Kemin Teatteri nousee Feeniks-linnun tavoin – Tampereen Teatterikesän avajaiset Laikunlavalla

08.08.2023
IMG 5741

Palkittuja: Mari Niskanen, Petri Jäärni ja Mikko Koivusalo. Kuva: Maarit Saarelainen

TEATTERI | Meri-Lapin Teatteriyhdistys ja suomentaja Mikko Koivusalo palkittiin Teatterikesän avajaisissa tiistaina.

”Kemin Teatteri pelastui henkilökunnan tulevaisuudenuskon ja taipumattoman asenteen avulla.”

Maarit Saarelainen, teksti

Tampereen Teatterikesän (7.–13.8.2023) avajaisia vietettiin 54. kertaa tiistaina Tampereen Laikunlavalla. Tilaisuudessa kuultiin taiteen akateemikko Sirkku Peltolan avajaistervehdys ja Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän puheenvuoro.

Lisäksi jaettiin Kulttuurirahaston 10 000 euron Olavi Veistäjä -palkinnot Kemin Teatteria ylläpitävälle Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:lle sitkeästä työstä ammattimaisen teatteritoiminnan pelastamiseksi Kemissä ja suomentaja Mikko Koivusalolle näytelmien, erityisesti musikaalien kekseliäistä ja alkuteosten hengen säilyttävistä suomennoksista.

– Tämä on suuri kunnia koko työyhteisölle. Olen niin ylpeä tuosta meidän porukasta. Periksiantamattomuutta, taistelutahtoa ja tahtotilaa löytyy. Tiedän, että voin luottaa heihin jatkossakin kuin vuoreen. Tulevaisuutemme vaikuttaa nyt todella positiiviselta ja valoisalta, kertoi helmikuussa Kemin Teatterin toimitusjohtajaksi valittu Mari Niskanen.

Olavi Veistäjä -palkinnon perusteissa sanottiin muun muassa:

”Yhdistyksen muodostavat pääosin Kemin kaupunginteatterin työntekijät, jotka ovat sinnikäs joukko taiteen puolustajia. He onnistuivat pelastamaan Meri-Lapin alueen ainoan ammattiteatterin, vaikka umpikuja jo häämötti.

Monet kaupungin päättäjistä olivat valmiit katkaisemaan Kemissä 75 vuotta jatkuneen ammattiteatteritoiminnan. Teatteri pelastui sen henkilökunnan järkähtämättömän tulevaisuudenuskon, periksi antamattoman asenteen ja alueen teatteritarjonnan eteen tehdyn työn ansiosta.

Kemissä teatteri on vuosikymmeniä ollut monipuolista ja taiteellisesti tasokasta. Toimintaa kohtasivat viime vuosina kuitenkin valtavan suuret ongelmat, jotka johtuivat esitystilojen menetyksistä sekä koko kaupunkia kohdanneista suurista rakennemuutoksista.

Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:n tekemä työ takaa alueen asukkaille valtakunnallisesti tasa-arvoisen taidetarjonnan ja varmistaa ammattilaisvoimin toteutetun monipuolisen esittävän taiteen saavuttamisen eri ikäryhmille.

Yhdistyksen ylläpitämä Kemin Teatteri jatkaa siitä, mihin täyskunnallisen Kemin kaupunginteatterin toiminta päättyi.

Oman teatterin puolesta tehty työ on kaikille siihen osallistuneille valtava taisteluvoitto.”

Keminteatteri

Kemin teatterin väki yhteiskuvassa. Toimitusjohtaja Mari Niskanen alarivissä oikealla. Kuva: Ismo Perkkiö

* *

Kemin Teatteri pähkinänkuoressa

 • Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:n ylläpitämä Kemin teatteri on Meri-Lapin alueen ainoa ammattiteatteri.
 • Perustettu 1.1.2023
 • Henkilökuntaa 20
 • Toiminnanjohtajaksi valittiin Mari Niskanen 28.2.2023
 • Uuden teatteritalon avajaiset 9.9.2023

Syksyn ensi-illat

 • 9.9.2023 Pertti Jarla – Petja Lähde: Fingerpori, ohjaus Tero Heinämäki
 • 3.11.2023 Elli Immo: Näytelmä kirjasta, joka avasi murhatutkinnan
 • Teatteriin tulevat vierailuesitykset julkistetaan myöhemmin.

Kemin teatterihistoriaa

 • Kemin kaupunginteatteri perustettiin 1.8.1947 ja lakkautettiin 31.12.2022.
 • Kemissä on ollut harrastuspohjaista esitystoimintaa jo 1880-luvulla. 1890-luvun alussa Kemissä oli jo kolme näyttämöä työväestön harrastus- ja kulttuuritoimintaa varten. 1930- ja 1940-luvuilla teatteri teki pitkiä kiertueita Lapin läänissä ja Pohjois-Ruotsissa.
 • Vuonna 1947 teatterin hallinto järjestettiin kunnalliseksi, toisena teatterina Suomessa. Vielä 1950-luvulla teatteri oli maailman pohjoisin teatteri.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua