Keskusteluja Tyynellä valtamerellä – Teatterikesän Out of the Blue on dokumenttiteatteria parhaimmillaan

09.08.2024
53655439343 54f4070a05 k

Kuva: Loes Geuens

TEATTERI | Belgialaisten Silke Huysmanin ja Hannes Dereeren esityksen lähtökohtana on kaivosyhtiön harjoittama malminetsintä syvältä merenpohjasta.

”Merten herkkää ekosysteemiä haavoittavaa toimintaa perustellaan pyrkimyksellä hiilineutraaliin maailmaan.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Sile Huysmans & Hannes Dereere: Out of the Blue

  • Dramaturgia: Dries Douibi
  • Esitys: Teatterikesässä Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä 8.8.2024

Dokumenttiteatterilla tarkoitetaan yleensä esitystä, jolla on dokumentaarista arvoa, ja sen tekotapoina voidaan käyttää haastatteluja, tallenteita tai kirjallisia dokumentteja. Eli dokumentti on lähtökohtana taiteelliselle esitykselle. Katsojan päätettäväksi jää lopulta mikä esityksessä on faktaa ja mikä fiktiota.

Dokumenttiteatteri tietysti pyrkii totuuteen, mutta vaikka asia esitettäisiin niin totuudenmukaisesti kuin on mahdollista, lopputulokseen vaikuttavat aina muun muassa esiintyjien persoona ja katsojan sen hetkinen tunnetila, eli kuinka vastaanottavaisia olemme esityksen informaatiolle.

53654342542 cc4927b3cb k

Kuva: Loes Geuens

Teatterikesän dokumentaarisen teatterin osuudesta vastasivat tällä kertaa belgialaiset Silke Huysman ja Hannes Dereere. Heidän Out of the Blue -esityksensä koostuu tallennetuista keskusteluistam jotka on tehty satelliittiyhteydellä kolmeen alukseen Tyynellä valtamerellä. Tekijät ovat koko esityksen ajan selkä yleisöön päivän, molemmat tietokoneidensa äärellä, aavaavat  ääni- ja kuvatiedostoja näyttämön keskellä sijaitsevalle näytölle.

Ei kovin interaktiivista, saati yleisöä osallistavaa, sanoisin. Silti kaksikko saa luotua kiehtovan ja jopa unenomaisen tunnelman Frenckellin valitettavan harvalukuisen yleisön keskuuteen. Dries Douibi on rakentanut esitykseen toimivan dramaturgian, joka hyödyntää audiovisuaalisia elementtejä harkitun tarkasti.

53655680090 d7b568afc5 k

Esityksen lähtökohtana on belgialaisen kaivosyhtiön harjoittama malminetsintä syvältä merenpohjasta. Taitavasti rakennetut animoinnit näyttävät kuinka tarkoitukseen rakennettu robotti imuroi neljän kilometrin syvyydestä malmikiviä moolokin kitaansa. Malmikivet sisältävät muun muasssa arvokasta nikkeliä, joka taas on yksi keskeisimmistä akkuteollisuuden raaka-aineista. Paradoksaalista tässä kaikessa on, että merten herkkää ekosysteemiä haavoittavaa toimintaa perustellaan pyrkimyksellä hiilineutraaliin maailmaan. Tarvitsemme näitä mineraaleja raaka-aineeksi matkalla fossiilivapaaseen maailmaan, selittää kaivosyhtiön johtaja yhdessä haastattelussa.

Esityksessä ääneen pääsevät kaivosyhtiön edustajan lisäksi Greenpeace-järjestön tiedottaja. Järjestön Rainbow Warrior -laiva onnistui pääsemään lähelle kaivosyhtiön alusta, josta se raportoi malminkaivauksesta reaaliaikaisesti. Kolmas haastattelun kohde on myös kohteeseen ankkuroinut tutkijoiden alus. Heidän intresseissään on tutkia sitä, miten kaivaukset vaikuttavat meren ekosysteemiin.

53655439288 653360ac41 k

Yksi esityksen vahvoista väitteistä on se, kenen tarina (story telling) onnistutaan myymään parhaiten suurelle yleisölle. Siihen ei tunnu olevan selkeää vastausta. Sen, kuinka herkkä meri ja sen ekosysteemi kokonaisuudessaan on, tekijät kyllä tuovat esille jopa lyyrisen kauniisti. Videoklipit aavasta ulapasta tai meren pohjalla virtausten mukana leijuvasta mustekalasta vetoavat tunteisiin ja vievät katsojan jopa meditatiivisiin tunnelmiin.

Out of the Blue on journalistisen tarkka esitys aiheesta, josta tiedämme jopa hämmentävän vähän. Esitystaiteena se vetoaa katsojien tunteisiin kadottamatta totuuspohjaa. Dokumenttiteatteria siis parhaimmillaan.

Jussi Kareinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua