Aivot narikkaan ja nauramaan! – Tampereen Teatterin Peter Pan menee pieleen, menee loistavasti pieleen

11.09.2020
6977

Kultasen perheen lapset (Timo Välisaari, Matti Hakulinen, Pia Piltz) ja Peter Pan (Arttu Ratinen) lähtöasemissa. Kuvat: Harri Hinkka

TEATTERI | He juuttuvat, kolhivat, litistyvät, liukuvat, kompastelevat ja kilpailevat alituisesti, ja silti koko ensemble hymyilee leveästi loppukiitoksissa. Eikä syyttä. Tampereen Teatterin Peter Pan menee pieleen, menee nyt loistavasti pieleen.

”Uskon, että lapset nauttivat varmasti slapstickmaisesta hyvin ajoitetusta törmäilystä ja loppuun asti mietitystä koheltamisesta, mutta ennen muuta suosittelen esitystä aikuisille.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Peter Pan menee pieleen

 • Ohjaus: Mika Eirtovaara
 • Rooleissa: mm. Matti Hakulinen, Annika Junno, Ville Majamaa, Mikko Nousiainen, Elisa Piispanen, Pia Piltz, Arttu Ratinen
 • Ensi-ilta: Suomen kantaesitys 9.9.2020 Tampereen Teatterissa. Arvio 8.9. kutsuvierasennakosta.

Luulen, että tätä yleisö kaipaa juuri nyt. Ei tarvita analysointia eikä Aristotelesta. Voi laittaa aivot narikkaan ja viihtyä. Hölmöyksille ja kaistapäisille gägeille kannattaa antautua ja nauraa mukana.

Näytelmän pohjana on klassikkosatu Peter Pan. Tarina kotoaan karanneesta pojasta, joka osaa lentää keijupölyn ja onnellisten ajatusten voimalla, ja kieltäytyy kasvamasta aikuiseksi. Mukana ovat kaikki Peter Panin ystävät Helinä-keiju, Tiikerililja, Kultasen perheen lapset Leena, Jukka ja Mikko sekä yksi kadonneista pojista.

Peter Panin mukana lennetään Mikä-Mikä-Maahan ”toisesta oikealla ja suoraan aamuun saakka”. Siellä odottaa Peter Panin arkkivihollinen Kapteeni Koukku merirosvoineen.

Kerronnassa ei kursailla

Tässä esityksessä on rakennettu näytelmä näytelmän sisälle. Olemme Pirkanmaan Polyteknisen Draamaseuran satunäytelmän ensi-illassa, jossa Peter Panin tarinaan sekoittuvat Draamaseuran näyttelijöiden omat henkilökemiat, kiemuraiset suhteet ja äänimiesten kiusalliset ”vahingossa” tulevat paljastukset.

Peter Panin ohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaja, stand up -koomikko Mika Eirtovaara ei kerronnassaan turhia kursaile ja punchlinetkin ovat pääosin paikallaan. Toisella puoliajalla esitys eskaloituu kaaokseksi, kuten tässä tyylilajissa on odotettavissa. Esityksen rytmissä on vielä parantamisen varaa, mutta uskon että se loksahtaa kohdalleen esityskertojen myötä.

6766

Äreä Helinä-keiju (Mari Turunen) ei aio antaa Peter Pania (Matti Hakulinen) ilman taistelua hurmaavalle Leenalle (Pia Piltz). Taustalla ujouden huippu, yksi kadonneista pojista (Elisa Piispanen)

Kohelluksen satumaiset kulissit ovat kunnossa

Marjatta Kuivaston ja Lasse Männikön kätevästi muuntuvalle pyörönäyttämölavastukseen on sijoitettu kaikki tarpeellinen merirosvolaivaa myöten. Valot, äänet, musiikki, tanssi puvustus luovat satupohjan, joka takaa hurman, suvannon ja leikiten sujuvat vauhdikkaat tilanteet.

Ammattitaitoinen näyttelijäseurue huhkii hikipäässä koko kaksituntisen ajan täysillä. Ja ilmiselvästi myös työstään nauttien. Roolihenkilöiden vaihdot sujuvat ajatuksen nopeudella.

Matti Hakulisen huikea lentonäytös Peter Panina vie matkaan energiaa pursuvan, Leenan roolissa hurmaavan Pia Piltzin ja veljet, hömelöä Jukkaa esittävän Timo Välisaaren ja toljottavan Mikon, Arttu Ratisen. Ratinen muotoilee helposti itsestään myös pelottavan lohikäärmeen ja suloisen rullaluistimilla liukuvan merenneidon.

Mikko Nousiaisen Kapteeni Koukku hosuu taidokkaasti sekä koukulla että ilman. Kiirettä pitää hänelläkin, sillä hän on Draamaseuran puheenjohtaja Lari Halmetojana vastuussa aivan kaikesta.

6930

Hai hoo, hai hoo! Tilanne päällä merirosvolaivalla. Kuvassa Timo Välisaari, Ola Tuominen, Elisa Piispanen, Arttu Ratinen, Pia Piltz, Ville Majamaa, Mikko Nousiainen.

Paras mahdollinen tarinankertoja on Ola Tuominen, joka synnynnäisellä radioäänellään viekoittelee meidät Mikä-Mikä-Maan tunnelmaan taikapölyn kera.

Muutamat esityksen hahmoista jäävät pyörimään vielä esityksen jälkeenkin silmän verkkokalvoille. Yksi heistä on multitaskaaja Ville Majamaa. Hän hikoilee ensin lastenhoitaja Newfoundlandinkoira Nanana ja loikkii seuraavassa hetkessä hurmaavasti Peter Panin varjona mustissa trikoissaan. Majamaan tarina hauraasta Punahilkasta on stand upia parhaimmillaan.

Ja kuka voisi olla rakastamatta Mari Turusen söpöä, vihaista ja mustasukkaista Helinä-keiju, kun hän pyörii ympäriinsä sähköisen tytynsä kanssa.

Uskon, että lapset nauttivat varmasti slapstickmaisesta hyvin ajoitetusta törmäilystä ja loppuun asti mietitystä koheltamisesta, mutta ennen muuta suosittelen esitystä aikuisille. Esitys on osa taistelua hyvän mielen puolesta koronaa vastaan ja maskisuositusta on hyvä noudattaa myös naurunpyrskeiden vuoksi.

Maarit Saarelainen

Peter Pan menee pieleen

(Peter Pan Goes Wrong)

 • Käsikirjoitus: Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields
 • Suomennos Mikko Koivusalo
 • Ohjaus: Mika Eirtovaara
 • Pukusuunnittelu: Mari Pajula
 • Äänisuunnittelu: Ivan Bavard
 • Musiikin sävellys ja sovitus: Ivan Bavard ja Henri Lyysaari
 • Koreografia: Pia Piltz
 • Kampausten, maskien ja peruukkien suunnittelu: Jonna Lindström
 • Rooleissa: Matti Hakulinen, Annika Junno, Ville Majamaa, Mikko Nousiainen, Elisa Piispanen, Pia Piltz, Arttu Ratinen, Mari Turunen, Ola Tuominen, Timo Välisaari, Osku Ärilä
 • Ensi-ilta: Suomen kantaesitys 9.9.2020 Tampereen Teatterin päänäyttämöllä. Esityskalenteri täällä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua