Anna Näkkäläjärvi-Länsman. Kuvat: Uksi Productions / Lada Suomenrinne
MUUSIKKO | Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin uusi yhtye ottaa askeleen kohti vanhasta oppimista ja oman perinteen ymmärtämistä.
”Joikaamalla olen paljastanut oman kokemukseni luohtista.”
Tänään – saamelaisten kansallispäivänä (6.2.2025) – julkaistu joikujen eli pohjoissaamelaisten luohtien levy on muusikkotutkija Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin uusimman kokoonpanon Ánnámáret Luohteilbmin tuotos. Samalla levy tallentaa Näkkäläjärvi-Länsmanin tohtoritutkinnon ensimmäisen taiteellisen konsertin sisältöä. Alkusyksystä 2024 tutkinnon toisen konsertin materiaali ilmestyi albumina Bálvvosbáiki (lue arvio).
Verrattuna Bálvvosbáikin saamelaisen filosofian syväluotaukseen Luođit-albumilla (Uksi Productions, 2025) on ikään kuin otettu ensimmäinen askel kohti vanhasta oppimista ja oman perinteen ymmärtämistä. Ánnámáret on kuunnellut ja opetellut eri arkistoihin talletettuja sukunsa luohteja ja luonut niitä analysoituaan ja muokattuaan uusia luohteja. Hän on pyrkinyt yhteyteen ja keskusteluun esi-isien ja -äitien kanssa, luomaan luohteilbmiä, luohtimaailmaa.
* *
Levyn luohtit ovat henkilöluohteja. Niissä siis joikataan joku tietty henkilö ja luohtin nimi on tuon henkilön nimi. Henkilöluohtin omistaa kyseinen ihminen.
Muutama kappale alkaakin arkistoäänitteellä, josta Ánnámáret yhtyeineen jatkaa. Salkko Juhán esimerkiksi pysyy matalassa rekisterissä, jossa Salkko Juhán sen aloittaa. Ánnámáret hyppää samaan syvään kellarimaailmaan, joka lopussa hajoaa instrumenttien myötä pirstaksi.
Muutamille läheisille tehdyt luohtit ovat aivan uusia. Sellainen lienee esimerkiksi Ándde Niillasa Asko, joka huokuu rauhaa, pehmeyttä, suurta avaruutta. Basson borduna alleviivaa pysähtyneisyyttä ja kielet helisevät rakkautta. Myös Sálmmo Áilu henkii intiimiä hellyyttä.
Luohtit on sovitettu pääasiassa rytmiseksi, sävellajissa pysyväksi ja maisemaa maalaavaksi etnoelektromusiikiksi. Tai kutsuisin ainakin Sálmmo Duomisen buzukimenoa maailmanmusiikiksi. Poikkeuksia ovat ilman soittimia, perinteiseen tyyliin yhdessä Petra Biret Magga-Varsin kanssa joikattu Máttarahkka ja Áillu Mihkku, jossa laajalla äänialueella liikkuvan vokalistin annetaan loistaa kauan yksinään ennen basson varovaista sisääntuloa.
* *
Levyn tuottajana on toiminut Sami Zimmermann (koskettimet, puhaltimet, ohjelmointi). Onnistuneet soitinsovitukset on tehty yhdessä koko bändin kanssa, johon kuuluvat myös Janne Lappalainen (kielisoittimet) ja Sara Puljula (lyömäsoittimet, kontrabasso).
Luođit-albumia syventää erinomaisesti Näkkäläjärvi-Länsmanin artikkeli ”Gullevasvuohta – luohti pohjoissaamenkielisen saamelaisyhteisön kulttuuriperintönä” Etnomusikologian vuosikirjassa 2024. Siinä hän pohtii suhdettaan joikaamiseen oman taustansa pohjalta. Länsimaisen taidemusiikin korkeakoulussa opiskeltu esittävän säveltaiteen (klarinetti) tutkinto ja toisaalta suuntautuminen suvun perinnemusiikkiin ovat olleet sekä ristiriitainen että hedelmällinen lähtökohta. Joikaajan on ollut opeteltava olemaan välittämättä länsimaisen tarjoamasta viitekehyksestä.
Ánnámáretista on tullut perusteellisen työn myötä uudenlainen perinteenkantaja, hänestä on tullut Ánnámáret.
Marja Mustakallio
Tampereella kansallispäivää juhlitaan Ánnámáretin keikalla Bálvvosbáiki-ohjelmiston kera 6.2.2025 klo 19 Tampereen G Livelabissa. Mukana myös Ilkka Heinonen, jouhikko, Turkka Inkilä, elektroniikka ja Marja Viitahuhta, video. Sama ohjelma esitetään 7.2. klo 19 Turun Sibelius-museolla.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kolketta, koukkua ja kovaa menoa – Cleaning Women -yhtyeen esikoinen vihdoin vinyylillä
LEVYT | Pulsaattori on Kielitoimiston sanakirjan mukaan ”edestakaisia sysäyksiä t. nestevirtauksia synnyttävä laite”. Pulsator on Cleaning Women -yhtyeen aika kova debyyttilevy, jolla yhtye ei heittänyt lasta pesuveden mukana.
Kohtalokkuus kohtaa menevyyden sulavasti – arviossa Sonja Selenen debyytti Pimeä pää
LEVYT | Balkan- ja romanisävyjä, iskelmällisyyttä ja rockin maailmaa hengittävään moderniin folkpoppiin taitavasti yhdistelevä Sonja Selene onnistuu debyytillään nousemaan esille.
Rupisia riffejä, karkeita tapporokkeja – arviossa The Flaming Sideburns -kokoelma Rocket Science
LEVYT | Vuosituhannen vaihteen jälkeen suurinta suosiotaan nauttinut The Flaming Sideburns on julkaissut kokoelmalevyllisen uransa varhaisimpia äänityksiä.
Ville Leinonen syleilee kauhutraumojaan thrash metallin keinoin – arviossa SURF’S UP!
LEVYT | Ville Leinonen lausuu uudella levyllään kauhutematiikkaa raskaan jyrän tahdissa.