Elokuvien jatko-osat joita emme haluaisi nähdä – mutta meillä ei taida olla muuta mahdollisuutta

17.01.2024
PÄÄKUVA axel f

Beverly Hills Cop: Axel F. Kuva: Netflix

ELOKUVA | Joker 2, Gladiator 2, Beetlejuice 2, Inside Out 2 ja Beverly Hills kyttä 4. Siinä osa vuonna 2024 ensi-iltansa saavista menestyselokuvien jatko-osista.

”Menestysohjaajat ja -näyttelijät ovat palanneet uudelleenlämmittämään nostalgisia, kaikille tuttuja klassikkoelokuviaan.”

Petri Hänninen

Jatko-osa – tuo elokuvateattereiden kassamagneetti, jonka kaikki haluavat nähdä, vaikka tietävät pettyvänsä. Viime aikoina useat menestysohjaajat ja -näyttelijät ovat palanneet lämmittämään uudelleen nostalgisia, kaikille tuttuja klassikkoelokuviaan.

Vuoden 2024 jatko-osat saivat siunauksensa luultavasti jo korona-aikana, kun elokuvayhtiöt tekivät suunnitelmiaan tappioiden peittämiseksi. Jos elokuville jaettaisiin Vuoden turhake -palkintoja, tänä vuonna voittajan valitseminen olisi erityisen vaikeaa.

* *

Vuoden ällistyttävin jatko-osa kulkee nimellä Joker 2, oikealta nimeltään Joker: Folie à Deux. Luit aivan oikein, ohjaaja Todd Phillips tekee vuoden 2019 Joker-elokuvalleen jatkoa. Budjetti on tuplattu ja uusi elokuva on kuulemma musikaali. Voisiko hullumpaa enää keksiä!

Joaquin Phoenix jatkaa Jokerin roolissa ja Lady Gaga astuu psykopaatti-terapeutti Harley Quinnin saappaisiin. Elokuvan ensi-ilta on lokakuussa.

Lue Kulttuuritoimituksen Kaarina Lehtisalon arvio elokuvasta Joker.

* *

Muistatko, kun vetistelit nähdessäsi Ridley Scottin Gladiaattorin vuonna 2000? Nyt saa taas märistää, kun Ridley-sedän Gladiator 2 rämähtää marras-joulukuussa leffateattereihin. Elokuvassa seurataan Commoduksen pojan Luciuksen vaiheita aikuisena miehenä.

Rooleissa nähdään Pedro Pascal (kuinkas ollakaan), Denzel Washington ja kiiltäväpollainen Matt Lucas. On tässä herooisessa taistelueepoksessa pari naistakin, Connie Nielsen ja May Calamawy.

Mitä seuraavaksi? Napoleon 2? Vaiko suoraan Napoleon III?

* *

Tim Burton tekee jatkoa vuoden 1988 kauhukomedialleen Beetlejuice. Beetlejuice 2 saa ensi-iltansa syyskuussa. Michael Keaton palaa nimirooliin ja Winona Ryder jatkaa Lydia Deetzin roolissa, samoin Catherine O’Hara Delia Deetzinä.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Monica Bellucci, Sofia Fernlöf, Justin Theroux ja Willem Dafoe. Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että Jenna Ortega on myös mukana.

* *

Inside Out – mielen sopukoissa 2 on jatkoa Disney/Pixarin samannimiselle animaatioelokuvalle vuodelta 2015. Suomenkieliset ääninäyttelijät ovat suurin piirtein samat kuin ensimmäisessäkin osassa. Minka Kuustonen on Ilo, Tiina Weckström Suru, Turkka Mastomäki Kiukku, Kari Ketonen Pelko ja Pamela Tola Inho. Maya Hawken ääninäyttelemälle Ahdistukselle ei ole vielä kiinnitetty suomenkielistä näyttelijää.

Inside Outin juonikaavalla on jo tehty Soul – sielun syövereissä ja samaan kastiin voi laskea Coconkin, molemmat Pixarin elokuvia. Kesäkuussa nähdään onko tämä in vain suoralta kädeltä out.

* *

Beverly Hills kyttä 4 on alkuperäiseltä nimeltään Beverly Hills Cop: Axel F. Beverly Hills kyttä -elokuvia tehtiin vuosina 1984, 1987 ja 1994.

Sarjan ensimmäinen elokuva osui tarttuvalla tunnarillaan syntikkapopin huippukauteen ja siitä muodostui Eddie Murphyn läpimurtoelokuva. Sitä ennen Saturday Night Live -ohjelmasta tuttu stand up -koomikko oli esiintynyt elokuvissa 48 tuntia (1982) ja Vaihtokaupat (1983). Lopullisesti Murphyn uramenestyksen sinetöi elokuva Prinssille morsian vuonna 1988.

Axel Foleyn (Eddie Murphy) seuraan tuppautuu tuttu kyttäkaksikko Billy Rosewood (Judge Reinhold) ja John Taggart (John Ashton). Ja voisiko tätä elokuvaa tehdä ilman Paul Reiseriä? No ei voi! Kasarina pannuun heitetään vielä tuttu kasvo 1980-luvulta eli Kevin Bacon.

Vaikka Axel F. -elokuvan musiikista vastaa Hollywoodin luottosäveltäjä Lorne Balfe, olen aika varma, että alkuperäistä Harold Faltermeyerin tunnaria renkutetaan pitkin vuotta ihan sietokyvyn rajoille asti. Elokuvan on ilmoitettu ilmestyvän Netflixiin kesän aikana.

* *

Muita vuonna 2024 ensi-iltansa saavia elokuvien jatko- tai etko-osia ovat mm. Transformers One, Ghostbusters: Frozen Empire, Deadpool 3, Kung Fu Panda 4, Sonic the Hedgehog 3, Kingdom of the Planet of the Apes sekä Furiosa: A Mad Max Saga.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua