Vincent van Gogh -näyttely avautuu viikonloppuna Didrichsenin taidemuseossa

01.09.2020
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Vincent van Gogh: Poika ja sirppi, 1881. Collection Kröller-Müller Museum, Otterlo, Alankomaat. Kuva: Rik Klein Gotink

KUVATAIDE | Tie taiteilijaksi -näyttelyn ytimessä on valikoima taiteilijan uran alkuvaiheen piirustuksia, jotka on lainattu hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta.

Sirpa Pääkkönen

Didrichsenin taidemuseon odotettu Vincent van Gogh -näyttely avautuu poikkeusoloissa 5.9.2020. Sen ytimessä on valikoima taiteilijan uran alkuvaiheen piirustuksia, jotka on lainattu hollantilaisesta Kröller-Müller-museosta. Näyttelyssä nähdään myös kaksi öljyvärityötä: Suomen ainoa Van Goghin teos, Ateneumin taidemuseon Katu, Auvers-sur-Oise vuodelta 1890 sekä Kröller-Müllerin kokoelman Omakuva vuodelta 1887.

Tie taiteilijaksi on toistaiseksi laajin Suomessa nähty Van Goghin teosten kokonaisuus ja ensimmäinen yksinomaan Van Goghin (1853–1890) taidetta esittelevä näyttely.

Näyttelyssä nähdään 39 piirustusta ja yksi grafiikantyö vuosilta 1881–1886. Piirustukset kertovat Van Goghin matkasta taiteilijaksi, uppoutumisesta piirustusharjoituksiin ja ponnisteluista siirtää havainnot paperille. Keskeisiä aiheita ovat maalaisväestön ja maatyön kuvaus, hollantilainen maisema maaseutu- ja kaupunkinäkymineen sekä henkilötutkielmat. Näyttelyssä nähtävät kaksi öljyvärityötä muistuttavat Van Goghin taiteellisen huipun ilmaisuvoimasta.

Kansainvälisellä taidenäyttelykentällä Van Gogh kuuluu halutuimpiin taiteilijoihin. Hänen teoksiaan on nähty varsin harvoin Suomessa.

”Herkkien ja hauraiden piirustusten saaminen näyttelyyn on erityisen hienoa, sillä ne vaativat pitkiä säilytysaikoja pimeässä eikä niitä siksi lainata usein”, kertoo huhtikuussa museon johtoon siirtynyt Maria Didrichsen.

”Toivomme, että kaikki halukkaat pääsisivät rajoitustoimista huolimatta näkemään harvoin Suomessa esillä olevia teoksia. Museossa huolehditaan järjestelyistä, jotta vierailu olisi kävijöille turvallinen ja miellyttävä kokemus.”

Näyttely kuvaa Van Goghin elämää: hän joutui etsimään jatkuvasti edullisia malleja, joten kuva-aiheiksi tulivat luontevasti lähiympäristön näkymät ja arkiset askareet. Henkilötutkielmat ja muotokuvat kuvaavat maatyöläisiä ja taiteilijan lähipiiriin kuuluneita ihmisiä. Asuinpaikkaansa usein vaihtanut Van Gogh on näyttelyn teoksissa tulkinnut elinpiiriään ja näkymiä Hollannissa ja Ranskassa. Paperille ovat piirtyneet näkymät taiteilijan vaihtuvista asuinkaupungeista Ettenistä, Haagista, Nuenenista ja Pariisista.

Tie taiteilijaksi -näyttelyn lisäksi Didrichsenillä nähdään 5.9.2020–31.1.2021 juhlanäyttely museon omasta kokoelmasta. Syyskuussa 2020 tulee kuluneeksi 55 vuotta Didrichsenin taidemuseon avautumisesta. Mittavan taidekokoelman keränneet Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen perustivat museon kotinsa yhteyteen vuonna 1965.

Museon alakerran molempiin näyttelysaleihin ja huvilasiipeen tulee esille teoksia muiden muassa Pablo Picassolta, Wassily Kandinskylta ja Helene Schjerfbeckiltä. Näyttelyssä on myös Suomen tiettävästi ainoa Mark Rothkon maalaus.

Vincent van Gogh: Tie taiteilijaksi Didrichesenin taidemuseossa (Kuusilahdekuja 1, Helsinki) 5.9.2020–31.1.2021.

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua