Kiryl Bartashevich, Samuel Eriksson ja Gabrielė Agilė Bajoraitė. Kuva: Ville Hautakangas
KONSERTTI | Tampereen kolmannen pianokilpailun finaali hemmotteli pianokonserttojen ystäviä. Jan Söderblomin johtaman Tampere Filharmonian kanssa soittaneiden pianistien ohjelmassa kuultiin Robert Schumannin, Sergei Prokofjevin, Maurice Ravelin ja Ludwig van Beethovenin konsertot.
Tampereen kolmas pianokilpailu päättyi torstaina (15.5.2025) kahden finaali-illan jälkeen. Tampere-talossa kuultiin kuusi pianokonserttoa, joissa Jan Söderblomin johtaman Tampere Filharmonian solisteina soittivat pianistit Ella Oksava, Sadaeja Oh, Kiryl Bartashevich, Gabrielė Agilė Bajoraitė, Iivari Aalto ja Samuel Eriksson.
Keskiviikkoillan konsertin avasi Ella Oksava (s. 2007), joka opiskelee pianonsoittoa Helsingin Konservatoriossa Antti Hotin oppilaana. Hänellä on kokemusta niin kilpailuista kuin konserttiesiintymisistäkin. Oksavan tulkinta Robert Schumannin pianokonsertosta oli rakennettu selkeäksi ja johdonmukaiseksi. Pianon soinnissa oli lasinkirkasta kauneutta ja konserton vaiheissa Oksava osoitti lujaa teknistä osaamista. Tulkinnan edetessä alkupuolen ajoittainen varovaisuus vähitellen hälveni ja konserton kauniiksi huipennukseksi kehkeytyi sulokkuutta ja leikillisyyttäkin ilmentänyt Allegro vivace.
Sadaeja Oh (s. 1997) hurmasi ilmatiiviillä ja hehkuvalla esityksellä Maurice Ravelin pianokonsertosta G-duuri. Royal Welsh College of Musicissakin tutkinnon suorittaneen Ohin opettajia ovat Sibelius-Akatemiassa olleet Antti Siirala, Jussi Siirala, Tuija Hakkila ja Anna Kuvaja. Ohilla on vankkaa kansainvälistä esiintymis- ja kilpailukokemusta, mikä kuului hänen varmassa esityksessään. Ohin Ravel-tulkinta ilmensi niin soinnillisesti, rytmisesti kuin teknisestikin rikkeettömän taiturillista pianismia. Hän antoi musiikille tilaa hengittää ja oli luontevassa vuorovaikutuksessa orkesterin kanssa.
Keskiviikkoillan päätteeksi kuultiin Kiryl Bartashevichin (s. 2004) upea tulkinta Sergei Prokofjevin pianokonsertosta nro 2. Bartashevich on valmistunut Valko-Venäjän valtion musiikkiakatemiasta ja opiskelee tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Kirill Kozlovski ja Tuija Hakkila. Bartashevich tekee aktiivista konserttiuraa ja hänet on palkittu lukuisissa kansainvälisissä nuorten pianokilpailuissa.
Bartashevichin Prokofjev-tulkinnan ensimmäisistä sävelistä alkaen huomio kiinnittyi hänen latautuneen pianisminsa sisäiseen levollisuuteen ja filosofisuuteen. Hän maalasi konserton alun unenomaisen etäisin, mutta sisällökkäin sävyin, teoksen traagisuuden välittäen. Tutkittu tulkinta säteili niin loisteliasta elinvoimaa ja vaivatonta taituruutta kuin läpikuultavia ja herkkiäkin sävyjä. Bartashevichin sulava vuorovaikutus häikäisevästi soittaneen Tampere Filharmonin kanssa teki hänestä kuin osan orkesteria.
* *
Toisen finaali-illan aloittanut Gabrielė Agilė Bajoraitė (s. 2001) on valmistunut kansallisesta M. K. Čiurlionisin taidekoulusta Vilnassa ja opiskelee tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa Niklas Pokin oppilaana. Opintojaan hän on täydentänyt useilla mestarikursseilla ja monien muiden kilpailijoiden tapaan hänellä on vankkaa kilpailu- ja esiintymistaustaa. Bajoraitén Schumann-tulkinta oli temperamenttinen, tinkimättömästi muotoiltu, yksityiskohdille aikaa antava ja silti runsas, ja sen lataus säilyi räväkästä alusta loppuun asti. Orkesterin kanssa pianisti kävi tasapainoista vuoropuhelua.
