Vahvaksi oppinut on sisältä hauras on tarina Sylvi Kekkosesta – rakkaudesta, surusta, luopumisesta ja ystävyydestä

25.03.2022
VAHVAKSI OPPINUT ON SISÄLTÄ HAURAS 1

Karoliina Kudjoi ja Sanna Majanlahti. Kuva: Maarit Kalmakurki

TEATTERI | Tampereen Teatterin Kulttuuriravintola Kiven uusi esitys kertoo Sylvi Kekkosesta, joka toivoi, että yhden elämän elettyään ehtisi vielä aloittaa toisen.

”Eipä voi kovin monessa maassa ensimmäinen nainen yksikseen liikuskella. Minä en siihen lupia ala kyselemään.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Vahvaksi oppinut on sisältä hauras

 • Ohjaus: Kaisa Sarkkinen
 • Sovitus: Sanna Majanlahti
 • Rooleissa: Sanna Majanlahti ja Karoliina Kudjoi
 • Ensi-ilta: Tampereen Teatteri, Kulttuuriravintola Kivi 23.3.2022.

Vahvaksi oppinut on sisältä hauras on tarina Sylvi Kekkosesta, Sylvia Salome Uinosta, Urho Kekkosen rinnalla ja varjossa. Sanna Majanlahti on sovittanut Johanna Venhon historiallisen romaanin vaikuttavaksi ja intiimiksi kamarinäytelmäksi. Kudelmia on myös Marja-Liisa Vartion teoksesta Häät sekä Venhon Saaren runot -teoksesta.

Kulttuuriravintola Kivi on juuri tällaiselle näytelmälle mitä parhain tila. Tarina tulee iholle.

Sylvistä piirtyy kuva naisesta, joka löytää itsensä ja kirjailijuutensa. Julkinen rooli kätki Sylvin radikaalin puolen, voimakastahtoisen naisen. Ensimmäisenä naisena hän varjeli itsenäisyyttään ja säilytti omat ystävänsä. Puolisona hän piti velvollisuutenaan tukea miestään tärkeissä tehtävissä, ministerinä, presidenttinä.

Näytelmä kertoo rakkaudesta, surusta, luopumisesta ja ystävyydestä. Marja-Liisa Vartioon Sylvi tutustui kirjailijatapaamisessa ja tämä ystävyys kantoi lämpimänä ja syvänä aina Vartion kuolemaan saakka.

Näytelmä alkaa vaikuttavalla hiljaisuudella. Sylvin paras ystävä Marja-Liisa Vartio on kuollut, on elokuu 1966. Sylvi lähtee suremaan Katermaan, Kekkosten kesäpaikkaan, missä Sylvi tuntee olevansa rauhassa, yksin omien ajatustensa kanssa. Pois Kesärannasta, pois Tamminiemestä siitä hyörinästä, ihmisistä, asioista.

Näytelmä etenee tiiviinä tunnelatauksena Sylvin (Sanna Majanlahti) ja Marja-Liisan (Karoliina Kudjoi) keskusteluna. Naiset käyvät elämäänsä, muistojansa läpi.

VAHVAKSI OPPINUT ON SISÄLTÄ HAURAS

Kuva: Maarit Kalmakurki

”Muistaminen virkistää ja uuvuttaa. Se vetää minua kahteen suuntaan irti tästä hetkestä ja syvemmälle itseeni.”

(Johanna Venho, Ensimmäinen nainen)

Sanna Majanlahti on Sylvinä hauraan vahva – sellaisena kuin kuva maan ensimmäisestä naisesta on piirtynyt mieleen. Uhrautuva, älykäs ja yksinäinen, mutta samalla luja ja omapäinen. Eipä voi kovin monessa maassa ensimmäinen nainen yksikseen liikuskella. Minä en siihen lupia ala kyselemään – Sylvin sanoin.

Kekkosen rinnalla Sylvi jää varjoon, hänen tehtävänä on hyväksyä, uhrautua, nähdä ohi ja antaa anteeksi. Rakastajattaret, niiden kohtaaminen eri tilanteissa. Uuvuttavaa ja uhrautuvaa rakkautta, kipua, häpeää. Lapset, niitä Sylvi olisi halunnut enemmän. Niitä ei kuitenkaan enää tullut. Riipaiseva kohtaus.

Karoliina Kudjoin Marja-Liisa Vartio on leikittelevä, herkkä ja lämmin. Kahden näyttelijän sulautuminen fiktiiviseen Sylvin tarinaan on intensiivinen ja koskettava. Marja-Liisa Vartio on peili Sylvin elämästä, puhutteleva ja syvälle sielunsopukoihin menevä.

VAHVAKSI OPPINUT ON SISÄLTÄ HAURAS

Kuva: Maarit Kalmakurki

Sylvin elämän traaginen puoli uhrautuvana presidentin puolisona tunkee sieluun asti. Sylvilläkin oli ihastus, tai olisi se voinut olla enemmänkin. Marja-Liisa puhuttelee Sylviä välillä lempeän tuimasti, etkö kuitenkin rakasta. Elämä presidentin rouvana ei salli antautua tunteiden valtaan.

Kaisa Sarkkinen on tehnyt kokonaisuudesta tiivistunnelmaisen ja rytmiltään unohtumattoman teatterielämyksen. Maarit Kalmakurjen puvustus ja lavastus sekä Nadja Räikän valosuunnittelu ovat juuri tätä tilaa ja tarinaa tukevat, selkeät ja lämpimät. Tomi Pellin musiikki on herkkää ja kaunista.

Vahvaksi oppinut on sisältä hauras on merkittävä ja hieno kahden vahvan naisen näytelmä.

Karoliina Kudjoi ja Sanna Majanlahti näyttelevät – ei, vaan itse asiassa ovat nuo Marja-Liisa ja Sylvi. Tulevat iholle. Miehet puhuvat vain itsestään, tässä naisten vahvuus kumpuaa kaiken koetun läpi.

Irmeli Heliö

Vahvaksi oppinut on sisältä hauras

 • Sovitus: Sanna Majanlahti Johanna Venhon teoksista Ensimmäinen nainen ja Saaren runot sekä Marja-Liisa Vartion teoksesta Häät.
 • Ohjaus: Kaisa Sarkkinen
 • Rooleissa: Sanna Majanlahti – Sylvi, Karoliina Kudjoi – Marja-Liisa Vartio
 • Pukusuunnittelu ja lavastus: Maarit Kalmakurki
 • Musiikki: Tomi Pelli
 • Valosuunnittelu: Nadja Räikkä
 • Tuotanto: Kulttuuriosuuskunta Kaje
 • Tekijänoikeudet: Agency North, Sanasto

Ensi-ilta 23.3.2022. Muut esitykset 31.3. ja 7.4. Liput täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua