TTT:n ja Quo Vadiksen Ikarossuunnitelma on komedia uskosta, enkeleistä ja jätehuollosta

28.11.2023
53333816479 7bc7543c69 k

Pyry Äikää, Mika Piispa, Minerva Kautto ja kadonneet tomaatit. Kuva: Krista Mäkinen

TEATTERI | Taiteellinen yhteistyö Otso Kauton perustaman Quo Vadiksen ja Tampereen Työväen Teatterin kesken käsittelee enkelikulttia ja ihmisen toivoa paremmasta.

”Jätekasojen keskelläkin ihminen kaipaa tunnetta, hyväksytyksi tulemista ja merkityksellisyyttä.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Ikarossuunnitelma

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Marko Järvikallas
  • Rooleissa: Maija Rissanen, Mika Piispa, Pyry Äikää, Minerva Kautto
  • Ensi-ilta: Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatteri 24.11.2024.

Teatteri Quo Vadis työskentelee yhdistämällä tutkimusta, improvisaatiota ja kirjallista työtä. Ohjaaja ja kirjailija Marko Järvikallas kutsuu työskentelyä näyttämöllä käsin kirjoittamiseksi. Näytelmän maailma, henkilöt, sisäinen logiikka ja tyyli syntyvät työryhmän luovan heittäytymisen pohjalta.

Miten tästä syntyy näytelmä Ikarossuunnitelma?

Ikarossuunnitelman lähtökohtana on ollut pyhyyden kaipuu. Työryhmä kiinnostui enkeleistä niin, että jokainen ryhmän jäsen kävi henkilökohtaisessa enkelihoidossa ja yhteisessä ryhmähoidossa.

Järvikallaksen mukaan he olivat alkuun skeptisiä ja epäilivät koko touhua, mutta kohtasivat sen avoimin mielin. Kokemus oli voimakas ja rauhoittava.

Muutenkin työskentely on ollut todella intensiivistä. Perusteellisen esityön jälkeen Järvikallas on rakentanut näytelmän palaset kokonaisuudeksi.

53333931555 45075dc9c8 k

Kuva 4: Maija Rissanen on Arja, Kelan entinen virkailija. Kuva: Krista Mäkinen

* *

Tarina alkaa entisen Kelan virkailijan, uupuneen Arjan (Marja Rissanen) epätoivoisella ryömimisellä kohti jotakin minne voi paeta. Hän on pakomatkalla huijattuaan Kelan koneistoa.

Tapahtumapaikkana on kunnan sulkema kaatopaikka, Hermonin vuori. Siellä asustaa omien sääntöjensä mukaan elävä yhteisö. Harri (Mika Piispa) on paikan pomo, virka jota ei enää ole, Simo (Pyry Äikää) työharjoittelija, jonka harjoittelujakso on jatkunut jo vuosia eikä loppua näy. Tuuli (Minerva Kautto) on yrittänyt tavoitella parempaa elämää, mutta yritykset ovat päättyneet aina tavalla tai toisella huonosti.

Jokainen heistä tavoittelee jotakin suurempaa elämässään. Yhteiskunnallisesti ollaan tässä päivässä, jossa enkelihoidoilla ja ihmisten kaipuulla yliluonnolliseen on sijansa.

Simo on hyväntahtoinen tekijä, joka kiltteytensä vuoksi joutuu herkästi kiusatuksi. Arja on manipuloiva ja tarinan pahis. Hän tuo yhteisöön enkelikultin ja saa muutkin uskomaan siihen ja siten alistumaan tahtoonsa. Harrin hän saa rakastumaan itseensä, ja Simossa Arja herättää toiveen työharjoittelun päättymisestä. Kaikki he ovat epätoivoisia ihmisiä kaatopaikalla, oman elämänsä suuntaa etsimässä tai sen kadottaneina.

53333931880 258aea1f38 k

Pyry Äikää ja Maija Rissanen. Kuva: Krista Mäkinen

* *

Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia jo vaativuudeltaankin, kun jokainen on ilman väliaikaa näyttämöllä lähes kaksi tuntia. Lavalla nähdään vahvaa ja heittäytyvää näyttelemistä, ja se on hengästyttävää katsottavaa.

Suvantopaikkojakin on. Myös jätekasojen keskellä ihminen kaipaa hyväksytyksi tulemisen ja merkityksellisyyden tunnetta. Keskellä karua ympäristöä Harrin huolella ja lämmöllä kasvatettujen tomaattien katoaminen on yksi näytelmän herkimpiä kohtauksia. Jossain on parempi tulevaisuus.

53333931625 dc0fd5b917 k

Minerva Kautto, Maija Rissanen, Mika Piispa ja Pyry Äikää. Kuva: Krista Mäkinen

* *

Perjantain ensi-iltaa vaimensi osaltaan Otso Kauton vapautus teatterinjohtajan tehtävästään. Hänen kautensa on ollut mielestäni hyvä. Panostus taiteellisempiin projekteihin ja yleisömagneetteihin on ollut balanssissa.

Ikarossuunnitelma on raikas piristys. Se on omintakeinen näytelmä, mutta välillä on vaativaa pysyä sen perässä ja löytää juonen langat. Marko Järvikallas on ohjannut visuaalisesti näyttävän esityksen, jonka intensiteetti säilyy alun hiukan pitkitetyn kohtauksen jälkeen loppuun saakka.

Jarkko Tuohimaan musiikki on näytelmää kantava voima. Valo-, puku- ja lavastussuunnittelu ansaitsee myös kiitoksen. Kellariteatterin intiimi tila on omiaan tällaiselle näytelmälle.

Irmeli Heliö

Ikarossuunnitelma

  • Yhteistyössä: Teatteri Quo Vadis ja Tampereen Työväen Teatteri
  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Marko Järvikallas
  • Rooleissa: Maija Rissanen, Mika Piispa, Pyry Äikää, Minerva Kautto
  • Puku- ja lavastussuunnittelu: Noora Salmi
  • Valosuunnittelu: Jaakko Sirainen
  • Äänisuunnittelu: Jarkko Tuohimaa
  • Tuottaja: Krista Mäkinen

Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa 24.11.2023. Esityksiä 24.2.2024 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua