Omahyväinen muhkea vanha paskiainen turisi urastaan – Monty Python -koomikko John Cleese Tampere-talossa

23.09.2022
johncleese2022 04 06

KOMEDIA | John Cleese, 82, venytti lykkääntyneen jäähyväiskiertueensa Tampereelle. Kiertuemainokseenkin on maalattu hautakivi valmiiksi, vain kuolinvuosi puuttuu.

”Cleese on maineensa vanki, eli sanoipa tai tekipä hän mitä tahansa, yleisö olettaa sen vitsiksi.”

John Cleese: Last Time To See Me Before I Die. Tampere-talon Iso sali 22.9.2022.

John Cleese on hauska, hupsu ja hiukkasen tuhma. Tai omahyväinen muhkea vanha paskiainen, kuten yleisölle tarkoitetussa tekstiprompterissa luki Tampere-talossa, mukamas Python-toveri Michael Palinin ”hakkeroimana”.

Äidin mustan huumorin ja isän puolelta sukurasitteena Cheesestä Cleeseksi muutetun sukunimen perinyt englantilaisen sisäoppilaitosjärjestelmän ponneton kasvatti oppi jo nuorena, että hauskoja kiusataan vähemmän. Vuosien saatossa hupsuttelu, sketsit, esiintyminen ja komedia kehittyivät Cleesen uraksi lakiopintojen sijaan. Lopulta ympärille löytyivät oikeat ihmiset – ja loppu on historiaa.

Englantilaisen ja samalla länsimaisen komiikkakäsityksen omiin absurdeihin sfääreihinsä vienyt Monty Python -komediaryhmä on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen myös suomalaisiin. Tästä oli osoituksena hyvin runsas ja niin ikärakenteeltaan kuin olemukseltaan monipuolinen ihmismassa, joka pakkautui (okei, siirtyi sivistyneesti) Tampere-talon Isoon saliin seuraamaan, millainen mahtaa olla Viimeinen Mahdollisuus Nähdä John Cleese, Ennen Kuin Hän Kuolee.

John Marwood Cleese on syntynyt vuonna 1939, eikä odota elävänsä enää kovin monta vuosikymmentä. Hänen hirtehinen suhtautumisensa koko asiaan on Cleesen ja samalla Monty Pythonin huumorin ydintä. Kiertuemainokseenkin on maalattu hautakivi valmiiksi, vain kuolinvuosi puuttuu. Peruste hänen kypsän ikäisenä tekemälleen päättymättömälle kiertueelle – avioero, jossa vaimo sai rahat – kuulostaa kamalalta. Niin kamalalta, että siitä saa hyvän pohjan jälleen yhdelle mustan huumorin sävyttämälle vitsin vääntämiselle ja lekkeriksi laittamiselle.

* *

Cleese on maineensa vanki, eli sanoipa tai tekipä hän mitä tahansa, yleisö olettaa sen vitsiksi. Tai että vitsi on varmasti kohta tulossa. Samaan aikaan mies myös käyttää omaa elämäänsä tragedian esimerkkinä ja tuo sitä esille farssina. ”Epäkorrekteimmat vitsit naurattavat eniten”, sanoi Cleese ja näytti yleisölle pätkän, jossa edesmenneen Python-kumppani Graham Chapmanin tuhkat lentävät vahingossa ympäri tv-studiota ja yleisö ei ole pysyä naurultaan tuoleillaan.

Monty Pythonin pisin ja vanhin jäsen edustaa monelle juuri sitä englantilaisuuden itsestään tärkeän muotoseikkailijan roolityyppiä, jota monet hänen hauskimmat vitsinsä ja komediapätkänsä ivaavat. Epäkorrektius ja rajojen rikkominen ovat edelleen parasta materiaalia Cleesen vitseille, vaikka hän toki ymmärtää, että ajat muuttuvat ja korostaa, että huumorin pitää olla arvostavaa, ei ilkeää.

* *

Cleese oli kulta-aikoinaan parhaimmillaan fyysisissä sketseissä, niin ilmeiden, eleiden kuin vuorosanojenkin ajoituksessa. Hetkissä, missä ilmeet ja hiljaisuus puhuivat. Juuri oikeanpituisissa stilleissä.

Kirjailijavierasmaisessa istuskelevassa, jutustelevassa ja yleisön lähettämiin kysymyksiin vastailevassa yli kaksituntisessa show’ssa näitä nähtiin lähinnä valikoiduissa sketsikoosteissa. Muuten Cleese lähinnä istui baarituolilla ja kertoili hauskoja anekdootteja pitkästä urastaan ja elämästään sekä kertoi vitsejä, joista osa oli sillä tavalla epäkorrekteja, että ensin niille nauroi ja sitten jäi miettimään, että olikohan tälle nyt sopiva nauraa. Mestari tiesi kyllä mitä oli tekemässä.

Vaikka entinen hyvin fyysinen hauskuuttaja ja ajoituksen mestari oli enää vain hauskoja turiseva papparainen, oli Cleese Tampere-talolla edelleen pitkälti jutun ytimessä. Varsinkin puoliajan jälkeinen, yleisön kysymyksiin vastaileva osuus lämmitti penkkirivejä ihan kunnolla. John Cleese on totta kai vuonna 2022 nostalgia-akti, mutta legendansa ja edelleen terävästi leikkaavan huumorinsa takia varsin viihdyttävä sellainen.

* *

Ja sitten jotain aivan muuta…

Ai niin, vitsi.

Paras Cleesen kuulema suomalainen vitsi menee näin. Vaimo: ”Miksi et koskaan sano, että rakastat.” Mies: ”Sanoin niin kun mentiin naimisiin. Jos tilanne muuttuu, lupaan ilmoittaa sinulle.”

Ilkka Valpasvuo

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua