Jääpisaroissa Joensuun ylioppilasteatteri viskaa perinteet romukoppaan

17.02.2021
jääpisaratt

Kuvat: Pietari Sänisalmi

TEATTERI | Joensuun ylioppilasteatterin Jääpisarat on perinteisen lyhytnäytelmäkokonaisuuden sijaan kaunis, monitulkintaiseksi jäävä satu.

”Toiveikasta ajankohtaisuutta esitykseen tuodaan sillä, että kevään tullen, ilmojen lämmetessä siinä luovutaan kasvomaskeista.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Jääpisarat

  • Ohjaus & käsikirjoitus: Anna Estola (vierailija)
  • Ensi-ilta: Kulttuuritehdas Siihtala 12.2.2021. Esityksiä 27.2. asti.

Jääpisarat on pieni näytelmä, jossa estetiikka nousee ohi tarinavetoisuuden. Anna Estolan (ohjaus ja käsikirjoitus) ja Eveliina Sivosen (liikeohjaus ja koreografia) käsittelyssä kaivetaan esittäjäporukasta devising-menetelmällä esiin kiehtova satu. Näytelmä on tehty ilman ennalta laadittua käsikirjoitusta. Käsikirjoitus on rakentunut ryhmän tuottamana.

Vuodenaikojen vaihteluun kiinnittyvä löyhä tarina ammentaa itämerensuomalaisesta perinteestä eivätkä vaikutteet Tove Janssonilta jää nekään millään tapaa huomaamatta. Toiveikasta ajankohtaisuutta esitykseen tuodaan sillä, että kevään tullen, ilmojen lämmetessä siinä luovutaan kasvomaskeista.

Menetelmä näkyy esityksessä sekä hyvässä että pahassa. Välillä katsoja saa ponnistella ymmärtääkseni, mitä ja miksi lavalla tapahtuu. Dramaturgia ei ihan kivutta välity. Toisaalta osallistavat metodit ovat auttaneet näyttelijöitä tekemään liikkeestä ja olemisesta lavalla omanlaistaan ja luontevaa.

Eläinhahmoina lavalla nähdään Venla Huldén, Aino Kyrö, Sampsa Salo, Sarlotta Soininen, Pietari Sänisalmi ja Paula Röyskö. Näistä Aino Kyrön ääni on niin tuttu Joensuun paikallisradiosta, että on erikoista kuulla sitä teatterilavalla, mutta se ei lopulta häiritse. Repliikkejä esityksessä on maltillisesti ja harvakseltaan tapahtuvat lauluun puhkeamiset alussa ja loppupuolella toimivat hyvin.

Esitys on kaikkinensa kaunis ja jää varsin monitulkintaiseksi. Rytmi on rauhallinen ja sen intensiteetti vaihtelee kovasti. Kenties terävöittämisen varaa olisi ollut.

Perinteisesti Joensuun ylioppilasteatterin Pisarat on ollut kokoelma lyhyitä näytelmiä, jotka on joskus nivottu löyhästi kokonaisuudeksi ja joskus ei. Ideana on ollut antaa ylioppilasteatterin uusille jäsenille tilaisuus päästä lavalle matalalla kynnyksellä. Nyt perinteet on heitetty romukoppaan muuten kuin uusien kasvojen esittelemisen suhteen ja tämä on ylioppilasteatterille epäilemättä vapauttava kokemus.

Pisarat on usein ollut kaikessa arvaamattomuudessaan ylioppilasteatterin vuoden kiinnostavin tapaus. On kiinnostavaa nähdä jatkuuko perinne vielä jollakin tapaa.

Pasi Huttunen

Jääpisarat

  • Ohjaus & käsikirjoitus: Anna Estola (vierailija)
  • Liikeohjaus: Eveliina Sivonen (vierailija)
  • Dramaturgia ja skenaario: Anna Estola & Eveliina Sivonen
  • Näyttämöllä: Venla Huldén, Aino Kyrö, Sampsa Salo, Sarlotta Soininen, Pietari Sänisalmi, Paula Röyskö
  • Ensi-ilta: Kulttuuritehdas Siihtala 12.2.2021. Esityksiä 27.2. asti.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua