Yksi sisukas mies vastaa kolmeakymmentä natsia – arviossa Jalmari Helanderin Sisu

28.01.2023
SisuJormaTommila

Aatami Korpi (Jorma Tommila) Finnwestern-maisemissa. Kuva: Antti Rastivo / Freezing Point Oy

ELOKUVA | Natseja vastaan taistelevan talvisodan veteraanin tarina on italowesternin hengessä tehty finnwestern. Jokunen kuvakin on tyylipuhdasta sergioleonea.

”Kyllä meille Suomeen mahtuu yksi mättöelokuvan ja actionkohtaukset suvereenisti hallitseva ohjaaja.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Sisu

  • Suomi, 2023.
  • Ohjaus: Jalmari Helander
  • Pääosissa: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo, Onni Tommila
  • Ensi-ilta: 27.1.2023

Talvisodan veteraani Aatami Korpi kaivaa Lapissa kultakätkön esille. Sitä pois kuljettaessa osuu vastaan sotatantereelta vetäytyvä 30-henkinen natsipoppoo, johtajanaan SS Obersturmführer Bruno Helldorf. Natseille kelpaisi kulta kotiinviemisiksi, mutta Aatami on asiasta toista mieltä. Hän onnistuu kerta toisensa jälkeen pääsemään pakoon, vieden samalla mennessään jokusen natsin hengen.

Lapin sodan loppumetreille sijoittuva Sisu ei ole mikään sotakronikka, vaan kansainvälistä jämerää action-lajityyppiä Lapin maisemissa uusioiva rymistely. Natsitkin puhuvat englantia, kuten sellaisissa lajityypin elokuvissa kuin Quentin Tarantinon Inglourious Basterds.

* *

Jalmari Helander on jo Rare Exportsilla (2010) ja Big Gamella (2014) osoittanut ne lajityypit ja tyylilajit, joiden parissa hän haluaa tehdä töitä. Ja kyllä meille Suomeen mahtuu yksi mättöelokuvan ja actionkohtaukset suvereenisti hallitseva ohjaaja.

Sisu onkin suoraviivainen rymistely eteenpäin Lapin kuoppaisia teitä, ja Korpi kunnon korpisoturi, jolla vaikuttaa olevan yhdeksän henkeä kuin kissalla. Tätä pirulaista ei ilkeinkään natsi saa hengiltä. Siinä ohessa menee tankkia, ammuksia, kranaatteja, miinoja ja Lapin sammalta taivaan tuuliin.

Meno on komean näköistä ihan kansainvälisilläkin kriteereillä, eikä anna minkäänlaista halvan kyökkimeiningin tuntua. Lapin maisemat toimivat upeannäköisenä taustana. Yksinäisen selviytyjän tarina onkin italowesternin hengessä tehty finnwestern. Jokunen kuvakin on tyylipuhdasta sergioleonea.

Sisu Tommila ja natsit

Korpi (Jorma Tommila) on tehokas tappokone. Kuva: Antti Rastivo / Freezing Point Oy

* *

Rytmiin olisi toivonut enemmän loppukiihdytystä ja kohotusta loppupuolituntiselle. Näin olisi ryminä saatu pysymään tiiviimmin purkissa.

Naiskatsojan iloksi natsien vangeiksi nappaama naislauma johtajanaan Mimosa Willamo antaa lopussa natseille oman mielipiteensä tiedoksi.

Pääosassa on tietysti Jorma Tommila, suomalainen machorambo jos kuka. Hänelle luulisi Sisun laajan kansainvälisen levityksen kautta alkavan tulla roolitarjouksia ulkomailtakin.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua