Porin teatterin Paradox tarjoilee porilaisvitsejä porilaisille porilaisen rockin tahdittamana

19.10.2023
5I2A0308 scaled

Kuvat: Janne Alhonpää

TEATTERI | Paradox on Vuonna 85 -musikaalin tekijöiden uusi, tulevaisuuden Poriin sijoittuva suomirockmusikaali.

”Perinteisistä laulunumeroista nautin eniten Juha Hostikan tenorin ollessa äänessä.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Paradox

  • Käsikirjoitus: Heikki Syrjä ja Riku Suokas
  • Ohjaus: Christian Lindroos
  • Ensi-ilta: Porin teatteri 9.9.2023.

Paradoksi tarkoittaa näennäisesti järkevältä tuntuva ajatusta, joka kuitenkin johtaa epäloogiseen tai mahdottomaan lopputulokseen. Sellaisesta ajatuksesta on myös Porin teatterin musikaalissa kyse: Pori on irtautunut muusta Suomesta itsenäiseksi valtioksi. Paradox-keinoäly johtaa tätä uutta valtiota, valuuttanaan ”Ketola” ja poliisiyksikkönä ”PorNo”.

Kun esirippu nousi ja Dingon ensisävelet pärähtivät, mietin, palasinko ajassa muutamia vuosia taaksepäin. Paradox vaikutti ensiminuuteiltaan Vuonna 85 -musikaalin kopiolta ja saatoin huokaista ääneen.

Ei mennyt kuitenkaan kauaa, aika pian Porin metrokartan jälkeen, kunnes tajusin, että kyseessä on uniikki Pori-kokemus. Vaikka musikaali oli täynnä viitteitä ja elementtejä suositusta manserockmusikaalista, niin pelkästään musiikinkin perusteella on pääteltävissä, että kyse on ainutlaatuisesta kokonaisuudesta.

5I2A9185 scaled

Kun joku puhuu porilaisesta suomirockista, tulee mieleen ehkä ensimmäisenä Dingo ja Yö. Omaksi ilokseni esitys kuitenkin sisälsi eniten Jarkko Even soolotuotantoa. Even Huuda mua ja Ilman sua ovat huikeita aikansa esimerkkejä suomalaisesta kitararockista. Paradoxin lavalla näille ja monille muille kasarihelmille tehtiin kunniaa. Pekka Siistosen johtama Alabama Houseband vei tavoitteen kunnianhimoisesti maaliin.

Porin teatterin esiintyjäkaarti ja ensemble oli monipuolinen. Tilaa ja sooloja annettiin pääesiintyjien lisäksi tasapuolisesti ja jokainen esiintyjä sai osoittaa vahvuuksiaan. Perinteisistä laulunumeroista nautin eniten Juha Hostikan tenorin ollessa äänessä.

5I2A1482 scaled

Erityiskiitos todella kauniista ja toimivista lavasteista ja järkyttävän hauskasta Valkoiset tiikerit -numerosta. Jos jokainen kohtaus olisi yhtä ollut yhtä tarkasti rakennettua teatteria, olisin varmasti antanut useammankin tähden. “Uotisen”, “Saikkosen” ja “Yölinnun” punkreggae toimi – ja nauratti!

Se, miksi lopulta annan esitykselle ”vain” kolme tähteä, johtuu täysin siitä, että en ole musikaalin ydinkohderyhmää; en ole viisikymppinen porilainen. Olen aivan varma, että he viihtyivät salissa parhaiten.

Petra Stolt

Esityksiä 10.2.24 asti. Esityskalenteri täällä.

* *

Äänestä meitä!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys. 

Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua