Myrskyluodon Maija on nautittavaa elokuvataidetta ja Amanda Jansson pääroolissa tarinan sielu

20.01.2024
myrskyluodon maija still c solar films photographer antti rastivo 3

Myrskyluodon Maija. Kuva: Antti Rastivo / Solar Films

ELOKUVA | Tiina Lymin ohjaama ja käsikirjoittama draama on visuaalisesti todella komeaa katsottavaa, maisemat, eläimet ja meri kertovat omia tarinoitaan.

”Tekniikka on samalla tasolla taiteellisen tuotannon kanssa.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Myrskyluodon Maija

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Tiina Lymi
  • Pääosissa: Amanda Jansson, Linus Troedsson, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Tobias Zilliacus, Jonna Järnefelt, Desmond Eastwood, Tony Doyle
  • Ensi-ilta: 19.1.2024

Anni Blomqvistin Stormkärs Maja -kirjoista (1968–1973) tehdyn tv-sarjan Myrskyluodon Maija ohjasi Åke Lindman vuonna 1976.

Uuden elokuvaversion ohjannut Tiina Lymi on tehnyt aiemmin elokuvia, jotka ovat olleen ihan kelpo katsottavaa silloinkin, kun käsikirjoitus ei ollut erityinen. Hyviin teksteihin ja ohjauksiin kuuluu televisio-sarja Sisäilmaa, joka on hulluinta ja parasta tarjontaa televisiossa aikoihin.

Lymin käsikirjoittama ja ohjaama Myrskyluodon Maija on elokuvataidetta, jossa kaikki on selvästi tehty suurella sydämellä. Yhteistä Lindmanin tv-sarjan kanssa on oikeastaan vain elokuvan loppumusiikki, Lasse Mårtensonin säveltämä teema, joka kuullaan Lahden Sinfonian soittamana.

Myrskyluodon Maijassa puhutaan enimmäkseen ruotsia ja hetken aikaa englantia, suomi kuuluu vain torimyyjien suusta. Eletään Ahvenanmaalla Tsaarin hallitessa Suomea ja siten myös Ahvenanmaata.

Myrskyluodolle muuttaa kalastaja Janne ja tämän kanssa, vasten tahtoaan, nuori Maija. Alun kauhun jälkeen alkaa elämä, josta ei puutu haasteita tai vastoinkäymisiä.

Maija eli lapsuutensa uskonnon ja taikauskon maailmassa. Ankarissa oloissa Maija oppii nopeasti hoitamaan kodin ja perheen asioita Jannen kanssa. Jannella ei ole tarvetta alistaa Maijaa tahtoonsa. Rakkaus Janneenkin syntyy, vaikka Maija oli ihastunut toiseen poikaan.

Syttyy Krimin sota ja Janne pakenee mantereelle Suomeen. Maija yrittää ja onnistuu olemisessaan englantilaisten sotilaiden muuttaessa saarelle. Valloittajat yrittävät saada Maijan piiakseen, mutta väsyttyään hän saa sotilaat karjahtelemalla avukseen. Jannen palatessa kaikki on taas entisellään. Tosin suuret tragediat ovat vielä edessäpäin.

myrskyluodonmaija credit antti rastivo 3j4a6845

Myrskyluodon Maija. Kuva: Antti Rastivo / Solar Films

Maijan roolissa on ruotsalainen näyttelijä Amanda Jansson, joka on rooliin kaikin puolin täydellinen, vahva, herkkä ja hauskakin. Hän on elokuvan sielu, jonka matkassa katsoja kohtaa 1800-luvun Ahvenanmaan historiaan ja yksityisen naisen elämään kuuluvat ja muuttuvat tapahtumat.

Jannenkin roolissa on ruotsalainen näyttelijä, Linus Troedsson. Hänen vahvuutensa näkyy Maijan rinnalla olevana humaanina ymmärtäjänä. Tobias Zilliacus on se peräseinä, joka Maijan isän roolissa muuttaa tragediat parempaan ja antaa Maijan päättää elämisestään Jannen kuoleman jälkeen.

Elokuva on visuaalisesti todella komeaa katsottavaa, maisemat, eläimet ja meri kertovat omia tarinoitaan. Tekniikka on samalla tasolla taiteellisen tuotannon kanssa. Rauno Ronkaisen kuvat ovat kerronnallisesti upeita, Auli Turtiaisen puvustus on aitoa ja Lauri Porran musiikki sopii kuvien taustalle. Kirka Sainion äänisuunnittelu antaa kuvien näkymiin yksityiskohtia.

Maija Kääntä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua