Tampereen Sävelen yhtyekilpailun päätöskonsertti tarjosi vanhoja virsiä, Brahmsia, etnoa ja poppia

07.06.2019

Konserttiarvio: Ugandalainen Aba Taano lumosi ylevällä esityksellään, mutta akustisen sarjan ensimmäinen palkinnon vei Brahmsiin luottanut saksalainen Ensemble Nobiles. Sähköisesti vahvistettujen yhtyeiden sarjassa kotimaisetkin kisailijat menestyivät mukavasti.

Tampereen Sävel, yhtyelaulukilpailun päätöskonsertti, Tampere-talon Pieni sali 6.6.2019

Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailu täyttää tänä kesänä 30 vuotta. Minulla on ollut ilo seurata kisaa sen alusta asti: jo ensimmäisenä vuonna kuuntelin koko kilpailun alkueristä finaaliin. Vuosien mittaan käytännöt ovat uudistuneet ja sekä osallistujayhtyeiden että kilpailujärjestelyjen taso ovat nousseet melkoisesti.

Tämänvuotiset finalistit edustivat laajaa musiikinlajien ja musiikkikulttuurien kirjoa. Omat suosikkini olivat päätöskonsertin esitysten perusteella ugandalainen Aba Taano ja turkkilainen A Capella Boğaziçi, joita molempia saattaisin mieluusti kuunnella kotonakin.

Erityisen vahva oli Aba Taanon tulkinta Philip Blissin vuonna 1873 säveltämästä virrestä It Is Well With My Soul. Morris Kamogga aloitti kappaleen syvällä, tummalla ja intensiivisellä bassollaan ja veisasi väkevästi herkkien harmonioiden säestämänä. Toinen solistinen rooli oli Joshua Kimezellä, jonka väriltään persoonallinen korkea baritoni soi ylevästi. Yhtyeen kiireetön esitys ja upeat äänet täyttivät Pienen salin lumoavasti.

A Capella Boğaziçi on ensimmäinen turkkilainen yhtye, joka on osallistunut Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailuun. Yhtyeen hiottua yhteistyötä leimasivat etnisten sävyjen lisäksi taidokas ja täsmällinen rytminkäsittely sekä erityisen kauniisti soineet naisäänet.

Kotimaisia laulajia

InTones-yhtyeen laulussa Suru toteutui tuomariston puheenjohtajan Jussi Chydeniuksen puheessaan esittämä ajatus siitä, että laulajien tulee laulaa omalla äänellään ja yhtyeen tulee toteuttaa omaa soundiaan. Yhtyeen äänenmuodostus ei siis ollut pakonomaisen yhtenäistä, vaan laulajien äänet soivat soittimellisesti ja raikkaasti. Pieni kisaväsymys tosin taisi tuntua joissakin mieslaulajien osuuksissa.

Kuvajan Näytän sulle rannan -esityksessä parasta olivat naiskolmikon ilmeikkäät ja persoonalliset äänet: yksi tumma, yksi hunajainen ja yksi heleä. Lumoa puolestaan poikkesi muista kotimaisista yhtyeistä lennokkaan energiansa ja huumorinsa osalta. Ilmeikäs Johnny Said, ”No”! toteutui vaivattoman taiturillisesti ja ilman turhia jollotuksia.

Poppia ja Brahmsia

Kolumbialainen Sine Nomine Vocal tarjoili laadukasta, ammattitaitoista ja viihdyttävää laulantaa sekä luontevaa esiintymistä ja tanssia. Yhtyeessä oli lavasäteilyä ja esitys oli aurinkoinen

Saksalainen Of Cabbages and Kings esiintyi hienostuneesti ja taitavasti. Laura Mvulan Overcome kasvoi ja kypsyi yhtyeen käsittelyssä vähitellen pienistä iduista tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Johannes Brahmsiin luottanut, niin ikään saksalainen Ensemble Nobiles palkittiin akustisen sarjan ensimmäisellä palkinnolla. Tulkinta oli yllätyksettömyyteen saakka viimeistelty, äänenmuodostus hallittua, harmoniat ja nyanssit kohdallaan.

Sähköisesti vahvistetun sarjan voitti iloinen tanskalainen SØNK. Konsertissa kuultu Yebban Evergreen oli sovituksena vähän tylsä ja toisteinen, mutta yhtyeen jäsenten pirteät ja kauniit äänet, rento esiintyminen sekä sulava yhteistyö tekivät esityksestä varsin toimivan.

Kikka Holmberg

Tampereen Sävel

Yhtyelaulukilpailun palkitut

Akustinen sarja:
1. Ensemble Nobiles 2500 €
2. Aba Taano 1500 €

Sähköisesti vahvistettujen yhtyeiden sarja:
1. SØNK 2500 €
2. Of Cabbages and Kings 1500 €
3. Kuvaja 1000 €

Erikoispalkinto: inTones (1000 €)
Grand Prix: SØNK