Emma Salokoski ilmiliekeissä – laulajan ja Ilmiliekki Quartetin konsertti TTT-Klubilla

11.12.2022
Emma Salokoski Ilmiliekki TTT klubi

Tuomo Prättälä, Antti Lötjönen, Olavi Louhivuori, Emma Salokoski ja Verneri Pohjola. Kuva: Arto Murtovaara

KONSERTTI | Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet oli vakuuttava tuoreen joululevynsä julkkarikeikalla perjantai-iltana Tampereella. Rempseästi keikan TTT-klubilla juontanut Emma Salokoski nauratti bändikavereitaankin.

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet. TTT-klubi, 9.12.2022.

TTT-klubin konsertin avasi amerikkalainen Have Yourself a Merry Little Christmas, joka on Hugh Martinin ja Ralph Blanen vuonna 1943 kirjoittama joulustandardi. Judy Garland esitti sen alun perin MGM-musikaalissa 1944 ja ensimmäisenä sitä levitti itse Frank Sinatra.

Kappaletta ei löydy Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin tuoreelta albumilta Joulu, joulu, jul (We Jazz Records, 2022. Studiossa yhtye äänitti kaksikin englanninkielistä laulua, mutta ne eivät Salokosken mukaan mahtuneet vinyylille ja putosivat pois. Antti Lötjösen bassosoololla käynnistynyt kaunis tulkinta olisi ollut oiva lisä myös levylle, johon jäi vain suomeksi ja ruotsiksi pieteetillä rakennettua joulumusiikkia.

Toisena kuultu Bethlehems stjärna eli Gläns över sjö och strand (Viktor Rydberg / Alice Tégner / Ivar Widén) on ruotsalainen ikivihreä, jonka Salokoski on sovittanut. Tuomo Prättälä soitti tähän kauniin, tarttuvan soolon pianolla ja maukas tempon nosto synnytti vaikutelman, että kappaleista irtoaa hiukan enemmän yleisön edessä kuin levyllä.

Natten före aftonen on Olavi Louhivuoren jännittävä, kaunis melodia Salokosken tekstiin ja sinkuksikin irrotettu Verneri Pohjolan Lahjattoman joulu irtoaa komeasti perinteisestä kaanonista; Pohjolan trumpetti soi tässä herkullisen kireänä. Setti johti Louhivuoren perkussiosooloon, jonka hän rakensi herkkyydellä suurelta osin ilman kapuloita. Siitä saumaton siirto jälleen ikivihreään eli Pieneen rumpalipoikaan (Katherine Kennicott Davis). Se soi tiukkana, vapaampaan muotoon puristettuna. Setin päätti ehdoton klassikko, hieno tulkinta Franz Gruberin Jouluyö, juhlayöstä.

Toisen setin yhtye johdatteli tuoreella Louhivuoren Jouluaamulla. Ikivihreä Varpunen jouluaamuna (Otto Kotiainen / Zacharias Topelius) käynnistyi basson ja rumpujen voimin; yhtye nousi hienoon lentoon väliosassa, myös Salokosken laulu oli harvinaisen upeaa. Setin toinen englanninkielinen joululaulu oli vanha lastenlaulu Between The Ox and The Grey Donkey. Ruotsalaiseen joulustandardiin Det strålar en stjärnä Pohjola puhalsi upean intron ja Salokoski lauloi hänen soolonsa mukana sanattomasti kuin ooppera-aarian ikään. Hieno.

Setin päätti arvattavasti En etsi valtaa loistoa, jossa yhtye irtosi jälleen komeasti Verneri Pohjolan muhkeasti kuljettamana. Ylimääräisenä soi levynkin maukkaasti päättävä Hymni: Nyt tahdon käydä vastaan (Paul Gebhard / Elias Lönnrot / Hans Leo Hassler), joka on peräisin jouluoratoriosta; kaikki viisi laulavat lopuksi makeasti unisonossa.

Kaikkinensa kokonaisuus oli yhtä hienosti balanssissa kuin levylläkin, loistavat muusikot toimivat yhdessä kuin ajatus. Ja jälki oli kaunista, herkkää ja ah niin jouluista. Kaikki viisi tähteä loistivat.

Arto Murtovaara

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua