Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

22.11.2022
esko raipia teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

– Esko, mitä sinä täällä teet, kysyi legendaarinen teatterijohtaja Eino Salmelainen, kun nuori Esko Raipia seisoi hänen ovellaan kirjekuori kädessä Pyynikintorilla. Opettaja ei tiennyt, että suuri teatterimies oli pojan kummisetä, kun kirjoitti toiveestaan, että poikaa pitäisi auttaa teatteriin töihin.

Kummisetä tarttui puhelimeen. Jo kymmenen minuutin kuluttua Eskolle aukeni ovi Pyynikin kesäteatterin Laulu tulipunaisesta kukasta -näytelmään avustustöihin. Siellä Eskoa kiehtoi myös muu teatterityö kuin näytteleminen.

– Seuraavana kesänä vuonna 1961 olin myös vahtimestarin apulainen, sain koppalakin päähäni ja koin itseni hyvin tärkeäksi, Esko muistelee ja kuvailee, miten hienoa oli päästä soittamaan kongilla kutsuja esityksen alkuun.

Talvisin Esko opiskeli ja hän valmistui vaatturiksi vuonna 1962. Hän valmisti pukuja Koison pukutehtaalla, mutta tämä työ jäi, kun hän pääsi järjestäjä-näyttelijäharjoittelijaksi Tampereen Työväen Teatteriin ja vuonna 1965 Tampereen Teatteriin järjestäjävakanssille.

– En koskaan ajatellut näyttelijän ammattia, olin niin tykästynyt tekniikkaan.

Kävi kuitenkin niin, että Esko valmistui näyttelijäksi Tampereen yliopiston ensimmäiseltä ammattinäyttelijän kurssilta vuonna 1969. Seurasi pitkä ura näyttämöllä, joka vei hänet Kotkan ja Porin kautta lopulta takaisin Tampereelle.

Yrittäjänä Esko Raipia on tehnyt monia merkittäviä teatteritekoja. Hän on perustanut Tampereen Komediateatterin, Suomen teatteriopiston sekä Tapio Parkkisen ja Simo Tavasteen kanssa lasten- ja nuortenteatterin Teatteri 2000, joka liittyi Tampereen Työväen Teatteriin kymmenkunta vuotta sitten.

Tänä vuonna Esko sai teatterineuvoksen arvonimen. Hän työskentelee edelleen poikansa Panu Raipian johtaman Komediateatterin hallituksessa ja projektinjohtajana. Esko on myös perustanut Tampereen Teatterimuseo ry:n ja koonnut ryhmän perustamaan teatterimuseota, jota Kulttuuritoimituskin tukee julkaisemalla tätä Teatterimuistoja-sarjaa.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua