
Runoilija Riika Helle-Kotka ja Myrskyn aarre. Kuva: Capuchina Kustannus
KIRJAT | Myrskyn aarre on runollinen satu Myrskystä, joka etsii ystävää. Runoilija Riika Helle-Kotkan ja kuvittaja Leea Pienimäen teos kuvaa ystävyyttä luontevasti ja alleviivaamatomasti.
ARVOSTELU
Riika Helle-Kotka & Leea Pienimäki: Myrskyn aarre
- Capuchina Kustannus, 2021.
- 25 sivua.
Mistä löydän mä ystävän?
Runoilija Riika Helle-Kotkan ja kuvittaja Leea Pienimäen Myrskyn aarre (Capuchina, 2021) on kauniisti kuvitettu runollinen satu. Se on pieni suuri kirja Myrskystä, joka etsii ystävää. Myrsky ei tiedä ihan varmasti kuka tai mikä tuo ystävä voisi olla, ja mistä sellaisen voi löytää.
”Nimeni on Myrsky. Isoisäni sanoi ystävän olevan saari, joka on löydettävä, vaikkei sitä olisi merkitty karttaan. Päätin löytää tuon ystävän.
En kuitenkaan ole ihan varma, kuka tuo ystävä voi olla.”
Myrskyn aarteen teksti on alleviivaamatonta ja ruokkii lukijan omaa fantasiointia. Myös kirjan kuvitus jättää tilaa mielikuvitukselle. Se kuljettaa värikkäälle matkalle kilpikonnien, pyjamakalojen, merihevosten, delfiinien ja viiksekkäiden keisaritamariinien kanssa.
Ystävyyttä on kautta vuosikymmenten yritetty selittää ja rajata eri tavoin, mutta ystävyys karttaa määrittelyä. Sillä se voi olla mitä vain. Jotain uniikkia. Erilaista ja erityistä.
”Sukelsin kirkkaaseen veteen. Raidalliset pyjamakalat tanssivat ja merihevoset laukkasivat. Utelias delfiini poimi minut selkäänsä.”
Ihmisten välinen ystävyys on vapaaehtoista ja vastavuoroista. Se on luottamusta ja toisen hyväksymistä sellaisena kuin hän on. Ystävyys on ympärillämme. Joskus ystävä voi olla myös kirja, musiikki tai lemmikkieläin.
Ystävyys voi olla mikä tahansa, joka tuottaa iloa ja tekee hyvää. Siihen ei välttämättä tarvita edes sanoja. Myrskyn aarre kirjassa ystävä löytyy luonnosta.
”Olen löytänyt aarresaaren. Piirrän saaren kartalle. Ystäväni. Sinä olet se aarre, saari, jonka löysin”.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Onnelin ja Annelin talo aikuisille – arviossa Kate Thompsonin Kirjasto sodan keskellä
KIRJAT | Bethnal Greenin maanalainen kirjasto Lontoossa on Kate Thompsonin kepeän ja romanttisen romaanin päähenkilöiden työpaikka. Se on oikeasti ollut olemassa.
Katkaistuissa tulppaaneissa kuvataan mielen hämyisyyttä ilahduttavan tarkoin vedoin
KIRJAT | Reetta Pekkasen kolmas runokirja liikkuu varmaotteisesti usealla tasolla. Luonto – nyt tulppaaneiden ja huonekasvien muodossa – on keskeinen peilipinta.
Jumala herätetään henkiin Jaakko Utterin romaanissa – arviossa Jumala 2.0
KIRJAT | Suomalaisen fiktiivisen kirjallisuuden historiassa on harvoin kertojana ja tapahtumien keskiössä Jumala. Jaakko Utterin romaanissa on.
Hengästyttävä kuvaus pohjoisilta leveyspiireiltä – arviossa Markku Heikkilän Arktisen maailman jäljillä
KIRJAT | Markku Heikkilälle kuuluisi tästä kirjasta ehdottomasti Valtion tiedonjulkistamispalkinto, mutta hän on sellaisen saanutkin jo vuonna 1997.