Taitavat sovitukset tuovat uusia vivahteita Kärkisen ja Kallion musiikkiin – arviossa livealbumi Elävänä

28.09.2023
KAIJAILE SELLOSALI2022 2 kuva Tanu Kallio

Kuva: Tanu Kallio

LEVYT | Muusikkopariskunta Ile Kallion ja Kaija Kärkisen ensimmäinen yhteinen livealbumi äänitettiin vuosi sitten Espoon Sellosalissa.

”Kärkisen ääneen on tullut tummaa sävyä, joka antaa lauluille vahvan tunnelman.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Kaija Kärkinen & Ile Kallio: Elävänä – Sellosali 3.9.2022

  • Emsalö Music Oy, 2023.
  • Kuuntele: Spotify

Elävänä (Emsalö, 2023) on kolmastoista Kaija Kärkisen ja Ile Kallion levy. Se on niistä ensimmäinen livealbumi, Espoon Sellosalin konsertista 3.9.2022 äänitetty. On antoisaa, että pariskunnan soitto- ja laulutaito on yhä edelleen huippua, ja miksi ei olisi. Yleisön reaktioita ei levylle äänitetty. Se ei haittaa tunnelmaa, joka pysyy.

Ile Kallion (kitara, taustalaulu) johtamassa yhtyeessä soittaa suomalaisen rockin ammattilaisia: Jaakko Kiikeri (kitarat), Marko Kataja (kosketinsoittimet) ja Sami Kuoppamäki (rummut). Mukana on myös Ilen ja Kaijan poika, muusikko Aleksi Kallio (basso).

Sellosalin keikka oli Kärkisen ja Kallion ensimmäinen bändikeikka yhteinen seitsemään vuoteen. Molemmilla on ollut omia projekteja: Kalliolla Big Rock Band ja Black Devils, joka soittaa Hurriganesin klassikoita, Kärkisellä työt Suomen Musiikintekijöiden ry:n puheenjohtajana vuodesta 2012 ja roolien parissa näyttämöllä. Musiikkia Kärkinen on tehnyt myös Trio Kaipuun kanssa, yhtye julkaisi levynkin vuonna 2022.

Elävänä-levyn kappaleet ovat tuttuja vuosikymmenten varrella julkaisuilta levyiltä. Kaksikko on julkaissut levyjä vuodesta 1991.

Uusi vivahde kappaleisiin tulee taitavista sovituksista, jotka ovat tälläkin kertaa Kallion tekemiä. Kärkisen ääneen on tullut tummaa sävyä, joka antaa lauluille vahvan tunnelman. Jokainen levyn kappaleista tuntuu ilahduttavasti yhtä antoisalta kuin silloin joskus. Musiikki on tasaisen hyvää

Levyllä kuullaan enimmäkseen Kallion sävellyksiä, kuten Noitavoimaa, Veitsen terällä, Seuraan sua, En voi unohtaa ja Parempaa annettavaa. Kärkisen teksteistä ansiokas on erityisesti Eric Bazilianin säveltämä ja Joan Osbornen esittämänä tunnetuksi tullut One of Us, joka on kääntynyt puhuttelevaksi kappaleeksi Jumalan jos näkisin.

Maija Kääntä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua