Menestyskomedia Ulkomaalainen puhuttelee viihdyttämällä nyt Porin Teatterissa

02.12.2022
01B ulkomaalainen porin teatteri kulttuuritoimitus

Charlie (Peter-Sebastian Lehtonen) saa pastorin (Pekka Hänninen) hämmennyksiin. Kuva: Janne Alhonmää

TEATTERI | Ulkomaalainen viihdyttää ja naurattaa yleisöä, mutta se kertoo myös muukalaisvihasta ja suvaitsemattomuudesta. Porin Teatteri toi suositun komedian ensi-iltaan parhaaseen pikkujouluaikaan.

”Porilainen Ulkomaalainen on ilman muuta hyvä valinta silloin, kun haluaa tehdä leppoisan ja eri ikäisille sopivan teatteriretken.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Ulkomaalainen

  • Ohjaus: Jukka Keinonen
  • Rooleissa mm: Janne Turkki / Seppo Paajanen, Peter-Sebastian Lehtonen, Hannele Lanu / Satu Säävälä, Pekka Hänninen, Maria Pere
  • Ensi-ilta: Porin Teatterin päänäyttämö 12.11.2022

On Porin Teatterin vuoro tarttua amerikkalaisen Larry Shuen Ulkomaalainen-menestyskomediaan. Aikaisemmin näytelmä on Suomessa nähty muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa (2011), Tampereen Teatterissa (2016) ja Kuopion kaupunginteatterissa (2021).

Ulkomaalainen on tehnyt varmaa jälkeä teatterin historiassa. Käsikirjoitus puuttuu aiheista mitä tärkeimpään: ennakkoluuloihin, suvaitsemattomuuteen, rasismiin ja jopa vainoihin. Siinä on haastetta, kun aseena on huumori. Aihepiiri on kuitenkin niin tärkeä ja jälleen kerran valitettavan ajankohtainen, että on jo sinänsä kunniakasta tuoda tämä näytelmä ensi-iltaan pikkujouluaikaan.

Asetelma on tilannekomediaksi erittäin perinteinen: yksi huone, johon tullaan ja mennään, ovet paukkuvat, portaita kipaistaan yläkertaan ja tuuli ulvoo ulkona. Jos yleisö ei Porissa ehkä suoranaisesti ulvo naurusta, se kuitenkin hymyilee ja viihtyy.

02 ulkomaalainen porin teatteri kulttuuritoimitus

Alussa Charlie on umpikujassa omassa elämässään. Suunta muuttuu majatalon ihmisten kuten Oskari Penttilän viehättävän Ellardin ansiosta. Kuva: Janne Alhonmää

* *

Ollaan 1980-luvun Georgiassa, muukalaisvihaa on ilmassa. Froggy (Janne Turkki / Seppo Paajanen) on sympaattinen sotilasneuvoja, joka haluaa piristää masentunutta ystäväänsä Charlieta (Peter-Sebastian Lehtonen) ja ottaa tämän mukaan työmatkalleen. Kun kaksikko saapuu majataloon, Charlie ymmärtää, että hän ei kestä mitään sosiaalista elämää – ei halua puhua kenenkään kanssa, ei halua että kukaan puhuu hänelle.

Nokkela Froggy keksii tehdä Charliesta ulkomaalaisen, joka ei ymmärrä mitä muut puhuvat eikä näin ollen voi keskustella mistään. Kas, majatalon tarmokas emäntä Betty (Hannele Lanu / Satu Säävälä) vallan tykästyy uuteen asukkiin, kuten myös taloon majoittunut pitkästynyt perijätär Catherine (Maria Pere) ja hänen veljensä Ellard (Oskari Penttilä). Kiusattu Ellard kantaa itsekin erilaisuuden taakkaa ja viehättyy niin paljon mykkään ulkomaalaiseen, että alkaa opettaa hänelle kieltä.

Pastori David (Pekka Hänninen) ja rakennustarkastaja Owen (Marko Honkanen) pyörivät nurkissa, eikä heillä ole puhtaat jauhot pussissa. Yhteisön muukalaisviha nousee, ja samaan tahtiin ”ulkomaalainen” Charlie alkaa viihtyä yhä paremmin hiukan outojen ihmisten seurassa. Jukka Keinosen ohjauksessa Ulkomaalainen onnistuu viihdyttämään yleisöä hullunkurisilla väärinkäsityksillä, ja Peter-Sebastian Lehtonen saa yleisönkin opettelemaan Charlien ”omaa kieltä”.

03 ulkomaalainen porin teatteri kulttuuritoimitus

Rikas perijätär Catherine (Maria Pere) vallan viehättyy ”ulkomaalaisen” aidosta charmista. Kuva: Janne Alhonmää

* *

Ensimmäinen näytös menee asetelmia ja henkilökuvia esiteltäessä, mutta toisessa näytöksessä päästään vauhtiin. Voi leikitellä ajatuksella, olisiko esitys enemmän farssia, jos tempo olisi hiukan kovempi. Toisaalta, tämä oli päivänäytös, ja suuri osa yleisöstä oli eläkeläisiä.

Porilainen Ulkomaalainen on ilman muuta hyvä valinta silloin, kun haluaa tehdä leppoisan ja eri ikäisille sopivan teatteriretken. Sinänsä on sääli, että ennakkoluuloihin ja syrjintään ei varsinaisesti oteta kantaa. Mutta hei, tämä on satua ja tämä on komediaa! Suvaitsemattomuus on kuitenkin esillä muistuttamassa läsnäolostaan meidän kaikkien elämässä, myös pikkujoulukaudella.

Marita Salonen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua