Kuvat: Gummerus / Square Enix
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juho Narsakan listalla on kuvataidetta, tietokirjallisuutta, konsolipeliä ja elokuvaa.
1
Kuvataiteilija Reidar Särestöniemen syntymästä tuli 14.5.2025 kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi maaliskuussa julkaistiin Noora Vaaralan kirjoittama elämäkerta Sarviini puhkeaa lehti – Ihmeellinen Reidar Särestöniemi (Gummerus). Särestöniemen maalauksia on mahdollista nähdä tällä hetkellä kahdessa näyttelyssä, joista toinen on Rovaniemen Taidemuseossa ja toinen Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä. Molemmat näyttelyt ovat esillä vielä hetken aikaa, toukokuun loppuun asti.

Reidas Särestöniemen teoksissa käsitellään pohjoisen luonnon lisäksi myös ympäristöongelmia. Kuvassa maalaus Ekologinen hätä (1975). Kuva: Juho Narsakka
2
Israelin sota Gazaa vastaan on ollut käynnissä jo 16 kuukautta. Vaikka Israel tekee parhaillaan historian ensimmäiseksi livestriimatuksi kansanmurhaksi nimitettyä joukkotuhontaa, Suomen valtiojohto ei ole reagoinut asian vaatimalla painokkuudella. Suomen eduskunta käy torstaina 22. toukokuuta ensimmäisen keskustelun Gazasta, vaikka sota on jatkunut jo puolitoista vuotta.
Jos Gazan sotaan johtaneet pitkät historialliset ja poliittiset kehityskulut eivät ole vielä tuttuja, voi asiaan perehtymisen aloittaa viime syksynä suomennetun Rashid Khalidin erinomaisesta tietokirjasta Palestiina – Sata vuotta asutuskolonialismia ja vastarintaa 1917–2017 (Siltala). Khalid nitoo tietokirjassaan sukunsa kokemukset yhteen Palestiinan historian kanssa, ja perkaa maan tapahtumia viimeisen sadan vuoden ajalta. Yhdysvaltalais-palestiinalainen tutkija hyödyntää kirjassaan haastattelujen lisäksi esimerkiksi arabiankielistä arkistomateriaalia. Olen lukenut useamman suomeksi kirjoitetun ja suomennetun Palestiinaa käsittelevän kirjan, mutta opin silti valtavasti uutta Khalidin teoksesta.
3
Kulttimainetta nauttiva Final Fantasy -pelisarjan seitsemäs osa on japanilaisen roolipelin klassikko. Final Fantasy VII ilmestyi alunperin Playstation-pelikonsolille vuonna 1997. Olen tahkonnut pelin parinkymmenen vuoden aikana lukuisia kertoja. Tästä syystä suhtauduin samaan aikaan innostuneesti ja varautuneesti sen uusintaversioon, joista ensimmäinen Final Fantasy VII Remake ilmestyi 2020 ja toinen osa Final Fantasy VII Rebirth (2024).
Jälkimmäiseen tarvitsee Playstation 5 -konsolin, jonka hankin hiljattain päästäkseni sukeltamaan lapsuuteni lempipelin maailmaan. Vaikka rima on korkealla, uusintaversiot toimivat yllättävän hyvin. Hivelevä uusi grafiikka, Nobuo Uematsun klassisten sävelten ympärille luotu uusi soundtrack ja entistä ajankohtaisempi ympäristökriisiä ja mielenterveyden ongelmia käsittelevä juoni muodostavat edelleen toimivan paketin.
4
Juhannusta edeltävällä viikolla järjestettävä Sodankylän elokuvajuhlat (11.–15.6.2025) on cinefiilin kesänaloitus, joka kutsuu yhä uudelleen nauttimaan elokuvista ja hyvästä seurasta yöttömässä yössä. Tänä vuonna festivaali täyttää 40 vuotta ja sen lisäksi tapahtuma juhlistaa 130 vuotta täyttävää elokuvaa.
Seitsemännen taiteen merkkivuosi on laskettu vuodesta 1895. Tuolloin Lumièren veljekset järjestivät Ranskassa ensimmäisen julkisen elokuvanäytöksen. Festivaalin tämän vuoden tekijävieraista odotan muun muassa Margarethe von Trottaa, joka tunnetaan yhtenä merkittävimmistä feministisistä elokuvan tekijöistä. Sodankylä ikuisesti!
Juho Narsakka
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (19.6.2025): Isoviha, karjalaiset elokuvat, virolainen savusauna, Isäni appelsiinikukkien maasta, Sinua, sinua
Sirpa Pääkkönen kävi Ilmajoen oopperajuhlilla ja virolaisessa savusaunassa, katseli karjalankielisiä elokuvia ja luki Irene Zidania ja Petri Tammista.
Parasta juuri nyt (17.6.2025): Becoming Led Zeppelin, Rikos ja rangaistus, Veera Railio, Sielunpiirtäjän ilta
Maija Kääntän listalla on Dostojevskiä, Haahtelaa ja rockin legendoja.
Parasta juuri nyt (16.6.2025): Kesäteatterit, Outi Salovaara, Saariston Puoti, käveleminen, Itäsuomalainen
Pasi Huttunen on syönyt pizzaa, lukenut venäläisten kikkailuista, kävellyt ja intoilee alkaneesta kesäteatterikaudesta.
Parasta juuri nyt: Amsterdam, Antwerpen ja Bryssel!
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat.