TANSSI | Eteläkorealainen tanssiryhmä Sansoo esiintyy Helsingissä ja Tampereella juhlistaen Suomen ja Etelä-Korean diplomaattisuhteiden 50 vuotta.
Jejun saari sijaitsee satakunta kilometriä Korean niemimaasta etelään. Sen perinteinen kulttuuri ja luonto ovat luoneet omalaatuisen yhdistelmän, josta saarelta kotoisin olevan tanssiryhmä Sansoo ammentaa. Saarelle ominaista meren ja maiseman kuvastoa heijastetaan tanssien taustalle videokuvana. Ryhmän ilmaisu on voimakasta ja karun kaunista, luoden mielikuvia karun kauniista saaresta luonnon armoilla.
Vuonna 1990 perustettu Jejun itsehallintoalueen tanssiryhmä on pyrkinyt alueen kulttuurin eteenpäinviemiseen. Sen nykyinen johtaja on Kim Hyerim, joka suunnitteli myös Pjongchangin talviolympialaisten avajais- ja loppuseremoniat.
Sana ”sansoo” tarkoittaa vettä ja vuoria, noita kahta tärkeää elementtiä korealaisessa maisemassa, ja niitä ryhmä pyrkii esityksillään kuvallistamaan. Ryhmän tanssit vaihtelevat perinteisistä korealaisista hovi- ja kansantansseista nykytanssia yhdistäviin esityksiin. Esityksen tansseista yksi on Korean dynastioiden ajalta peräisin olevan hovitanssi, yksi perinteinen tanssi, yksi jejulainen kansantanssi ja lisäksi ohjelmassa on nykytanssitekniikan pohjalta koreografioituja tansseja, joissa etenkin tanssijoiden upea tekniikka ja vartalonhallinta pääsevät esille. Kaksipäiset kannettavat rummut ovat mukana parissa tanssissa.
Korealainen tanssikulttuuri on korkeatasoista, kuten jo viimesyksyinen Tanssin talon korealaisen nykytanssiryhmän tulkinta Tero Saarisen teoksesta osoitti. Sansoon taito yhdistää perinnettä ja nykytanssia on mielenkiintoinen yhdistelmä joka toimii.
Eija Niskanen
Sansoo – Jejun itsehallintoalueen tanssiryhmä. Savoy-teatteri, Helsinki 14.6.2023 ja Hällä-näyttämö, Tampere 16.6. klo 19. Vapaa pääsy, mutta lippu tarvitaan. Lisätietoa: lippu.fi.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Me kaikki tulemme Etiopiasta” – arviossa Tanssiteatteri MD:n ensi-ilta Etiopialainen ystävä
MUSIIKKITEATTERI | Tamperelaisen MD:n ja Kekäläinen & Companyn Hällä-näyttämöllä esitettävän musiikiteatteriteoksen synnyttämän vertauskuvan takana on monta viestiä.
Tanssiteos Jungle Book reimagined ravistelee katsojaa ajankohtaisella tulkinnalla ilmastonmuutoksesta
TANSSI | Akram Khan Companyn tanssiteos nostaa esiin ajankohtaisen ilmastonmuutoksen ja luonnon tuhoamisen. Se muistuttaa, että ihmisten aiheuttamaa tuhoa ei voi peruuttaa.
Sirkusteos Tipping Point toi Kalle Pikkuharjun pitkästä aikaa tutulle kotimaneesille
SIRKUS | Teatterikesässä nähty Cirkus Cirkörin Tipping Point tutkii erilaisia rakenteita ja niiden tasapainoa. Mitä tapahtuu, jos jokin osa notkahtaa?
Tanssivirtaa Tampereella: Flowers also cry -teos syntyi toiveena ajasta, jolloin kukat voisivat kukkia vapaasti Ukrainassakin
TANSSI | Ukrainalaistaustaisen Anastasia Krasnoshchokan koreografia käynnisti tiistaina jokavuotisen Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin.