Kun italialainen piirakka rantautui Suomeen ja Haminaan vuonna 1961 – arviossa TTT:n Paljon melua pizzasta

16.09.2022
Tpm Lindholma ja Heidi Kiviharju

Tom Lindholm ja Heidi Kiviharju. Kuva: Kari Sunnari

TEATTERI | Tuomas Parkkinen kirjoitti sanaleikkejä, herjoja, kompia ja slapstickiä hyödyntävän pizzakomedian Carlo Goldonin näytelmäklassikon Le Baruffe Chiozzotte (Paljon melua kurpitsasta) innoittamana.

”Paljon melua pizzasta on lennokas kokonaisuus. Kevyt pirskahdus syksyyn ja pikkujoulukauteen.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Paljon melua pizzasta

 • Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuomas Parkkinen
 • Rooleissa mm.: Jari Leppänen, Heidi Kiviharju, Jari Ahola, Tom Lindholm
 • Ensi-ilta: Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämö 13.9.2022.

Paljon melua pizzasta kertoo italialaisen piirakan rantautumisesta Suomeen, ympyräkaupunki Haminaan 1961. Eletään vielä aikaa, kun naiset eivät yksin saaneet mennä ravintolaan. Näytelmä ravistelee muutosvastarintaisuutta ja ennakkoluuloja.

Risto Rante, Tom Lindholm, on selvä uhka Haminan miessukukunnalle. Risto on juuri niin viekotteleva ja flirttaileva, että on vaaraksi sekoittaa naisten päät. Niinpä pizzeriaan uskaltautuvat naiset saavat aikaan mahdottoman hässäkän.

Auroran, Heidi Kiviharju, kihlauskin on vaarassa tämän salaretken vuoksi.

Melskettä riittää, kun naisten syrjähyppyä ratkotaan italialaistyyliin rähinöimällä ja huutamalla. Onhan nyt tavatonta syödä pizzaa italialaismiehen kädestä. Miesten uho kasvaa katutappeluksi ja koko kaarti on Riston kimpussa.

Paljon melua pizzasta

Kuva: Kari Sunnari

Suurimman osan näytelmässä saakin ihmissuhteiden monimutkaisuus, mustasukkaisuus, rakkaussuhteiden sotku väärinkäsitysten seuratessa toisiaan.

Henkilöhahmot homeltavat ja juoksevat rakkauden perässä italialaisittain ristiin ja rastiin. Poikkeus on Otto, Samuli Muje Auroran sulhasena. Hän yrittää kaikkien väärinkäsitysten keskellä pysyä perässä. Sympatiat kaikessa kohelluksessa on hänen puolellaan.

Nokkela sanailu, nopeatempoinen dialogi ja hyvä rytmi on tämän näytelmän suola.

Pizzamestari Risto jää toiseksi haminalaisten välienselvittelijöiden tempperamentille ja torailulle. Lopulta Risto päättää ottaa tuomarin avukseen. Pentti Helin tuomari Isolatona on apurinsa kanssa helisemässä naisvaltaisen todistajajoukon kanssa. Lopultahan kaikkia selviää ja tuomari saa riidat ratkaistua sekä suhteet kohdilleen. Mutta paljon melua ehtii siihen mennessä syntyä.

Pentti Helin ja Tom Lindholm

Pentti Helin ja Tom Lindholm. Kuva: Kari Sunnari

Vauhtia ei näytelmästä puutu. Nokkela dialogi ja musiikkinumerot tuovat mukaan italialaista tunnelmaa. Näyttelijäntyö on sujuvaa ja Parkkisen teksti vaatii aikamoista verbaaliakrobatiaakin näyttelijöiltä. Erityisesti mieleen jäivät Tommi Raitolehdon Bruno Lampi, Heidi Kiviharjun Aurora ja Miia Selinin Paula.

Musiikkinumerot olivat hyviä kokonaisuuksia koreografioineen. Selkeä ja yksinkertainen lavastus toimi hyvin ja antaa tilaa näyttelijöiden irrottelulle.

Paljon melua pizzasta on lennokas kokonaisuus. Kevyt pirskahdus syksyyn ja pikkujoulukauteen.

Irmeli Heliö

Paljon melua pizzasta

 • Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuomas Parkkinen
 • Lavastussuunnittelu: Majatta Kuivasto
 • Pukusuunnittelu: Leena Rintala
 • Kampaus ja maskeeraus suunnittelu: Pepina Granholma
 • Valosuunnittelu: TJ Mäkinen
 • Äänisuunnittelu: Kyösti Kallio
 • Musiikin sovitus: Jussi Vahvaselkä
 • Koreografia: Suvi Salmi
 • Rooleissa: Jari Leppänen, Heidi Kiviharju, Jari Ahola, Miia Selin, Tommi Raitolehto, Jaana Oravisto, Sofia Smeds, Inke Koskinen, Tom Lindholm, Pentti Helin, Samuli Muje, Jyrki Mänttäri

Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä 13.9.2022. Esityksiä 29.12.2022 asti. Esityskalenteriin tästä.

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua