Ilta Saimaalla tarjoaa virkistävän pulahduksen mutta ui rannansuuntaisesti

03.04.2024
Ilta Saimaalla (15)

Kuva: Aki Loponen

TEATTERI | Lappeenrannan kaupunginteatterin ja Saimaan teatterin yhteistuotanto tuo iltamaperinteen suurella ja pienille näyttämöille. Esitys kiertää kaupungin etäisimpiäkin kolkkia.

”Tässä soutuveneessä tulppa ei häviä eikä pelastuslaitosta tarvitse soittaa apuun.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Ilta Saimaalla

 • Käsikirjoitus: Juho Keränen, Maia Häkli
 • Ohjaus: Maia Häkli
 • Lauluntekijä, kapellimestari: Jari Rättyä
 • Ensi-ilta: Lappeenrannan kaupunginteatteri 9.3.2024.

Saimaan Teatteri on nuoren polven ammattilaisten kiertueteatteri, joka on kymmenen vuoden ajan kiertänyt kesäisin laivalla Saimaan pieniä kirkonkyliä ja vienyt esityksensä pienten pitäjien seurojen- ja työväentaloille. Niiden elävöittäminen on myös teatterin ydintavoite. Tyylilajikseen Saimaan Teatteri kertoo nykykansanteatterin.

Nyt Saimaan teatteri on tehnyt yhteistuotannon Lappeenrannan kaupunginteatterin kanssa. Ilta Saimaalla -esitys nojaa iltamaperinteeseen ja ammentaa aineksia Saimaan vesistöstä ja paikallisesta historiasta.

Yhteistyö on kannattanut. Laitosteatterille se on hyvä diili erityisesti siksi, että kaupunginteatteri pääsee esityksen mukana poikkeuksellisesti karkuun omasta talostaan. Esitys lähtee kiertämään kaupungin etäisiin kolkkiin, hiljaisten talojen näyttämöille, joista ainakaan kaikissa ei ole nähty esityksiä vuosikymmeniin.

Ilta Saimaalla (7)

Kuva: Aki Loponen

Esityksen suuri vahvuus on musiikki, joka epäilemättä kantaa myös kiertueella, missä hieno tekniikka on jätettävä kotiin. Vaikka esitys parodioi perinteisten iltamien aineksia, musiikin kohdalla se ei sitä tee. Musiikki on tehty tosissaan ja taiten, ja soittimiin tarttuvat kaikki näyttelijät. Tulos vangitsee. Kapellimestarina lavalla on mukana laulut säveltänyt Jari Rättyä.

Samuli Hallan lavastus hyödyntää työväen- ja seurojentalojen klassisia maisemapahveja, mutta koivikko on nyt 3D. Antti Helmisen valot hyväilevät yksinkertaisia visualisointeja. Mimmi Resmanin puvustus ohjaa ajasta toiseen ja tuo komediaan oman kerroksensa. Voiko joku olla rakastumatta norppaan ja jättikatkaan?

Ilta Saimaalla (13)

Kuva: Aki Loponen

Saimaalla norppa on tähdistä suurin. Niin myös tässä esityksessä. Pietu Wikströmin norppa tekee omat stunttinsa ja paljastaa, mikä Pullervoa todella vituttaa. Turhautunut on myös jättikatka, joka ei onneksi tässä illassa kuole sukupuuttoon. Toivo on tärkeää.

Nämä eläimelliset aggressiot tuovat vähän koleaa tuulenvirettä muuten leppoisaan mökkiterassin kesäiltaan. Häiriö virkistää. Ote on raikas ja hauska, eikä tervehenkistä akrobatiaa ei voi oikeastaan koskaan olla liikaa, mutta onko paikallinen nostalgia vähän liian täydellistä? Onko kuva aito, vai onko filtteriä vähän yli?

Ilta Saimaalla

Kuva: Aki Loponen

Iltamaperinteen ytimessä on tietenkin viihdyttää, ei itkettää katsojiaan. Akrobatian lajeista kenties vaikein on teatterin katsomon täyttäminen maakunnassa. Toivottavasti esityksen ystävällisyys on tie suuren yleisön pulssille, jota on paikallisesti ollut vaikea löytää.

Mukavuusalueen rajoja voi haastaa se, että iltaman elementeillä osallistetaan yleisöä ja lopussa turvallinen penkki on pakko hylätä.

Ilta Saimaalla (4)

Kuva: Aki Loponen

Ilta Saimaalla on ennen kaikkea hyväntuulinen. Tässä soutuveneessä tulppa ei häviä eikä pelastuslaitosta tarvitse soittaa apuun. Katsoja voi luottaa siihen, että vene lipuu rantaan ja maihin pääsee kuivin jaloin. Järven pinnan alla ei piile pelottavia salaisuuksia tai raivoa.

Olen utelias näkemään esityksen uudelleen kiertueoloissa. Suuren näyttämön visuaalisuutta ja pyörivää näyttämöä ei saa pakettiautoon, mutta ennakko antoi lupauksen, että ahtaiden salien natisevissa puupenkeissä se tulee lähemmäs. Tähti ja sydän jo tästä ajatuksesta, sekä siitä, että jo kutsumalla yleisön tanssiin teatterin aulassa esitys häiritsi ympäristöään sen verran, että kauppakeskuksen käytävältä luotiin sinne ihmetteleviä katseita.

Anu Huttunen

Lappeenrannan kaupunginteatteri & Saimaan Teatteri: Ilta Saimaalla

 • Käsikirjoitus: Juho Keränen, Maia Häkli
 • Ohjaus: Maia Häkli
 • Lauluntekijä, kapellimestari: Jari Rättyä
 • Lavastus: Samuli Halla
 • Puvustus: Mimmi Resman
 • Valosuunnittelu: Antti Helminen
 • Äänisuunnittelu: Tomi Aronen
 • Rooleissa: Wilhelm Grotenfelt, Janna Räsänen, Marketta Tikkanen, Pietu Wikström sekä Seppo Kaisanlahti, Anna-Kaisa Makkonen ja Samuli Punkka

Tulevia esityksiä

 • Ke 3.4. klo 18 Lauritsalan työväentalo
 • Ti 16.4. klo 18 Joutsenon työväentalo
 • Pe 19.4. klo 18 Korvenkylän työväentalo
 • La 20.4. klo 18 Hytin vpk:n talo
 • Pe 3.5. klo 18 Lamposaaren työväentalo

Ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 9.3.2024. Esityksiä 4.5. asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua