Teatterimuistoja #29: Tuomas Mattila

13.03.2022
tuomas mattila teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkinen

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Tuomas Mattila vieraili uransa aikana muun muassa Pariisin, Moskovan ja Tallinnan näyttämöillä.

Marita Salonen

Näyttelijän uran alkuvaiheilta löytyy usein joku läheinen, joka on antanut sysäyksen alalle. Tuomas Mattilalle tämä henkilö oli reilusti vanhempi siskopuoli isän aiemmasta avioliitosta.

Annikki oli kirjastossa töissä ja tunsi näyttelijöitä molemmista Tampereen isoista teattereista. Hän houkutteli maalaispojan kaupunkiin vuonna 1954 avustajaksi Tampereen Teatteriin, Tuomas Mattila muistelee.

Jo vuoden kuluttua Tuomas Mattila pyrki Teatterikouluun Helsinkiin ja pääsi heti sisään. Paluu Tampereelle tapahtui Pyynikin kesäteatterin kautta, ja ammattilaisura alkoi Tampereen Teatterista vuonna 1958 Sen jälkeen hän oli kiinnitettynä Joensuun ja Lahden kaupunginteattereissa 1963–1977, kunnes hänestä tuli Suomen Kansallisteatterin näyttelijä vuodesta 1977 vuoteen 1999, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Uransa aikana Mattila näytteli myös useissa elokuvissa sekä vieraili Pariisin, Moskovan ja Tallinnan näyttämöillä. Hänet muistetaan myös uutistenlukijana legendaarisessa kuunnelmasarjassa Knalli ja sateenvarjo.

Kaikkien vuosien aikana Tuomas Mattilan rinnalla kulki hänen vaimonsa, teattereiden puvustonhoitaja Ritva Mattila, joka kertoo teatteriperheen elämästä Teatterimuistoja-sarjassa edellisessä osassa.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää