Suomen kuuluisin trukkikuski – arviossa Hanna Pakarisen elämäkerta Elämä naurattaa

24.04.2024
PakarinenRäsänen

Kuvat: Otto Virtanen / Johnny Kniga

KIRJAT | Hanna Pakarinen on elättänyt itsensä monipuolisena taiteilijana ja tehnyt töitä niin musiikin kuin ääninäyttelemisen parissa.

”Hanna Pakarinen on kaiken touhuamisen keskellä ollut aina järkevä persoona.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Anu Räsänen: Hanna Pakarinen – Elämä naurattaa

  • Johnny Kniga, 2024.
  • 367 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Hanna Pakarinen on useimmille tuttu ensimmäisen Idols-kilpailun voittajana vuodelta 2004. Suomea hän edusti Eurovision laulukilpailuissa vuonna 2007, kun Suomi sai Lordin voiton jälkeen euroviisut järjestettäväkseen.

Pakarinen on helppo tutustuttava, niin elämässä kuin kirjan päähenkilönä. Pakarinen ei kaunistele asioita eikä tapahtumia, ei tehnyt niin lapsena eikä ole tehnyt sen jälkeen.

Hanna Pakarinen syntyi Lappeenrannassa vuonna 1981. Hän eli äidin ja isän ja kahden siskon kanssa tavalliseksi sanottua elämää: Kävi koulua, harrasti ja tappeli niin koulussa kuin välillä kotona.Vauhti oli kova jo lapsena ja nuorena ja on ollut sitä myös taiteilijana ollessa.

Vanhempien avioeron seurauksena Pakarinen asui ensin äidin luona ja sitten isän. Molempien uudet parisuhteet olivat hänelle vaikeita. Pakarinen ehti nuorena seurustella sen verran, että törmäsi myös tyypilliseen narsistiin, joka olisi mieluusti vanginnut hänet kotiin muiden miesten katseilta – hyvä kokemus siksi, että vastaavat tapaukset tunnistaa myöhemmin jo kaukaa.

Hanna Pakarinen ei ole mokannut julkisuudessa juuri mitään. Seiska-lehti on saanut muutamat pienet kohu-uutiset, mutta nekään eivät ole pitäneet paikkaansa. Pakarista ne ensin pännivät, mutta nyt jo naurattavat. Hän on voinut todistaa olleensa tapahtumien aikaan joko muualla tai että paikalla oli joku muu.

Koulu ei jaksanut aina kiinnostaa, mutta sen verran kuitenkin, että Pakarinen sai peruskoulun päästötodistuksen. Mahdollisuuksista hän valitsi ammattikoulun ja ehti nauttia tavallisesta työelämästä niin sahalla kuin Puukeskuksessa, jossa hän piti niin työkavereista kuin työnteosta.

Musiikki ja laulaminen olivat Pakariselle aina tärkeitä. Hän ehti laulaa muutamassa paikallisessa rockbändissä ennen osallistumistaan Idolsiin.

Hanna Pakarinen on ollut urallaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kuten usein viihdemaailmassa, menestystä on seurannut väsymys ja loppuunpalaminen. Terapiassa on selvinnyt paljon mennyttä.

Idols-voitto ei ollut siinä mielessä suuri yllätys, että Pakarinen teki paljon töitä voiton eteen. Hänellä oli kilpailussa valikoima vaikeita lauluja, rockia, soulia ja poppia, joista hän selvisi joka kerta hyvin.

Hanna Pakarinen on tutustunut matkan varrella julkisuuden henkilöihin, joiden kanssa on ollut antoisia käänteitä. Kaiken touhuamisen keskellä hän on ollut aina järkevä persoona. Hän sijoitti ensimmäisten laulajavuosien aikaiset tienestit omaan asuntoon Hakaniemessä ja osti muutaman vuoden kuluttua suuremman Töölöstä.

Pakarinen tutustui ”Mykkä”-nimellä kulkevaan mieheen jo 2000-luvun alussa. Miehen nimi on ironiaa; hän pystyy puhumaan automatkalla tuntikausia yhtä soittoa. Vuosien hääräyksen jälkeen miehestä, Risto Niinikoskesta, tuli hänen aviomiehensä vuonna 2017. Lapsi, poika, syntyi vuonna 2018. Parisuhde vaikuttaa toimivalta. Molemmilla on aikaa ja mahdollisuuksia tehdä töitä ja omia asioita draamaa.

Hanna Pakarinen ei ole jäänyt ”vain” laulajaksi. Hän on säveltänyt ja sanoittanut useita kappaleita itselleen, Samuli Edelmannille, Samu Haberille ja Kristiina Wheelerille. Pakarinen on myös ääninäytellyt animaatioissa, lukenut äänikirjoja ja tehnyt radiotöitä niin kaupallisilla kanavilla kuin Ylellä. Television sarjaohjelmissa hän on ollut mukana taustalaulajana Suomilovessa, juontajana Allsång på Skansenissa, johtajana Kuorosodassa ja lisäksi Tähdet, tähdet ja Masked Singers -ohjelmissa.

* *

Politiikka on kiinnostanut Pakarista suvun perintönä. Demarina hän on ollut kunnallisvaaliehdokkaana Lappeenrannassa. Vaalien jälkeen hän oli hetken vapaa-aikalautakunnan jäsen, juuri ennen Idols-voittoa.

Paljon Pakarinen on tehnyt ja saanut aikaiseksi, paljon on varmasti edessä. Hän täytti juuri 43 vuotta. Anu Räsäsen kirjoittama elämäkerta Elämä naurattaa (Johnny Kniga, 2024) lienee väliaikaraportti menneistä.

Pakarinen ei himmaile olemisessaan ja elämisessään, mutta käyttää järkeään ja antaa paljon kertoessaan tapahtumat reilusti. Ne ihmiset, jotka ovat valehdelleet tai jättäneet lupaukset lunastamatta, saavat lyhyet kommentit. Musiikkiarvostelija, joka ryttää julkaisun ihan vain typeryyttään, on jäänyt mieleen. Vanhempi kollega opastaa kirjan sivuilla tätä itseään täynnä olevaa näppärästi; jos halveksii, kannattaa jättää arvioimatta.

Hanna Pakarinen on hyvä esimerkki taiteilijasta, jolla on ollut enimmäkseen hauskaa töitä ja elämän valintoja tehdessään. Kirja voisi olla opaskirja alalle aikoville.

Maija Kääntä

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua