Lemmen jättiläinen on balsamia korona-ajan näännyttämille – arviossa Valkeakosken kaupunginteatterin musikaali

Heli Mustonen
01.12.2021
LemmenJattilainen 4231

Kuva: Jukka Salminen

TEATTERI | Aki Sirkesalon lauluihin perustuva musikaali on Valkeakosken kaupunginteatterin oma keitos. Se on lähes terapeuttisen lämmin ja elvyttää nuupahtanutta mielialaa.

”Vaikka yrittämällä yrittäisin, en millään keksi, miten Lemmen jättiläinen voisi olla vieläkin parempi esitys.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Lemmen jättiläinen

  • Käsikirjoitus: Harri Salminen
  • Ohjaus: Minna Kangas
  • Näytös: Valkeakosken kaupunginteatteri 27.11.2021.

Valkeakosken kaupunginteatterissa on vielä joulukuussa mahdollista nähdä Aki Sirkesalon lauluihin perustuva musikaali, jolle totisesti on tilausta korona-ajan uuvuttamissa mielissä.

Jo yksin Sirkesalon inhimilliset ja lämpimät kappaleet, joita Lemmen jättiläinen tarjoaa 19 laulun verran, ovat syy nähdä tämä esitys. Ne tulkitaan Valkeakoskella niin nuoruuden innolla kuin kypsemmällä karismalla, mutta aina yhtä koskettavasti.

Käsikirjoituksen tehnyt ja laulut sovittanut Harri Salminen tunsi Aki Sirkesalon kouluajoista lähtien. Akin vanhemmat Eila ja Touko Sirkesalo hyväksyivät musikaaliajatuksen, kunhan musikaali ei kertoisi heidän poikansa elämästä. Käsikirjoittaja Salmiselle ja musikaalin ohjanneelle Minna Kankaalle tämä sopi hyvin.

* *

Rajaus oli vallan erinomainen. Nyt Lemmen jättiläinen sijoittuu pikkukaupungin ostarille, jossa niin nuoret kuin keski-ikäiset setvivät ongelmiaan.

On yksinhuoltajaäidin työttömyyttä ja masennusta. On isättömyyden tuomaa katkeruutta. On nuorten seurustelua, somemaailman kiemuroita ja nuoren viattomuuden hyväksikäyttöyritystä.

Ostarin liepeillä asuva yhteisö ruotii arjen kiemuroita paljon yhdessä. Välillä sanailu on viiltävää, mutta se kaivattu yhteisöllisyys korjaa lopulta potin.

Enimmäkseenhän kaikilla on sama pyrkimys. Selviytyä arjessaan eteenpäin ja löytää vähän rakkauttakin.

Uuts, alkoiko kuulostaa television klassikkosarjalta Pieni talo preerialla? No, jos alkoi, niin ei haittaa. Kyllä tämä korona-ajan loputon harmaus ja elämänilon näännytys alkavat kaivata vähän preeriaa.

* *

Vaikka yrittämällä yrittäisin, en millään keksi, miten Lemmen jättiläinen voisi olla vieläkin parempi esitys. Se on nimittäin lajissaan melkoinen nappisuoritus.

Nuorten rooleissa nähdään upeaa onnistumista, rohkeutta ja heittäytymistä. Heiltä tuntuu onnistuvan ihan kaikki roolin kantamista, laulamista ja liikkumista myöten.

On mahdotonta nimetä, kuka nuorista esittäjistä onnistui parhaiten, sillä ne olivat heittäytyviä vetoja kaikki. Tarinassa oli myös hyvin tilaa jokaisen omalle tähtihetkelle.

Yhtään huonommaksi ei tosin jää ”keski-ikäisosastokaan”. Jotain aivan älyttömän vetoavaa on esimerkiksi Pasi Revon näyttelemässä papissa, joka tasapainottelee ostarin omatuntona ja haikailee nuoruudenrakkautensa perään.

Tai Henna Valkeamäen tavassa saada masentunut, viinipulloon tarttunut entinen reksi tulemaan todeksi.

* *

Jos on ohjaaja Minna Kangas onnistunut omassa tehtävässään, niin on myös koreografian tehnyt Juuli Välimaa naulannut homman.

Heino Pekkarisen ja Pauliina von Bellin lavastus toimii samoin erinomaisesti. Siinä on tehty paljon hyviä ratkaisuja, jotka tukevat tarinaa ja antavat mahdollisuuden lisämausteisiin häkkiseiniä myöten.

Yhtään en tiedä, miten hyviä laulajia esimerkiksi nuoret esittäjät olivat jo alunperin. Mutta uskon, että Sari Metsäkylä-Tuomisen antamalla laulukoulutuksella on ollut käyttöä ihan kaikille näyttelijöille, sen verran varmasti ja vapautuneesti biisit kajahtavat ilmoille.

* *

Myönnän auliisti, että olen ollut aina Aki Sirkesalon musiikin fani. En silti etukäteen uskonut, että hänen kappaleitaan voisi näin tuoreesti ja omintakeisesti sijoittaa digiajan ostaritarinaan.

En myöskään tiennyt, että olisi näin vaikea sanoa, mikä osa-alue esityksessä loisti kirkkaimmin. Oliko se luistava ohjaus, sopivan soljuva tarina, hienosti onnistuneet näyttelijät vai nautittavat joukkokohtaukset tanssijoineen?

Vai unohdinko sittenkin taidokkaan bändin ja Akin laulujen mehevät sovitukset?

En tiedä yhtään. Mutta sen tiedän, että Lemmen jättiläinen tuli tarpeeseen tässä loputtomassa hämäränhyssyssä.

Heli Mustonen

Lemmen jättiläinen

  • Musiikki: Aki Sirkesalo
  • Käsikirjoitus, kapellimestari, sovitukset: Harri Salminen
  • Ohjaus: Minna Kangas
  • Rooleissa: Eero Löövi, Ronja Norojärvi, Alma Koskinen, Senni Raappana, Jesse Soini, Lauri Kamppari, Tanja Näsi, Harri Salminen, Henna Valkeamäki, Pasi Repo
  • Orkesteri: Harri Salminen, Tuija Peltokoski, Tapsa Tuomisto ja Tomi Raiha

Kantaesitys Valkeakosken kaupunginteatterissa 3.10.2020. Esityksiä 18.12.2021 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua