Taide poikkeusolojen armoilla silloin ja nyt – Vala! on ajan kipuhermoon osuvaa historiaa

22.04.2022
vala pressi DSC08131 scaled 1

Cécile Orblin Katri Valana ja Laura Hänninen tällä kertaa Armas Heikelinä. Kuva: Kari Sunnari / TTT

TEATTERI | Vain viiden naisen voimin on rakennettu suuri pieni näytelmä ja palkitun tietokirjan sisarteos, joka nostaa runoilija Katri Valan uudella tavalla esiin maineikkaiden miesten varjosta.

”Yhä harvempi uskaltaa profiloitua pasifistiksi. Ajan henki suosii taisteluiden kuvastoa ja sanastoa.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Tampereen Työväen Teatterin Residenssi: Vala!

  • Ohjaus: Hanna Ryti
  • Rooleissa: Cécile Orblin ja Laura Hänninen
  • Ensi-ilta: TTT:n Kellariteatterissa 21.4.2022. Esityskalenteriin täältä.

Vala! on viiden naisen suuri pienoisteos. Tai onhan se oikeastaan kuuden naisen teos, kun lasketaan mukaan vuonna 1944 kuollut pääroolihenkilö, runoilija Katri Vala.

Ne viisi, jotka herättivät Valan torstaina henkiin Kellariteatterissa, ovat Hanna Ryti, Laura Hänninen, Cécile Orblin, Raisa Kilpeläinen ja Minna Maijala.

Hämmästyttävän pieni ryhmä siihen nähden, miten täysipainoisen ja historiallisuudestaan huolimatta ajankohtaisen esityksen he ovat luoneet residenssiprojektina Tampereen Työväen Teatterissa.

Vala! on myös erikoinen hanke siitä, että siinä syntyivät kirja ja näytelmä rinnakkain. Minna Maijalan kirjoittama elämäkerta Katri Vala – Kulkuri ja näkijä (Otava, 2021) ilmestyi viime syksynä. Näytelmä näki nyt päivänvalon tietokirjan sisarena.

Perinteinen tapahan on ollut, että kirja adaptoidaan käsikirjoitukseksi näytelmään, elokuvaan tai tv-sarjaan. Tässä tapauksessa teokset rakentuivat yhdessä, ja kumpikin sai apua sekä vaikutetta toisestaan.

Maijala palkittiin aivan äskettäin Otavan kirjasäätiön 15 000 euron tietokirjapalkinnolla tähänastisesta tuotannostaan. Hänen Katri Vala -elämäkertansa oli syksyllä yksi viidestä Kanava-tietokirjapalkintoehdokkaasta.

* *

Ajankohtaisuus Vala!-esityksessä sukeutuu sodasta ja kulkutaudista, mutta myös muusta. Katri Vala sairasti tuberkuloosia ja menehtyi ruotsalaisessa parantolassa helluntaina 1944.

Ei tarvinne tarkemmin alleviivata, miten vakava hengitystiesairaus ja ihmisten tappaminen tuliaseilla liittyvät nykyhetkeen. Mutta näytelmä kysyy myös vakavan kysymyksen niihin liittyen: mitä ne tekivät taiteelle ja taiteilijoille?

Toiseen maailmansotaan johtanut poliittinen kehitys vaiensi rauhan puolesta puhuneen taiteen ja valjasti monet luovat nerot isänmaallisuuden nimissä sotapropagandan palvelukseen.

Juuri nyt sopii katsoa kulttuurikeskustelua koronapandemian ja Putinin sodan muuttamissa oloissa. Yhä harvempi uskaltaa profiloitua pasifistiksi. Ajan henki suosii taisteluiden kuvastoa ja sanastoa.

Taiteilijat – etenkin ne heistä, jotka yrittivät pitää linjansa – kamppailivat silloin toimeentulostaan. Ja ovat kamppailleet myös keväästä 2020 alkaen. Jotenkin sopivaa sattumaa on lopulta sekin, että Vala! sai kantaesityksensä samana päivänä, kun Taiteen edistämiskeskus Taike tilitti neljännen kierroksen korona-apurahoja luovien alojen suomalaisten ammattilaisten ahdinkoa helpottamaan.

* *

Tässä näytelmässä puristetaan pienestä porukasta kaikki eri osaamiset irti. Estradilla on vain kaksi näyttelijää, joista Cécile Orblin on myös toinen kirjoittaja. Hän tekee huipputyötä joka solullaan.

Toinen kirjoittaja on ohjaaja Hanna Ryti, jonka erinomaisen työn täydentää Raisa Kilpeläisen rikas visuaalinen suunnittelu.

Toinen esiintyjä, Laura Hänninen puolestaan on säveltänyt musiikkia Katri Valan tuotannosta esitykseen oivallisesti poimittuihin runoihin. Näyttelijänä hän suorittaa lukemattoman määrän rooleja saumattomin siirtymisin ja rakentaa kappaleen äänimaailmaa uskomattomalla keinovalikoimalla, mukaan lukien renkaidenvaihtoon yleensä käytetyllä ristikkoavaimella.

Ensi-illan jälkeen Vala! on nähtävissä Kellarissa ikävä kyllä vain kahdesti, toisen kerran osana Runofestivaalia (4.–7.5.). Sen jälkeen seuraavat esitykset ovat Espoon kaupunginteatterissa.

Matti Mörttinen

Tampereen Työväen Teatterin Residenssi: Vala!

  • Käsikirjoitus: Hanna Ryti ja Cécile Orblin
  • Ohjaus: Hanna Ryti
  • Visuaalinen suunnittelu: Raisa Kilpeläinen
  • Historiallinen neuvonantaja: Minna Maijala
  • Rooleissa: Cécile Orblin ja Laura Hänninen

Ensi-ilta TTT:n Kellariteatterissa 21.4. Esityskalenteriin täältä. Esitykset Espoon Kaupunginteatterissa pe 13.5. klo 19 ja la 14.5. klo 15.

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua