Nokian Työväen Teatteri teki esityksen, joka on kunnianosoitus kesäteatterin paikalle metsän keskellä

04.07.2022
DSC7142

Kuuset ilmestyvät. Kuva: Pasi Aittokumpu / Nokian Työväen Teatteri

TEATTERI | Nokian kesäteatteri on lumoavalla paikalla luonnonsuojelualueella Kennonnokassa. Nokian Työväen Teatterin tämän suvun esitys Metsän Morsian tekee kunniaa koko luomakunnalle susia myöten.

”Kesäteatteriin on luotu lavastajan ja koko teatterin väen voimin nevasuo pitkospuineen, suonsilmineen, lähteineen, varvikkoineen ja sammaleineen.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Metsän morsian

 • Käsikirjoitus ja ohjaus: Heli Pitkänen
 • Musiikki, sävellys ja sovitus: Sami Varvio
 • Lavastussuunnittelu: Tapio Huilla
 • Ensi-ilta: Nokian kesäteatteri 1.7.2022

Minä olen jo valmiiksi myönteinen Nokian Työväen Teatterin kesäesityksille, koska paikka vehmaalla luonnonsuojelualueella on niin hieno ja muutaman vuoden takainen Täällä Pohjantähden alla -yönäytös oli upea elämys.

Metsän Morsiamen tekstissä on mystiikkaa ja sitä lajia on varsinkin näytelmää varten sävelletyssä musiikissa.

Hämmästyttävintä on se, että näytelmään on tehty vaativa lavastus: suo keskelle näyttämöä. Se on vaatinut työtä, sillä lopputulos on aidontuntuinen nevasuo pitkospuineen, suonsilmäkkeineen ja varvikkoineen.

Heli Pitkänen teki tekstin ajatellen kesäteatterin sijaintia metsän keskellä. Metsä on otettu mukaan yhdeksi lavasteeksi.

Paikka luonnonkauniilla paikalla Kennonnokassa, Vihnusjärven rannalla, on todella kuin luotu tälle esitykselle.

NokiaKombo

Paimentyttö Piritta Emeliina Virtanen ja Paulus Lauri Pelander. Kuvat: Pasi Aittokumpu / Nokian Työväen Teatteri

Luonto keskeisessä osassa

Näytelmässä eletään katovuosia 1800-luvun lopulla. Ristiriitaa on vallasväen ja köyhien korpimetsiin paenneiden irtolaisten välillä. Riistasta käydään kilpailua. Henkipatot ja irtolaiset pyytävät Tapion karjaa vain sen, mitä syövät. Vallasväelle metsästys on osin huvia. Susien asema on yksi kiistelyn aihe.

Suo erottaa vallasväen ja irtolaiset. Tarinassa on ihmissuhdedraamaa ja hiven komediallista maustetta.

Nokian Työväen Teatteri on ammattijohtoinen harrastajateatteri. Näyttelijät ovat taitavia ja ilahduttavasti mukaan saadaan nuoria ihmisiä, joten jatkuvuus on taattu.

Mukana on 30 näyttelijää, joten joukkokohtauksissa on voimaa. Päärooleissa on hyviä tekijöitä.

DSC7690

Mykkä-Viljami kuuluu henkipattoihin ja irtolaisiin. Kuva: Pasi Aittokumpu / Nokian Työväen Teatteri

Mystisiä elementtejä ovat muun muassa ”Kuuset”, neljän naisen ryhmä, joiden rooliasut kätkevät heidät metsään ja he ilmestyvät ja katoavat kuin taika.

Nokialla on luovittu läpi koronakauden ja saatu toteutettua sen aikana kaksi näytelmää. Heli Pitkäsen uuden näytelmätekstin kirjoittamisen tarve kumpusi osittain pandemiasta. Jos se olisi jatkunut olisi edessä voinut olla tilanne, jossa ei olisi ollut varaa lavastaa kesäteatterin esitystä. Varuiksi piti tehdä näytelmä, joka ei olisi vaatinut lavastamista. Tilanne kääntyi keväällä ja olikin rahaa tehdä kunnianhimoisesti näyttämölle suo.

Ylistys luonnolle

Näyttämöalueella asustaa oikeasti mäyrä. Lisäksi alueella asustavat ketut, näädät, kauriit, peurat ja kärpät ovat mukana näytelmän äänimaailmassa.

Jokunen yksinäinen susi vaeltelee joskus, puhumattakaan runsaasta lintujen kirjosta. Yksi musiikin säveltäjän, Sami Varvion monista lauluista alkaa mustarastaan tummasta, surullisesta soinnista. Teemamusiikki on nimeltään Susien Maat. Laulut ovat näyttelijöillä hyvin hallussa.

Ensimmäisellä puoliajalla on joitain tyhjiä kohtia. Toinen puoliaika on tiiviimpi ja yllättävämpi. Kaiken kaikkiaan esitys onnistuu tekemään kunniaa luonnolle.

Päivi Vasara

Metsän Morsian

 • Käsikirjoitus ja ohjaus sekä musiikkinumeroiden sanat: Heli Pitkänen
 • Musiikki, sävellys ja sovitus: Sami Varvio
 • Lavastaja: Tapio Huilla
 • Puvustaja: Heli Roininen
 • Ääni- ja valosuunnittelija: Jaakko Pimperi
 • Keskeiset roolit: Metsän Morsian, Emeliina Virtanen; Paulus, Lauri Pelander; Metsänvahti, Eero Väätäinen; Vallesmanni, Jarkko Mäkipää; Vallesmannin rouva, Marja Sorjonen; Vallesmannin tytär Johanna, Jannina Heiman
 • Mukana 30 näyttelijää. Mukana myös irtolaiset ja henkipatot sekä metsästäjät ja kylänväki.

Ensi-ilta: Nokian kesäteatterissa 1.7.2022. Esityksiä 7.8. asti. Esityskalenteriin täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua