaisia huolia ja murheita.
Kun on elämän saanut, siitä on pidettävä huolta – arviossa Hämeenlinnan teatterin Ronja Ryövärintytär
TEATTERI | Hämeenlinnan teatterin ensi-iltanäytelmä on uskollinen ja visuaalisesti näyttävä tulkinta Astrid Lindgrenin iki-ihanasta tarinasta.