
TANSSI | Eteläkorealainen tanssiryhmä Sansoo esiintyy Helsingissä ja Tampereella juhlistaen Suomen ja Etelä-Korean diplomaattisuhteiden 50 vuotta.
Jejun saari sijaitsee satakunta kilometriä Korean niemimaasta etelään. Sen perinteinen kulttuuri ja luonto ovat luoneet omalaatuisen yhdistelmän, josta saarelta kotoisin olevan tanssiryhmä Sansoo ammentaa. Saarelle ominaista meren ja maiseman kuvastoa heijastetaan tanssien taustalle videokuvana. Ryhmän ilmaisu on voimakasta ja karun kaunista, luoden mielikuvia karun kauniista saaresta luonnon armoilla.
Vuonna 1990 perustettu Jejun itsehallintoalueen tanssiryhmä on pyrkinyt alueen kulttuurin eteenpäinviemiseen. Sen nykyinen johtaja on Kim Hyerim, joka suunnitteli myös Pjongchangin talviolympialaisten avajais- ja loppuseremoniat.
Sana ”sansoo” tarkoittaa vettä ja vuoria, noita kahta tärkeää elementtiä korealaisessa maisemassa, ja niitä ryhmä pyrkii esityksillään kuvallistamaan. Ryhmän tanssit vaihtelevat perinteisistä korealaisista hovi- ja kansantansseista nykytanssia yhdistäviin esityksiin. Esityksen tansseista yksi on Korean dynastioiden ajalta peräisin olevan hovitanssi, yksi perinteinen tanssi, yksi jejulainen kansantanssi ja lisäksi ohjelmassa on nykytanssitekniikan pohjalta koreografioituja tansseja, joissa etenkin tanssijoiden upea tekniikka ja vartalonhallinta pääsevät esille. Kaksipäiset kannettavat rummut ovat mukana parissa tanssissa.
Korealainen tanssikulttuuri on korkeatasoista, kuten jo viimesyksyinen Tanssin talon korealaisen nykytanssiryhmän tulkinta Tero Saarisen teoksesta osoitti. Sansoon taito yhdistää perinnettä ja nykytanssia on mielenkiintoinen yhdistelmä joka toimii.
Eija Niskanen
Sansoo – Jejun itsehallintoalueen tanssiryhmä. Savoy-teatteri, Helsinki 14.6.2023 ja Hällä-näyttämö, Tampere 16.6. klo 19. Vapaa pääsy, mutta lippu tarvitaan. Lisätietoa: lippu.fi.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Puthaanrannasta Muodoslompoloon – kulttuuritapahtumia kahden puolen rajaa
TAPAHTUMAT | Mitä jos kesätapahtumissa olisi mukana sekä taiteellista tekemistä että luontoa? Näin tapahtui helluntaina Muoniossa.
Esitys kiertokulun muotona – Silentopia 2.0 Kuopion ITAK-näyttämöllä
TANSSI | Koreografi Ninni Perko sovitti monitaiteisen suurteoksensa Silentopian kuopiolaisille tanssin opiskelijoille. Ympäristötunteista ammentava esitys jättää jälkiä.
Tanssivieraita Tanskasta, Saksasta ja Algeriasta Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla
TANSSI | Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin yhdessä illassa oli mahdollisuus nähdä kolme vierailevaa ryhmää: Miller de Nobili, Compagnie Hervé Koubi ja Danish Dance Theater.
Algoritmissa sadut lähtevät elämään omaa elämäänsä – Taidelukio Lumitin esitys Kuopion kaupunginteatterissa
ESITTÄVÄ TAIDE | H. C. Andersenin tarinoiden maailma innoitti koreografi Sannamaria Kuulan käsittelemään henkilökohtaista aihetta Taidelukio Lumitin näyttämöteoksessa Algoritmi – sarja törmäyksiä.