Iivari Aalto (s. 2001) soitti Ludwig van Beethovenin pianokonserton nro 4 G-duuri. Aallon opettajia Sibelius-Akatemiassa ovat olleet Kirill Kozlovski ja Tuija Hakkila. Musiikin kentällä monipuolisesti työskentelevä Aalto on menestynyt myös kilpailuissa. Aallon hiottua ja uusiakin tuulia henkivää Beethoven-tulkintaa leimasivat laaja ilmaisuasteikko, timanttiset juoksutukset, äänenkuljetuksen selkeys ja monipuolinen taituruus.
Finaaliesitysten sarjan päätti Samuel Eriksson (s. 2001), joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Antti Hotti ja Kirill Kozlovski. Eriksson on esiintynyt orkesterisolistina sekä ulkomailla että Suomessa ja voittanut palkintoja lukuisissa kilpailuissa. Prokofjevin pianokonsertto nro 2 soi Erikssonin käsissä mietiskellen, mutta myös uljaasti ja teräksisin sävyin. Orkesterin soitinryhmien kanssa hän kävi luontevaa keskustelua. Erikssonin Prokofjev-tulkinnassa korostui säveltäjälle ominainen motorisuus, mutta myös melodiakaaret piirtyivät ilmeikkäästi hänen sävykkäässä ja säkenöivässä esityksessään.
Jan Söderblomin johtama Tampere Filharmonia soitti tapansa mukaan erinomaisesti ja innoittuneesti. Kilpailutilanne, jossa sama konsertto kuullaan useampaan kertaan – kuten näissä finaalikonserteissa Schumann ja Prokofjev – tarjoaa myös hienon mahdollisuuden seurata, miten orkesteri kapellimestareineen tukee kilpailijoita ja mukautuu kulloisenkin solistin näkemykseen.
Kikka Holmberg
Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto on tukenut kirjoittajan työtä.
* *

Tampereen pianokilpailun finalistit (vas.): Ella Oksava, Sadaeja Oh, Iivari Aalto, Kiryl Bartashevich, Samuel Eriksson ja Gabrielė Agilė Bajoraitė. Kuva: Ville Hautakangas
Kolmen kärki: Eriksson, Bartashevich ja Bajoraitė
- Kolmas valtakunnallinen Tampereen pianokilpailu päättyi torstaina 15.5.2025. Kilpailu oli suunnattu 15–30-vuotiaille pianisteille, jotka ovat joko Suomen kansalaisia tai opiskelleet Suomessa vähintään kolme vuotta.
- Kilpailussa ensimmäisen palkinnon sai Samuel Eriksson. Toinen palkinto meni Kiryl Bartashevichille ja kolmas Gabrielė Agilė Bajoraitėlle.
- Pianokilpailuun liittyneen sävellyskilpailun voittajateoksen Johanna Ruotsalaisen Written With Water parhaasta esityksestä palkittiin Eda Öncül ja parhaasta ennen vuotta 1829 sävelletyn teoksen esityksestä Iivari Aalto.
- Pianokilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii Matti Raekallio. Muut juryn jäsenet ovat Stefan Bojsten, Naoko Ichihashi, Heini Kärkkäinen sekä Mihkel Poll.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Jukka Tiensuun minikonsertto Kiva soi kantaesityksenä Tampere Guitar Festivalin päätöskonsertissa
KONSERTTI | Tampere Guitar Festivalin päätöskonsertissa kuultiin aikamme musiikkia Vuokko Lahtisen, TampereRaw’n ja Pablo Márquezin laadukkaasti tulkitsemana.
Kaksi kitaraa soi kuin yksi soitin – Rokas Jurkus ja Lovro Peretić Tampere Guitar Festivalin konsertissa
KONSERTTI | Pyynikkisalin konsertissa kuultiin liettualaisen Mikalojus Konstantinas Čiurlionisin musiikkia kahdelle kitaralle sovitettuna.
OutoJazz – oudon musiikin festivaali oudoissa paikoissa
FESTIVAALI | Pohjoiskarjalainen Outokummun kaupunki on keksinyt kivan festivaalin, OutoJazzin. Festivaalilla esitettävä musiikki ja esiintymispaikat lunastavat tuon lystikkään outousnimen.
Ryan Wigglesworth sytytti Tampere Filharmonian loistoon – Unia ja goottilaisia näkyjä Tampere-talossa
KONSERTTI | Kapellimestari Ryan Wigglesworthin muusikkous välitti tamperelaisille korkeaa brittiläistä laatua Oxfordista.