Anne-Mari Kivimäen uskollinen yhteistyökumppani on Notka-haitari. Kuva: Marko Mäkinen
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on paneutunut viime aikoina kansanmusiikkiperinteestä voimaa ammentavaan musiikkiin. Kantele ja haitari näyttävät vievän pitkälle.
1
Suistamon Sähkön uusi albumi Varokaa! Hengenvaara (Kihtinäjärvi, 2021) on hiljattain arvioitu Kulttuuritoimituksessa neljän tähden arvoiseksi eikä suinkaan suotta.
Entistä ehyempään muotoon hiottu etnotekno on saanut ansaitsemaansa huomiota myös ulkomailla ja bändillä on mitä ilmeisimmin tie auki liki taivasta myöten. Koronapandemia on vain hidaste.
Kokoonpanon perustaja Anne-Mari Kivimäki kirjoittaa tuoreessa FMQ-verkkojulkaisussa, että nykyaikainen kansanmusiikki saa inspiraationsa mistä tahansa, ei pelkästään pölyisistä ja muinaisista esikuvistaan.
Kivimäki paneutui kansanmusiikin saloihin juuri arkistojen kätköissä tutkimalla suistamolaisen Ilja Sindan (myöh. Kotikallio, 1894–1961) tuotantoa. Kehitystyö eteni omaperäiseksi haitari-tranceksi Kivimäen itse luomassa Perinnelaboratoriossa.
Notka-haitarin avulla keväällä 2018 Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tekemänsä taiteellisen tohtorintutkinnon jälkeen Kivimäki on hionut musikaalista työskentelyään, johon vahva koulutus antaa epäilemättä hyvää boostia.
2
Aitoja suistamolaisjuurisia muusikoita ovat Saatsin veljekset Mika ja Niko, joiden esikoisalbumi Ruttomužikan kyynäl (Loimola Lo-Fi) ilmestyi viime vuoden heinäkuussa. Duo hyödyntää kotikieltään karjalaa.
Tämän vuoden alussa tämä Loimolan Voiman esikoinen palkittiin viime vuoden kansanmusiikkilevynä EläköönFolk!-gaalassa. Tunnustuksen myönsivät Kansanmusiikki-lehti ja Kansanmusiikin ja kansantanssin Edistämiskeskus.
Sitä ennen kaksikko niitti mainetta joensuulaisen sanomalehti Karjalaisen järjestämässä Pohjois-Karjalan kulttuuriteko 2020 -äänestyksessä sijoittuen ykköseksi.
Veljekset kertoivat viime vuonna haastattelussani, että heillä on materiaalia hyvinkin toisen albumin verran plakkarissa, joten sitä odotellessa.
Näinä aikoina Saatsit tuskin malttavat jättää omia normiammattejaan, mutta ehkä musiikin ja muun elämän välille löytyy jokin tasapaino pandemia-ajan päätyttyä.
3
Petroskoilaisen Sattuma-yhtyeen solistina tunnettu toimittaja ja muusikko Arto Rinne on muuttanut Suomeen ja asuu Kuusankoskella. Hänen vanhempansa ja tyttären perhe ovat asuneet Suomessa jo pidempään ja poikakin opiskelee nyt Kouvolassa.
Joku ehkä muistaa, että Rinne kuului aikoinaan Myllärit-bändiin ja Santtu Karhun Talvisovat-yhtyeeseen, jotka keikkailivat Suomessa taajaan.
Myös maailmaa on kierretty. Rinne on esiintynyt Venäjän ja Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Hollannissa, Intiassa ja Bangladeshissa.
Folk-artistiksi itsensä mieltävä Rinne toivoi pääsevänsä täällä soolokeikoille, mutta koronapandemia leikkasi haaveilta siivet. Helmikuun lopussa hänet pestattiin sentään kuhmolaisen Kalevalanpäivän juhlan pääesiintyjäksi.
Esitys osoittaa, että Rinteessä on potentiaalia pärjätä lavalla aivan yksinään, ilman Sattuma-kumppaneitaan. Täytyy toivoa, että osaamiselle löytyy yhä käyttöä. Faneja on jo.
4
Konkariviitan voi laskea myös duon Aino & Miihkali selkään, vaikka he aloittivat soittamisen yhdessä vasta vuonna 2017. Kaksikolla Aino Ruotanen ja Miihkali Jaatinen on pitkä musiikillinen tausta.
Aivan äsken he yllättivät rääkkyläläisen Koistinen Kantele -yrityksen Facebook-sivulla esittämällä Palefacen kanssa Juicen kappaleen Klovni heittää veivin.
Trio luo vakavaan biisiin hykerryttävän kepeän tunnelman. Samalla tulee osoitetuksi, että Ainon kanteleesta kirpoaa soundeja laidasta laitaan. Kappaleissa on yleensä kuulunut melko jatsahtaviakin sävyjä.
Aino & Miihkali -yhtye on valitettavasti jäänyt kovin tuntemattomaksi laajalle yleisölle. Tätä osaavaa kaartia riittää tässä maassa vaikka kuinka paljon, mutta heidän pitäisi jollain tapaa nostaa itsensä seuraavalle tasolle.
Joka tapauksessa Aino & Miihkali -duo todistaa, millainen moni-ilmeisyys on mahdollista saavuttaa perinnesoittimeksi mielletyn kanteleen näppäilyllä.
5
Popkantelettareksi ja Youtube-ilmiöksi tituleerattu Ida Elina on palkittu ja maailmaa kiertänyt artisti, jolla on tainnut jäädä suomalaiselle yleisölle esittäytyminen pahasti kesken.
On toki maukasta kuunnella vaikkapa Abbaa tai Aviciin Wake Me Up hänen ilmeikkäänä kantele-coverinaan, mutta luulisi, että tämä musiikin maisteri saisi aikaan jotain omaperäisempää tuotantoa.
Soittamisen iloa Ida Elinalla riittää. Sen voi kuulla livestriimeissä, jotka alkoivat puolituntisella 10.3.2021. Seuraavat livet ovat Facebookissa ja Instagramissa 17., 24. ja 31. maaliskuuta kello 20 kukin.
Aila-Liisa Laurila
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.