J.R.R. Tolkienin fantasiaklassikko Taru Sormusten herrasta nähdään syksyllä 2024 Tampereella

24.10.2023
TSH 7129

Pääroolien esittäjät paljastettiin Tampere-talon Isoon saliin viritetyllä valkokankaalla. Kuva: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

TEATTERI | Keski-Maa kutsuu ensi vuoden elokuussa. Tampereen Teatterin johtaja Mikko Kanninen ohjaa ja Tuomas Kantelinen säveltää Tampere-talossa koettavan seikkailun.

”Samin roolin saaminen herätti Antti Tiensuussa huvittuneisuutta, koskapa hän on oikeassa elämässä naimisissa Frodoa esittävän Ella Mettäsen kanssa.”

Ritva Alpola, teksti

Tampereen Teatterin johtaja Mikko Kanninen ja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas suorastaan hyrisevät tyytyväisyydestä voidessaan vihdoin paljastaa suuren salaisuutensa. Tampere-talon tiedotustilaisuuteen saapunut väki huokaisee syvään hämmästyksestä ja ilmassa viriää innostus.

Tampereen Teatterin, Tampere-talon ja Tampere Filharmonian yhteistyönä Tampere-talossa nähdään elokuussa 2024 alkaen suomalainen kantaesitys fantasiakirjallisuuden klassikosta, J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten herrasta -trilogiasta.

Sykähdyttävän idean taustalla on karu tosiasia Tampereen Teatterin tulevasta laajasta peruskorjauksesta ja mietintä siitä, miten ja missä sillä aikaa toimia. Teatterinjohtaja Kanninen on suuri Tolkienin ihailija, mutta näin laajana ei Sormusen herraa olisi voinut omassa teatterissa mitenkään toteuttaa. Mutta nyt, kun Tampere-talok kiinnostui Kannisen visioista, kaikki alkoi näyttää mahdolliselta ja valoisalta.

TSH 5014

Ohjaaja Mikko Kanninen, käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä ja Tampere-talon Paulina Ahokas. Kuva: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Kantelinen säveltää, Filharmonia soittaa

Elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelisen juuri tähän teokseen säveltämä ja Tampere Filharmonian esittämä musiikki luo ja kuljettaa tunnelmia johdattaen katsojia seikkailun vaiheesta toiseen. Kapellimestari Jonas Rannila on ilahtunut harvinaisesta tilanteesta, jossa kokonainen sinfoniaorkesteri saa olla elävänä mukana toteutuksessa. Sellaista ei liene tapahtunut Sibeliuksen aikaisten suurten näyttämöteosten esitysten jälkeen, Rannila arvelee .

Tampere Filharmonian intendentti Eija Oravuo toteaa, että Suomen suurin konserttisali eli Tampere-talon Iso sali muuntuu nyt myös maan suurimmaksi teatterisaliksi – ja sirkusareenaksi myös.

Sorin Sirkuksen johtaja Taina Kopra kertoo aikoivansa ideoida vapaasti monenlaisia ihmeellisyyksiä, jotka sirkuksen tekninen mestari sitten toteuttaa parhaansa mukaan. Tampere-talon katto on tarpeeksi korkealla sirkuksen näyttäessä taitojaan ja tehdessä taikojaan. Tuleen syttymisestäkin huhutaan…

1O9A6480

Työryhmää tarvitaan! Kuva: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Keski-Vähälä sovittaa, Kannisen ohjaa

J. R. R. Tolkienin alkuperäisteoksen on suomentanut Kersti Juva. Tampere-talon näyttämölle tarinan sovittaa Sami Keski-Vähälä ja ohjaa Mikko Kanninen. Tekijät sanovat, että ”Tolkienin tarinaa ammennetaan niin suurella kauhalla kuin mahdollista”. Kokonaisuus tulee kuulemma olemaan sellainen, että sekä vannoutuneet Tolkien-fanit että ne, joille tarusto on vieras, saavat täyttymyksen.

Lavastussuunnittelu on kokeneen Marjatta Kuivaston. Nyt hän on tehnyt pienoismallien pohjalta suunnilleen 80 lavastuspiirrosta, jotka liittyvät noin neljäänkymmeneen eri paikkaan tarinassa. Pitkää matkaa siis tehdään. Liikkeelle lähdetään Bilbon syntymäpäiviltä, ja samaan mutta muuttuneeseen paikkaan palataan monien seikkailujen jälkeen.

Puvustus on taitavan Pirjo Liiri-Majavan. Nyt hänen tehtävänään on luoda vastakohta viime aikojen näyttäville ja värikylläisille luomuksilleen Tampereen Teatterin Anastasiassa ja Tampereen Työväen Teatterin Saiturissa. Tolkienin suursaaga vaatii toisenlaisen väripaletin ja jylhänkarhean toteutuksen. Näytteillä tästä oli kolme tyylikästä esimerkkiä.

Kampauksista ja maskeista vastaa Jonna Lindström. Peruukkeja on valmistettava viitisenkymmentä. Yhden tekeminen kestää osapuilleen 40 tuntia. Laskekaapa siitä! Ja lisäksi monenlaiset sminkkaukset ja myös melkoinen määrä erilaisia korvia…

TSH 7037

Kuva: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Frodon ja Samin rooleihin aviopari!

Taru Sormusten herrasta on oikeastaan surullinen tarina, hyvän ja pahan taistelua, luonnehtii Mikko Kanninen esitellessään teoksen näyttelijät ja kysellessään heiltä roolihahmojen omaksumisen vaiheita.

Ella Mettänen on Frodo. Frodo ja sormus ovat mukana miltei joka kohtauksessa. Mettänen tuntee kyllä hobittien tarinan, mutta ei vielä Frodoa sisällään.

Ihmishahmoa Aragornia esittävä Antti Reini sanoo ulkopuolisuuden olevan itselleen tuttu olotila, joten lähtökohta roolihahmoksi on jo hallussa.

Ville Majamaa on Gandalf, mutta hän ei toistaiseksi koe oloaan erityisen velhomaiseksi. Majamaan pojat sen sijaan odottavat malttamattomina valmiin tarinan näkemistä.

Tampereen Työväen Teatterista mukaan kaapattu Tommi Raitolehto on petturimainen, ilkeä ja kateellinen velho Saruman. Raitolehto ei myönnä yhtäläisyyksiä omiin ominaisuuksiinsa ja toivoo, etteivät pahojen tyyppien maailmanvalloitukset onnistu vastaisuudessakaan.

Antti Tiensuu esittää Frodon tunnollista palvelijaa Samia. Roolin saaminen herätti Tiensuussa huvittuneisuutta, koskapa hän on oikeassa elämässä naimisissa Frodoa esittävän Ella Mettäsen kanssa. Sam on liikuttava ja maanläheinen tyyppi. Tiensuun mukaan Samin ja Frodon rooleissa on kyse ystävyydestä ja uskollisuudesta.

Toteutuksessa on lisäksi suuri määrä myös tässä mainitsematonta taiteellisen työryhmän väkeä, roolihenkilöitä sekä runsaasti taustalla toimivaa ahkeraa joukkoa, jonka työpanos on tärkeä, vaikka se ei aina ulospäin näykään. Puuttuminen kyllä huomattaisiin!

Tampereen Teatterin, Tampere-talon ja Tampere Filharmonian Taru Sormusten herrasta -suurtuotanto vaatii paljon työtä ja ponnistuksia. Tiedotustilaisuuden tunnelmassa aisti kuitenkin sellaisen määrän intoa ja paneutumista tehtävään, että kaiken voi uskoa sujuvan loppuun asti suotuisten tähtien alla, ja saamme ensi vuoden elokuussa nähtäväksemme huikean teoksen.

Taru Sormusten herrasta Tampere-talossa 23.8.2024–11.1.2025.

TARU SORMUSTEN HERRASTA

Antti Reini on Aragorn, Ville Majamaa on Gandlaf ja Ella Mettänen on Frodo. Kuva: Saara Salmi

* *

Äänestä meitä!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys. 

Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua