Lämmintä seikkailua ja rikasta mielikuvitusmaailmaa – arviossa Sisarukset Grémillet 3: Lucillen aarre

29.03.2023
Gremillet

Kuvat: Story House Egmont

SARJAKUVA | Kolmen sisaren kerho selvittää jälleen menneisyyden arvoituksia ja pelastaa päivän luottamalla järjellä selittämättömiin vaistoihin.

”Sisarusten mysteereitä ratkova kasvutarina toimii hienosti iästä riippumatta.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Sisarukset Grémillet 3: Lucillen aarre

  • Käsikirjoitus: Giovanni Di Gregorio
  • Kuvitus: Alessandro Barbucci
  • Story House Egmont, 2023.
  • 72 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Giovanni Di Gregorion käsikirjoittama ja Alessandro Barbuccin kuvittama Sisarukset Grémillet -sarjakuva kertoo kolmesta sisaruksesta, joiden lämminhenkistä eloa ja kasvamista värittää vilkkaan mielikuvituksen ohella yliluonnollinen fantasiaelementti, jonka takaa paljastuu lopulta arkisempia käänteitä. Vaikka tekijät ovat alun perin Italiasta, on Sisarukset Grémillet kieleltään, hengeltään ja tuotannoltaan ennen muuta ranskalaista sarjakuvaa. Jouko Ruokosenmäen moitteettomasti ranskasta kääntämä tarinakin seikkailee kesäleirillä Atlantin rannalla eikä Välimeren lämpimissä aalloissa.

Ensimmäisessä osassa eriluonteisten sisarusten muodostaman Kolmen sisaren kerho pääsi selvittelemään perheensä salaisuutta, johon liittyi Sarah’n joka yö näkemä uni. Toisessa osassa vietettiin kesälomaa isoäidin luona pienessä maalaiskylässä, jossa kummittelee. Nyt pääosaan pääsee aiempaakin vahvemmin nuorin sisko Lucille, jonka huoli rannalle ajautuneen valaan pelastamisesta sisältää myös valaan välittämän varoituksen tulevasta katastrofista.

Samalla sisarukset selvittävät kaukaisen sukulaisensa arvoitusta. Oliko hän merirosvo, salakuljettaja tai muulla tavalla suvun musta lammas? Onko jossain kätketty aarre?

Jälleen sisarukset ovat hiukan ulkopuolisia muista kesäleirillä olevista lapsista, mutta Di Gregorion tarinassa siskot saavat jälleen kaikki puhaltamaan yhteen hiileen, vaikka kiusaamista ja ulkopuolelle jättämistäkin on ilmoilla. Varsinaista ilkeyttä tai pahuutta ei ole, tarinat ovat kuin Lucillen elämänvaihe – kiltti, oikeudenmukainen ja arjen sijaan enemmän omissa mielikuvitusmaailmoissaan. Valmius laittaa itsensä likoon arvostamiensa asioiden puolesta ei ole vielä kadonnut teini-iän epävarmuuteen.

Gremillet2

Barbuccin mangamaisen suurisilmäiset ja pieninenäiset tytöt ovat suloisia, heidän keskinäinen kemiansa ristiriitoineenkin sympaattista ja rakastavaa ja pehmeäviivainen luontokuvaus upeaa.  Pehmeästi hohtava väritys luo yliluonnolliseen elementtiin rutkasti lisää maagisuutta. Samalla mielikuvitusrikas unien hyödyntäminen antaa mahdollisuuksia huikeisiin kuvituksiin. Ääriviivattomat puhekuplat korostavat ilmeen pehmeyttä entisestään.

Di Gregorion ja Barbuccin hieno tarinakokonaisuus on hengeltään lastensarjakuvaa, mutta sisarusten mysteereitä ratkova kasvutarina toimii hienosti iästä riippumatta. Barbuccin kuvamaailma on upeaa, ja kokonaisuuden lämminhenkisyys ja lempeä mystisyys nostavat kolmannen Sisarukset Grémillet -seikkailun odotetuksi sarjakuvatapaukseksi.

Ilkka Valpasvuo

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua