Tältä taidepurkutalona toiminut rakennus Tampereen Pinninkadulla näytti marraskuun puolivälissä. Kuva: Kari Pitkänen
PALKINTO | Kulttuuritoimitus on yksi kymmenestä ehdokkaasta perjantaina 24.11. järjestettävän Kulttuurigaalan Vuoden kulttuuriteko -palkintoon. Näin olemme kirjoittaneet muista ehdokkaista.
Kulttuuritoimitus
Perjantaina 24.11.2023 Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 televisioi Tampereelta kello 19 alkaen.
Gaalassa jaetaan kahdeksan palkintoa: suuren raadin äänestämät Kansainvälisyyspalkinto ja Vuoden kulttuurikehto, palkintolautakunnan valitsemat Kulttuurin tulevaisuus, Kulttuurin hyvinvointi ja Elämänura, koululaisten päättämä Vuoden taide-elämys sekä yleisöpalkinnot Vuoden kulttuuripersoona ja Vuoden kulttuuriteko.
Kulttuuritoimitus on ehdolla palkinnoista viimeiseen eli Vuoden kulttuuriteoksi. Palkinnon saa ”esitys, tapahtuma, näyttely, hanke, kannanotto tai joku muu taidealan toimenpide, joka on noussut poikkeuksellisesti esille tai sisältänyt jotain ainutlaatuista tai muulla tavalla suomalaisia sykähdyttävää”.
Millaisia ovat palkintokategorian yhdeksän muuta ehdokasta? Näin niistä on kirjoitettu Kulttuuritoimituksessa.
* *
Omavaraista elämää
Yksi ehdokkaista on runoilijoiden perustama, kokeilevaan nykykirjallisuuteen ja -runouteen keskittyvä osuuskuntamuotoinen kustantamo Poesia ja tarkemmin sen julkaisema, Lasse Nordlundin elämästä kertova, filosofi-kirjailija Antti Salmisen ja valokuvaaja Touko Hujasen teos Lantun henki (2023).
Näin teoksesta kirjoitti Kulttuuritoimitukseen Tommi Liljedahl:
”Kangaskantinen kirja tuntuu käsinsidotulta arvoesineeltä, johon tarttuminen edellyttää silkkihansikkaita tai vähintään käsien pesua. Lantun henki on kokonaistaideteos kuten aiheensakin. Sivuille on ripoteltu muutama kappale tekstiä kuin runokirjassa. Joka rivi on aseteltu huolellisesti samalla ehdottomuudella, jolla Lasse Nordlund on tavoitellut omavaraisuutta.”
Lue Lantun hengen arvio kokonaisuudessaan täältä.
Touko Hujasesta kirjoitti Kulttuuritoimitukseen myös Päivi Vasara, joka jututti valokuvaajaa tämän Työväenmuseo Werstaassa esillä olleen Lomakansa-näyttelyn tiimoilta. Lue haastattelu täältä.
Poesian julkaisemista teoksista on viimeisen vuoden sisään arvioitu Kulttuuritoimituksessa muun muassa Reetta Pekkasen Katkaistut tulppaanit, Mikko Väänäsen Q, Joel Mäkipuron Periferia, Vesa Etelämäen Raja, Taneli Viljasen Pimeä kuu, Anne Carsonin Eros, katkeransuloinen sekä viimeksi tänään Virpi Vairisen Antiluuppi.
* *
Yli 20 000 kävijää
Tamperelaisittain ilahduttavasti Vuoden kulttuuriteoksi on ehdolla myös Pinni47, Tampereen ensimmäinen purkutaloon toteutettu taideprojekti. Purkutaidetalossa vieraili kesä-heinäkuussa 2023 yli 20 000 kävijää. Näyttelyssä ja kulttuuritilassa oli teoksia sadalta pirkanmaalaiselta taiteilijalta. Hankkeella tutkittiin, kuinka purettavia rakennuksia voi taiteen ja kulttuurin avulla hyödyntää Tampereen keskustan elävöittämisessä.
Kulttuuritoimituksessa Pinni47-kokonaisuutta on nostanut esille useampikin kirjoittaja, mutta kattavimmin aihetta käsittelivät toimittaja Päivi Vasara ja valokuvaaja Ulla-Maija Svärd kuvareportaasissaan, jossa haastateltiin näyttelyn tuottajaa Meiju Mertasta ja kuraattoria Teemu Mäenpäätä.
Näin puhui Mäenpää:
”Saimme aikaan kokonaisuuden, jossa on hyvässä suhteessa ammattitaiteilijoita ja tekijöitä, joilla ei ole taustaa perinteisessä taidemaailmassa. Tämä takaa tyylien ja lähestymistapojen monipuolisuuden. Erilaiset persoonallisuudet saavat myös näkyä; toiset ovat räjähtäviä ja ulospäin suuntautuvia, kun taas toisten taide on hienovaraisempaa. Tämä luo hienosti rytmiä näyttelylle.”
Lue koko kuvareportaasi täältä.
* *
Kaikuja universumista
Yksi Vuoden kulttuuriteko -ehdokkaista on edesmennyttä nykysäveltäjälle omistettu Vive Kaija Saariaho!
”Kaija Saariahon musiikki yhdisti aistit, tunteet ja tieteellisen ajattelun. Hän oli yksi Suomen menestyneimmistä ja kansainvälisesti kiitetyimmistä nykysäveltäjistä. Tunnettua säveltäjää arvostetaan monipuolisena, rajoja rikkovana ja kantaaottavana taiteilijana”, palkintoperusteissa kerrotaan.
Kaija Saariahosta on kirjoitettu Kulttuuritoimituksessa paljonkin, viime aikoina etenkin Riitta Raskin dokumenttielokuvan Universumin kaiut tiimoilta.
”Dokumentti on luonteva ja kokonaisuudessaan hienosti tehty; se antaa katsojan viipyä levollisessa tilassa ja kuunnella sitä tärkeintä, eli musiikkia. Saariahon musiikki on tässä ajassa vaikuttavaa. Hän kertoo säveltämisestä ja luovuudesta ymmärrettävästi kuin mistä tahansa työstä”, kirjoitti Irmeli Heliö elokuva-arviossaan.
”Riitta Rask on ohjannut dokumentin, joka tuo esiin karismaattisen taiteilijan syvimmät luonteenpiirteet, lahjakkuuden, määrätietoisuuden ja lämpimän valovoiman”, kehui puolestaan elokuvan Parasta juuri nyt -palstalleen nostanut Aila-Liisa Laurila.
* *
Nämäkin ovat ehdolla
Muista ehdolle asetetuista Lahden visuaalisten taiteiden museota Malvaa ovat käsitelleet Kulttuuritoimitukseen tekemissään jutuissa Sirpa Pääkkönen ja Katri Kovasiipi, Tampereen G Livelabissa Toivo elossa -festivaalin toteuttaneesta Elokapinasta on kirjoittanut ainakin Reija Jarkkola, Turkuun perustetun Taiteen talon näyttelyistä on kirjoittanut muun muassa Kari Heino ja Betoniunelmia-näyttelyn myötä ehdokkuuden saaneen Arkkitehtuurimuseon on noteerannut esimerkiksi Maisku Myllymäki.
Näiden lisäksi Vuoden kulttuuriteko -palkintoon ovat ehdolla Nykyesityksen näyttämö eli Vapaan kentän taiteilijoiden aloitteesta syntynyt pilottihanke, joka toteutettiin Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa vuosina 2021–2023, sekä New Theatre Helsinki, vuosiin 2020–2023 ajoittuva esittävän taiteen kehittämishanke, joka pyrkii luomaan kulttuuriselle moninaisuudelle omistetun esityskeskuksen Helsinkiin.
Kulttuuritoimitus toivottaa onnea kaikille ehdokkaille niin Vuoden kulttuuriteko -palkintoluokassa kuin muissakin kategorioissa!
Kulttuurigaala Yle TV1 -kanavalla ja Yle Areenassa perjantaina 24.11.2023 kello 19.
* *
Vuoden kulttuuriteko
Ehdokkaat
- Betoniunelmia – ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin -näyttely | Lisätietoa
- G Livelab Tampere X Elokapina, Toivo elossa -festivaali | Lisätietoa
- Kulttuuritoimitus.fi
- Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva | Lisätietoa
- New Theatre Helsinki | Lisätietoa
- Nykyesityksen näyttämö / Helsingin kaupunginteatteri | Lisätietoa
- Osuuskunta Poesia / Lantun henki | Lisätietoa
- Purkutaidetalo Pinni47 | Lisätietoa
- Turun Taiteen talon perustaminen | Lisätietoa
- Vive Kaija Saariaho! | Lisätietoa
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Esinelainoja, satuhetkiä ja opastuksia − Valkeakosken kirjastoauto Walle yllättää monipuolisuudellaan
KIRJASTOT | Kirjastoauto Wallea koskeva loru kirjastoauton Facebookissa kuuluu: ”Kilometrejä karttuu ja kuskit vaihtuu / kirjoja saan kuljettaa / asiakkaille luettavaa”.
Yksilöllistä kohtaamista ja musiikin iloa – soitonopettajien näkemyksiä opettamisesta
MUSIIKKI | Kolme soitonopettajaa pohtii, miten parhaiten mahdollistaa soittoharrastus, joka rikastuttaa oppilaan luovuutta ja tukee itsetuntemusta läpi elämän.
Kulttuurijohtaja Sampo Terho on alkutöikseen kiertänyt kulttuurilaitokset ja innostunut tapaamistaan ihmisistä
HENKILÖ | Sampo Terho aloitti Tampereen kulttuurijohtajana toukokuussa. Ensi töikseen hän on jalkautunut ja tutustunut uuden kotikaupungin kulttuurikenttään.
Pispalan kirjasto lainaa kirjoja ja mahdollistaa kansalaistoiminnan – kirjat saadaan lahjoituksena
KIRJASTO | Pispalassa kukoistaa asukastoiminta. Yksi toiminnan esimerkeistä on Pispalan kirjasto, joka avattiin vuonna 1997.