Kuva: Searchlight Pictures
ELOKUVA | Yorgos Lanthimosin sairauskertomukset jatkuvat Kinds of Kindness -ensi-iltaelokuvassa kolmella tarinalla.
”Lanthimosilla on hätkähdyttävä ja persoonallinen tapa kertoa tarinoita ja tehdä elokuvia.”
ARVOSTELU
Kinds of Kindness
- Ohjaus: Yorgos Lanthimos
- Pääosissa: Emma Stone, Jesse Piemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley
- Ensi-ilta: 5.7.2024
Elokuvan nimi, Kinds of Kindness, tarkoittaa eräänlaista ystävällisyyttä tai eräänlaisia ystävällisyyden muotoja. Jos elokuvaa ajattelee, nimi voisi tarkoittaa yritystä olla elossa omista kunnianhimoisista syistä.
Elokuva kertoo kolme tarinaa, jotka on nimetty: ”RMF:n kuolema”, ”RMF lentää” ja ”RMF syö leipää”. Kolmen päähenkilön silmin nähdään tapahtumat ja niihin johtaneet valinnat. Mukana on seksiä, väkivaltaa, kannibalismia, valheita, murhayrityksiä ja outoja ihmisiä.
* *
Ensimmäisessä tarinassa päähenkilönä on Robert (Jesse Plemons), joka haluaa miellyttää kaikessa pomoaan Raymondia (Willem Dafoe). Pomo määrittelee Robertin elämän, jopa avioliiton arjen ja lapsettomuuden. Raymond on myös Robertin rakastaja, vaikka tällä on kotona nuori rakastettu, aputyttö Vivian (Margaret Qualley). Robertin vaimo Sarah (Hong Chau) ei tiedä järjestelystä mitään.
Pomo antaa Robertille määräyksen ajaa RMF-nimisen hiljaisen, kuolemaa pelkäämättömän miehen päälle. RMF:lle on maksettu kuolemisesta. Robertin ensimmäinen yritys epäonnistuu ja Raymondin toinen pyyntö on Robertille liikaa, hän saa potkut.
Absurdissa tarinassa kaikki on yllättävää ja jokainen henkilö omalla tavallaan vammautunut – uskomaton täydellisen järjettömyyden ylistys.
* *
Toisessa tarinassa poliisi Daniel (Jesse Plemons) kaipaa Etelämeren saarelle kadonnutta vaimoaan Liziä (Emma Stone). Hän saa puheluita, joiden arvelee olevan vaimon yrityksiä ottaa yhteyttä. Yllättäen ilmoitetaan, että vaimo ja hänen tutkijakollegansa on löydetty ja he tulevat kotiin.
Hetken vaimoa katseltuaan Daniel alkaa epäillä, ettei nainen hänen vaimonsa. Liz yrittää miellyttää miestään makaaberein teoin, jotka eivät riitä hänen miehelleen. Danielin poliisikollegat yrittävät ymmärtää ja hakevat apuun lääkärin, mikä kuitenkin johtaa yhä suurempiin ongelmiin.
Tarinan kaikilla hahmoilla on salaisuuksia, jotka he joko piilottavat tai haluavat näyttää. Daniel on sairauskertomuksen päätähti. Rakkautta ja raakuutta sisältävä tarina päättyy suureen yllätykseen.
* *
Kolmannessa tarinassa Emily (Emma Stone) ja Daniel (Jesse Plemons) etsivät kuolleistaherättäjää. He kuuluvat lahkoon, jossa seksiä voi harjoittaa vain jos voi todistaa olevansa ”puhdas”. Puhtaus todetaan lahkoa johtavan naisen nuolaisulla iholta.
Etsijöiden kulkuneuvona on urheiluauto, jolla Emily ja Daniel kurvailevat ympäriinsä. He testaavat valitsemiensa ihmisten kuolleistaherättämistaitoja ruumishuoneella.
* *
Yorgos Lanthimosin elokuvien henkilöt ovat outoja ja oudolla tavalla kiehtovia. Lanthimosilla on hätkähdyttävä ja persoonallinen tapa kertoa tarinoita ja tehdä elokuvia. Niitä katsoo, vaikka välillä haluaisi inhota kaikkia noita elämälle vieraita ihmisiä. Ohjaajan edellinen elokuva Poor Things palkittiin useilla palkinnoilla, joten maailma on valmis kummallisuuksiin.
Näyttelijöistä Jesse Plemons on ”mattimeikäläinen”, joka antaa tarinoille lisää vahvuutta ulkoisella onnettoman ja murtuneen miehen olemuksellaan. Emma Stone on villi ja vakuuttava. Willem Dafoella on psykopaatin rooleissa vahvuutenaan kammottava hymynsä, joka lisää käskyjen ja kieltojen voimaa.
Maija Kääntä
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ridley Scottin Gladiator II on kelvollinen, vaan ei yhtä mahtava spektaakkeli kuin edeltäjänsä
ELOKUVA | Vaikka Ridley Scottilla on suurten spektaakkeleiden tekemisen mittakaava hallussaan, kaikki tuntui paljon tuoreemmalta ensimmäisen Gladiator-elokuvan aikoihin.
Entisen nuorison elämä on juhlia, juopottelua ja toisen etsintää – arviossa Samppa Batalin Omenavarkaat
ELOKUVA | Samppa Batalin ohjaama elokuva on ajan todellisuuteen pyrkivä tarina yhdestä päivästä ja yöstä yli kolmekymppisten elämässä.
Belfastin rääväsuut uhoavat miehitysvallaksi kokemiaan brittejä vastaan keskisormi tanassa – arviossa Kneecap
ELOKUVA | Irlannissa puhuttavaa iiriä voimakkaasti puolustava Kneecap on asiapitoisuudestaan huolimatta häröilevän hauskaa katsottavaa.
Draama ihmisistä, jotka ymmärretään väärin – arviossa Michael Francon Memory
ELOKUVA | Meksikolaisohjaajan elokuvassa ihmisten elämään vaikuttavat asiat, joihin he itse eivät ole voineet vaikuttaa.