Keskitysleirin lapset -dokumentti kertoo taiteen polulle päässeiden juutalaislasten kohtalon Tsekinmaassa

03.05.2021
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Ela Weissberger on yksi Terezinin leirin selviytyjistä. Kuva: Yle

TELEVISIO | Ylen esittämän ranskalaisdokumentin vavahduttavinta antia ovat natsien propagandafilmille tallentuneen alkuperäisen lastenoopperan ja sen nykyversion rinnastukset.

”Prahan juutalaismuseossa moni turisti on päässyt katsomaan Terezinin lasten piirustuksia. Niitä saatiin pelastettua lähes viisituhatta.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Keskitysleirin lapset
(Terezin’s Children)

  • Ranska, 2019.
  • Katso: Yle Areena. Yle TV1 ke 5.5. klo 19 ja la 8.5. klo 9.05.

Brundibar-lastenoopperaa esitetään edelleen ympäri maailmaa.

Tuskin millään muulla oopperalla on yhtä koskettava syntyhistoria. Lähes kaikki sen kantaesityksen tekijät ja esittäjät surmattiin Auschwitzissa.

Ela Stein-Weissberger esitti oopperassa kissaa 55 kertaa vuosina 1944-45. Hans Krasan säveltämä teos oli lohtuna Terezinin linnoituskaupunkiin viedyille juutalaislapsille ja propaganda-aineistoa natseille, jotka pitivät Terezinin esileiriä näytöspaikkana juutalaisten hyvästä kohtelusta jopa Punaisen Ristin tarkkailijoille.

Ela Weissberger (1930–2018) pelastui, koska hänen kapellimestarina toiminut sukulaisensa siirsi Elan nimeä aina vain alemmas Auschwitziin lähetettävien listalta. Petollista Brundibar-rumpalia esittänyt lahjakas Honza-poika sinne kyllä päätyi.

Ovela ooppera kertoo lasten taistelusta diktaattorimaista, Hitlerin parodiaksi tehtyä Brundibaria vastaan.

ve001oqygh

Theresienstadtin keskitysleiri tuli tunnetuksi kulttuurielämästään. Vanki Hans Krasa kirjoitti lastenoopperan Brundibar, jota esitettiin vierailijoille. Kuva: Yle

* *

Prahan juutalaismuseossa moni turisti on päässyt katsomaan Terezinin lasten piirustuksia. Niitä saatiin pelastettua lähes viisituhatta. Ne kertovat lasten tavasta käsitellä pelkoa ja ahdistusta, pieniä iloja ja suurta tuskaa.

Viisas nainen Friedl Dicker-Brandeis, Bauhausissakin toiminut taiteilija, antoi lapsille toivoa pitämällä piirustuskerhoa. Kun muut toivat Tereziniin henkilökohtaisina tavaroinaan lähinnä vaatteita, Brandeis toi taiteilijantarvikkeita. Piirustuskerho kokoontui salaa lastenkodin kellarissa ja Brandeis ”lainasi” paperia natsien lomakkeista ja ruutupapereista.

Piirrokset ovat muistutus lapsen kyvystä purkaa pahuutta luovin keinoin.

Ela Weissbergerin koskettavasta haastattelusta käy ilmi, miten Brandeis jätti häneen pysyvän jäljen rohkeudellaan. Opettaja näytti, miten vuoret, valo ja vapaus ovat sittenkin olemassa.

ve001oqygj

Ela Weissberger (1930–2018). Kuva: Yle

* *

Dokumentissa haastatellaan niitäkin jälkeenjääneitä, joille Terezinin muisto oli liikaa. Lastenkodin kautta kulki yli 5 000 lapsen tie suoraan kuolemaan. Vain runsaat sata selvisi.

Ela Weissberger päätti välittää kokemuksensa jälkipolville. Hän osallistui omassa roolissaan lasten rinnalla produktioihin, jotka toteutettiin Brundibarista muistutukseksi siitä, miten lapset voivat voittaa pelot. Näitä esityksiä on nähty 2000-luvulla eri puolilla Eurooppaa.

Ela Weissbergerin matka päättyi 2018. Hänen tyttärensä tallensi äitinsä muistot ja pitää nyt huolen, ettei Terezinin perintö katoa.

Dokumentin vavahduttavinta antia ovat natsien propagandafilmille tallentuneen alkuperäisen oopperan ja nykyversion rinnastukset.

Elsan valloittava persoona on kuitenkin tarinan keskiössä, ansaitusti. Tsekin kirjallisuutta tuntevalle on ilo nähdä myös tuholta pelastuneen Arnost Lustigin eläväinen hahmo dokumentissa.

Hänellä ja Elsalla on ollut sama missio.

Anne Välinoro

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua