Virkistävä äänikävely Tammerkosken kansallismaisemassa – arviossa Tampere Biennalen Vedenhelmi

13.04.2024
KUVA NRO 2 Äänitarina 1793p

Kuva: Maarit Kytöharju

ÄÄNITAIDE | Äänitarina hyödyntää Tammerkosken kansallismaiseman miljöön eri puolet ja Tampereen Tampellan tehtaiden historiaa.

”Minulla oli yhdet kengät ja yksi etunimi”, Helmi Kuusikorpi kertoo. Hän sanoo kuolleensa jo huhtikuussa 1933, mutta on jäänyt kuoltuaan leijailemaan välitilaan, kotikonnuille Tammerkosken rantamille.

Olemme kokoontuneet Ravintola Tampellan edustalle Työnpuistoon odottamaan lähtöä Tampere Biennalen Äänitarina Tammerkoskella – Vedenhelmi -teokseen. Ilma on kohtalainen, mutta sateen uhka näkyy taivaalla. Me käännämme katseemme kuitenkin Auroraan, joka ohjeistaa meidät lataamaan puhelimiimme kävelyllä tarvitsemamme ääniraidat.

Hyvä ohje tunnin mittaisen kierroksen lähtijöille on myös se, että unohtaa hetkeksi taltioinnin ja keskittyy kuuntelemaan ääniraitojen tarinaa ja katselemaan hienoja maisemia sekä veden pyörryttävää voimaa. Vesi on maailman muisti. Nautitaan siitä vielä, kun se on mahdollista.

* *

Kahden vuoden välein, vuodesta 1986 järjestetty Tampere Biennale (10.–14.4.2024) esittelee kotimaisen nykymusiikin tärkeimmät ilmiöt, ajankohtaisimmat säveltäjät ja uusimmat sävellykset.

Biennalen ohjelmistoon tuotettu Äänitarina Tammerkoskella on hieno idea, jonka on kehittänyt festivaalin taiteellinen johtaja Minna Leinonen. Se hyödyntää Tammerkosken kansallismaiseman miljöön eri puolet ja Tampereen Tampellan tehtaiden historiaa aina 1850-luvun alusta 1930-luvun lopulle saakka.

* *

Tampellan historiaa

Tammerkosken itärannan ensimmäinen teollisuuslaitos oli vuonna 1844 toimintansa käynnistänyt Tampereen masuuni, jossa jalostettiin Viljakkalan Haverin kaivoksesta tuotua rautamalmia. Vuonna 1856 masuunin yhteyteen perustettiin konepaja. Samaan aikaan viereisellä tontilla aloitti pellavakehräämö, ja vuonna 1861 nämä yhdistyivät Tampereen Pellava ja Rautateollisuus Osake-Yhtiöksi, jonka kutsumanimeksi vakiintui Tampella.

Tampella oli oikea runsaudensarvi, joka työllisti valtavan määrän sekä kaupunkilaisia että muualta tulleita kansalaisia. Tampella valmisti muun muassa patoja, pannuja, uuninluukkuja, lankaa, höyrylaivoja, vesiturbiineja, höyryvetureita, kranaatinheittimiä, kallioporakoneita, vetureiden dieselmoottoreita, kangasta niin purjeisiin kuin arkisiin pyyheliinoihin, porakoneita, höyrykattiloita, tykkejä, design-tekstiilejä kuten kansainvälisesti palkittuja damastiliinoja, lentokonemoottoreita, kaivoskuormaajia, paloletkuja sekä paperi- ja kartonkikoneita.

* *

KUVA NRO 1 Äänitarina 1675p

Kuva: Maarit Kytöharju

Salla Simukan käsikirjoittamassa mysteeritarinassa käydään läpi tehdastyöläisen arkea, iloja ja sisällissodan tapahtumia. Näkökulmahenkilönä on alussa mainittu Helmi Kuusikorpi. Äänen Helmille antaa taiteilija, rakastettu näyttelijä Seela Sella, joka tuo tarinaan yhtä lailla ilon välkettä kuin surun kyyneleitäkin.

Tunnin mittaisen Äänitarina Tammerkoskella -musiikkiteoksen ovat säveltäneet Tytti Arola ja Thorkell Nordal. Äänitteellä kuullaan Seela Sellan ääntä ja huilisti Livia Schweizerin soittoa. Lisäksi vuonna 2024 valmistuneessa teoksessa on Tammerkosken varrella eri vuodenaikoina tehtyjä kenttä-äänityksiä.

KUUNTELE: Seela Sella eläytyy Helmi Kuusikorven rooliin. Musiikki ja äänitys: Tytti Arola ja Thorkell Nordal

Äänikävelyyn sisältyy myös liikettä, tanssia, installaatiota ja ripaus live-musiikkia, joita eri kävelypisteissä nähdään ja kuullaan Baletti- ja tanssistudio Teija Suovan oppilailta sekä useilta pop up -esiintyjiltä.

Ja koska ollaan kaupunkimiljöössä, oman mausteensa tarinaan toivat Frenckellin aukiolla parkour-hippaa leikkineet pikkupojat, jotka eivät tienneet osallistuvansa taideteokseen.

Lisää äänikävelyjä elämään!

Maarit Saarelainen

* *

Äänitarina Tammerkoskella – Vedenhelmi

  • Sävellys, äänisuunnittelu ja dramaturgia Tytti Arola
  • Sävellys ja äänisuunnittelu Þorkell Nordal
  • Tarina Salla Simukka
  • Koreografia Samuli Roininen / Tanssiteatteri MD
  • Konsepti Minna Leinonen
  • Tanssijat Baletti- ja tanssistudio Teija Suova – Kira Pukkila, Roosa Urrila, Nuppu Saarelma, Aada Lehtoranta, Teresa Savolainen, Diana Portilla, Nora Levänen, Viktoria Johansson, Julianna Johansson, Matilda Havumäki
  • Vaihtuvat pop-up -esiintyjät Petri Kumela, Markus Hohti, Sirja Nironen, Niilo Halminen, Aurélie Pluister

Viimeiset esitykset

  • La 13.4. klo 15–16
  • Su 14.4. klo 15–16

Lähtö: Työnpuisto (Lapintie 2, Ravintola Tampellan edusta). Liput 10 € (vain ennakkomyynti). Saavuthan paikalle 15 minuuttia ennen esityksen alkua. Tarinan seuraamista varten tarvitset mukaan mobiililaitteen verkkoyhteydellä sekä kuulokkeet. Kävelyn varrella on portaita, joten se ei ole liikuntaesteisille saavutettava. Esityskieli: suomi.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua