Ars Fennica palasi juurilleen Hämeenlinnaan – Suomen suurin kuvataidepalkinto täyttää 30 vuotta

14.10.2021
Ars Fennica Tiedotustilaisuus 17082021 2

Ars Fennica 2021 -palkintoehdokastaiteilijat. Kuva: Petra Kotro

KUVATAIDE | Ars Fennica viettää juhlavuottaan Hämeenlinnan taidemuseossa, mistä kaikki alkoi vuonna 1991. Tämän vuoden taiteilijat ovat Eija-Liisa Ahtila, Anne-Karin Furunes, Jesper Just, Viggo Wallensköld ja Magnus Wallin. Juhlavuoden kunniaksi keväällä julkistettava palkintosumma on nostettu 50 000 euroon.

Arto Murtovaara, kuva ja teksti

Juurilleen Ars Fennica palasi sikälikin, että palkintoa jakavan Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiön synty nivoutuu Hämeenlinnaan. Säätiön nykyinen puheenjohtaja Kari Niemistö muistutti avajaistilaisuudessa, että vuoden 1991 avausta edelsi kaksikin näyttelyä Hämeenlinnan taidemuseossa. Niemistö-kokoelma, jossa on runsaasti Ars Fennica-palkittujenin töitä, on talletettu juuri tähän museoon. Ars Fennican näyttämönä museo toimii nyt yhdeksättä kertaa.

Ars Fennica 2021 -näyttelyssä juhlavuoden palkintoehdokkaina ovat EijaLiisa Ahtila, AnneKarin Furunes, Jesper Just, Viggo Wallensköld ja Magnus Wallin.

– Juhlavuotta varten valitsimme ehdokkaiksi jo vuosia kansainvälisillä kuvakentillä toimineita ja edelleen vaikuttavia kuvataiteilijoita, korosti palkintolautakunnan puheenjohtaja Leena Niemistö.

– Näyttelyssä on esillä taiteilijoiden omiin teosvalintoihin perustuvat kokonaisuudet, joten se rakentuu jo jossain määrin ehdokasasettelussa.

IMG 20211014 104523 resized 20211014 035046642

Tamperelainen Viggo Wallensköld ja öljymaalauksensa Swing (2017). Kuva: Arto Murtovaara

* *

Näyttelyn teokset tarkastelevat ihmisyyteen ja kehollisuuteen, mutta myös ekologisuuteen ja sosiaalisiin valta-asetelmiin liittyviä teemoja.

Ehdokkaat oat käyttäneet töissään erilaisia menetelmiä perinteisistä maalauksista rei’itettyihin teoksiin, liikkuvaan kuvaan ja teknologian keinoihin.

Hattulassa syntynyt, nykyisin Helsingissä asuva EijaLiisa Ahtila (s .1959) esittelee Finlayson Art Areassa viime kesänä koetun vaikuttavan monikanavaisen teoksen HorizontalVaakasuora (2011). Kuvissa humiseva puu on taltioitu Ahtilan nuoruusmaisemista Aulangolta.

5.The House

Eija-Liisa Ahtila: Talo / The House, 2002, 3-kanavainen projisoitu installaatio / 3-channel projected installation. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo

AnneKarin Furunes (s. 1961) käyttää teostensa pohjana arkistoista löytämiään kuvia käyttäen suurikokoisissa töissään hyvin persoonallista tekniikkaa. Furunes löytää ihmisiä, joiden kohtalon historialliset tapahtumat ovat määrittäneet: valokuvia juutalaisista, jotka oltiin lähettämässä natsi-Saksaan, Ruotsin rotuhygienian uhreja, tuomittuja rikollisia.

8. A K San Sevolo Back to Light VB 2017 38

Anne-Karin Furunes, näyttelystä Black to Light. Installaatio Italian San Servolossa, 2017, perforoitu alumiini. Kuva: Valerie Bennett

Jesper Just (s. 1974) asuu ja työskentelee Berliinissä ja New Yorkissa. Hän käsittelee teoksissaan identiteetin ja sukupuolen rajoja sekä kehon ja teknologian vastakkainasettelua. Näyttelyssä on esillä vaikuttava mediateos Corporealités (2020), led-näytöistä muodostuva veistoksellinen kokonaisuus. Teoksen pääosassa ovat tanssijat, joiden kehoihin vaikutetaan teknologian avulla. Musiikilla on keskeinen rooli teoksessa.

Corporealite╠us at Perrotin New York Guillaume Ziccarelli

Jesper Just: Corporealite’s, 2020, Perrotin galleria, New York. Kuva: Guillaume Ziccarelli

Tampereella asuva ja työskentelevä Viggo Wallensköld (s. 1969) tarkastelee maalauksissaan ihmisten fyysistä erilaisuutta ja kehojen moninaisuutta kuvitteellisten hahmojen kautta. Hahmojen alastomuus ja seksuaalisuus ovat luonnollinen, ihmisen ruumiiseen liittyvä ominaisuus.

viggo

Viggo Wallensköld, Venetsia, 2008, öljy kankaalle, 81 x 65 cm. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo

Malmössä asuva ja työskentelevä Magnus Wallin (s.1965) esittäytyy Are you in pain… Not anymore -maalauksilla (2021) sekä valokuva-animaatiolla Unnamed film (2017). Monokromaattiset teokset hän on maalannut käyttäen väriaiheena verijauhetta ja ne pohjautuvat klassiseen Kazimir Malevichin maalaukseen Musta neliö (1913). Toisessa teoksessa on suuri joukko arkistokuvia alastomista ihmisistä, jotka on kuvattu ruumiidensa epämuodostumien vuoksi.

MW ELEMENTS INSTALLATION

Magnus Wallin: ELEMENTS, 2011, projisoitu installaatio, 3-D animoitu filmi. Kuva: Michelangelo Miskulin

Voittajan valitsee sveitsiläinen kuraattori, kriitikko ja taidehistorioitsija Hans Ulrich Obrist, joka tällä hetkellä toimii Serpentine-gallerioiden taiteellisena johtajana Lontoossa.

Ars Fennica 2021 avoinna Hämeenlinnan taidemuseossa 3.4.2022 asti.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua