Battlestar Galactica. Kuva: Syfy
TELEVISIO | Battlestar Galactica tv-sarja on yhä 20 vuotta myöhemmin parhaimmillaan loistavaa, vaikkakin tasoltaan epätasaista televisioviihdettä.
”Railakas poikaseikkailu muuttui kertalaakista vakavaksi ihmisyyden pohdinnaksi.”
ARVOSTELU
Battlestar Galactica
- Kaudet 1–4, 76 jaksoa.
- USA, 2003–2009.
- Luojat: Glen A. Larson ja Ronald D. Moore
Battlestar Galactica (2003–2009) erottuu selkeästi muista oman aikansa scifisarjoista. Ensimmäisellä katsontakerralla se pakotti istumaan sohvan reunalla niin intensiivisesti, että ymmärrys ympäristöstä katosi kokonaan. Sarja on täynnä valtataistelua, juonittelua ja petoksia. Poliittinen johto ja sotilasjohto ovat napit vastakkain, ja sotilashallinnon keinot ottavat yhteen demokratian kanssa.
Alkuperäinen Taisteluplaneetta Galactica nähtiin vuosina 1978–1980 ja se oli varsin suosittu suomalaistenkin keskuudessa. Sekä uuden että vanhan version lähtökohta on sama, mutta uudemmassa sarjassa ideoita on kehitelty eteenpäin ja roolit on jaettu uudelleen, jotta naisnäyttelijöille on saatu enemmän tilaa.
Sarjan alussa robottikansa cylonit tuhoavat kaikki ihmiskunnan asuttamat planeetat. Vain muutama alus pääsee pakenemaan, ja viimeiset ihmiset aloittavat epätoivoisen retken kohti myyttistä kolmattatoista siirtokuntaa, Maata. Ihmiskunnan toivo nojaa sukellusvenettä muistuttavaan museoituun Galactica-alukseen ja sen eläkeikäiseen komentajaan William Adamaan (Edward James Olmos, alkuperäisessä sarjassa Bonanzasta tuttu Lorne Greene).
VIDEO: Ensimmäisen kauden intro.
* *
Battlestar Galactica on rakennettu voimakkaille ristiriidoille ja vastapareille. Sarjassa on paljon persoonallisia, ymmärrettäviä ja samastuttavia hahmoja, kuten inhimillinen pääupseeri Galen Tyrol (Aaron Douglas) ja syöpäsairas presidentti Laura Roslin (Mary McDonnell). Ristiriitaisuus korostuu erityisen näkyvästi silloin kun Galactican lääkäri Sherman Cottle (Donnelly Rhodes) polttaa ketjussa, ja alkoholisoitunut eversti Saul Tigh (Michael Hogan) on tiukka siinä missä hänen vaimonsa Ellen (Kate Vernon) on kevytkenkäinen.
Komentaja Adama on luonteeltaan sovitteleva. Hän ottaa aina aluksi asioihin sotilaallisen jääräpäisen kannan, kunnes taipuu järjen edessä. Edward James Olmos on sarjassa kaikkein hienoviritteisimmillä tunteilla pelaava näyttelijä. On suorastaan hämmästyttävää miten hän on uransa aikana jäänyt sivuun muista merkittävistä päärooleista.
* *
Battlestar Galactica on murroskauden sarja. Siinä on vielä vanhan tv-sarjaperinteen mukaisia yllättäviä, viime hetken pelastuksia ja käänteitä, joissa katsojalle uskotellaan jonkun kuolleen, kunnes hahmo palaa elävänä näyttämölle. Mutta siinä on myös modernien tv-sarjojen katsojaa haastavia tiukkoja pattitilanteita, joiden ratkaisun avaimet eivät ole selkeästi nähtävissä. Asiat eivät koskaan mene suunnitelmien mukaan, ja ongelmia joudutaan ratkomaan lennosta.
Yhdessä sarjan mieleenpainuvimmista kohtauksista pieni retkikunta on haaksirikkoutunut Kobolille. Cylonit rakentavat ohjuspatteria ampuakseen alas haaksirikkoisia pelastamaan saapuvat alukset. Vaikka suurin osa retkikunnasta ei ole saanut asianmukaista ampumakoulutusta, itsepäinen luutnantti Crashdown (Sam Witwer) päättää hyökätä konetuliaseilla varustautuneita cyloneita vastaan. Hyökkäyshetkellä yksi ryhmän jäsenistä jäätyy paikoilleen, ja luutnantti uhkaa teloittaa hänet karkurina.
Paranoia on Galactican perusvire, ja aihetta olisi voitu käsitellä sarjassa vieläkin mehukkaammin. Joskus vainoharhaisuuden eri ulottuvuudet ovat päässeet unohtumaan, kuten silloin kun Starbuck (Katee Sackhoff) tapaa Boomerin (Grace Park) ja Halon (Tahmoh Penikett) Capricalla ja ymmärtää välittömästi Boomerin olevan cylon, mutta ei silti epäile Haloa.
Halo keksii itse, että Boomer on ihmisen näköiseksi rakennettu robotti, eikä epäile esimerkiksi kloonausta tai vaikka yllättäen paikalle ilmestynyttä kaksoissisarta, eikä Boomer-cylon yritä istuttaa tällaista ajatusta Halon päähän. Kaikkien cylonien oletetaan olevan täysin koneita, vaikka muitakin mahdollisuuksia olisi.
* *
Sarja on vanhentunut vuosien mittaan yllättävän vähän. Efektit olivat halvan näköisiä jo sarjan ilmestymisaikana, mutta silti ne ovat tekoajankohtaansa nähden suurimman osan aikaa uskottavia. Sen sijaan sarjan tekotaiteelliset kuvaratkaisut ja heiluvan käsivarakameran käyttö olivat huonoja ideoita jo silloin.
Sarjaan tehtiin aluksi kahden jakson minisarja vuonna 2003, jota jatkettiin seuraavana vuonna kolmentoista jakson ensimmäisellä kaudella. Sarjan ansaittua katsojien suosion Sci-Fi Channel tilasi 20 jakson mittaisen toisen kauden. Ensimmäisellä kaudella sarjan taso vaihtelee laidasta laitaan. Kun asia loppuu, aukkoja tilkitään toistolla. Silti useat jaksot ovat rautaisen hyviä.
Toinen kausi jakautuu kahtia osiin 2.0 ja 2.5. Jälkimmäinen puolisko on selkeää täytettä, jossa kuvataan millaisia ongelmia laivueen sisällä on. Mutta 2.0 todella toimii, ja sarjan legendaarinen maine perustuu suurilta osin tähän toisen kauden alkupuoliskoon. Kolmannella ja neljännellä kaudella sarja käy laahaavaksi ja kummalliseksi. Kun kiihkeimmät cylon-vihaajat paljastuvat itse cyloneiksi, matto vedetään lopullisesti katsojan jalkojen alta.
VIDEO: Alkuperäisen Taisteluplaneetta Galactican tunnusmusiikki.
* *
Kaikilta osiltaan sarja ei kuitenkaan toimi. Sarjan teemat eivät ole selkeät, ne on esitetty sekavasti ja muuntuvat kausien mittaan. Sarjaan on väen vängällä yritetty istuttaa syvä ja yhtenäinen sanoma, vaikka tekijöillä itselläkään ei ole ollut selkeää kuvaa siitä mitä halutaan sanoa.
Taisteluplaneetta Galacticassa kreivi Baltar (John Colicos) on tolpan nokassa yrmyttävä cylonien ihmisjohtaja, jonka kasvot ovat uhkaavan tunnelman luomiseksi valaistu alhaaltapäin. Uuden version tohtori Gaius Baltarille (James Callis) ilmestyy päänsisäinen ja mustasukkainen cylon Number Six (Tricia Helfer), jonka pyllistelyn ainoa tarkoitus on vilauttaa ruudussa puolialastonta naista. Pariskunnan ontot keskustelut ja muuhun kokonaisuuteen huonosti istuva huumori eivät tuo sarjaan minkäänlaista uutta sisältöä.
Hömelöistä hömelöin on kohtaus, jossa Starbuck kaivautuu lihasta ja metallista valmistetun cylon-avaruusaluksen sisään, heittää aluksen aivot mäkeen, ja paikkaa ohjaamon seinässä olevan luodinreiän suurin piirtein purukumilla. Jonkinlaisia hermoratoja ja jänteitä potkiskelemalla ja vetelemällä Starbuck ohjaa aluksen takaisin Galacticalle.
Starbuckia esittävän Katee Sackhoffin näytteleminen on hirveää katsottavaa pitkin koko sarjan, eikä se ole vuosien varrella muuttunut yhtään siedettävämmäksi ennen The Mandalorian -tv-sarjan kolmatta kautta, missä hän selkeästi parantaa työnjälkeään.
Petri Hänninen
Battlestar Galactica katsottavissa Sky Showtime Finland -palvelussa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ei mitään uutta kilparadalta – Netflixin Senna-minisarja ei tavoita ihmistä ratin takana
TELEVISIO | Kolminkertaisen F1-maailmanmestarin Ayrton Sennan kuolemasta tuli kuluneeksi 30 vuotta, ja Netflixin brasilialaissarja Senna kunnioittaa sankarin muistoa.
True Detectivestä Kovaan lakiin – Interior Chinatown -komediasarjassa seikkaillaan poliisisarjoissa
TELEVISIO | Charles Yun ja Taika Waititin tuottama rikoskomediasarja Interior Chinatown ei onnistu pitämään kaikkia keskeisiä mysteereitä yllä edes ensimmäiseen jakson loppuun saakka.
Fantastinen dokumentti, sanoi katsoja – arviossa Fantastinen kone, sanoi kuningas
TELEVISIO | Ruotsalais-tanskalainen tv-dokumentti vie ajatuksia herättävälle matkalle valokuvan ja liikkuvan kuvan historiaan.
True crime -podcastaajat vaarassa – Only Murders in the Building niittää menestystä Disney Plussalla
TELEVISIO | Rikoskomediasarja Only Murders in the Building kertoo true crime -podcastia pitävästä kolmikosta, joka ratkoo murhia New Yorkin ytimessä sijaitsevassa kotitalossaan.