Naurunpyrskähdyksiä ja syvempiä pohdiskeluja suomalaisen kirjailijan arjesta – arviossa Roope Lipastin Porakonekirjoittaja

07.03.2023
LipastiKansi

Kuva: Atena

KIRJAT | Roope Lipasti onnistuu hienosti tavoittamaan suomalaisten absurdeja piirteitä ja kirjailijan ammatin erikoisuuksia.

”Lipasti pistää itsensä peliin ja sukeltaa omaan elämäänsä kirjailijana, perheenisänä ja keski-ikäisenä suomalaismiehenä.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Roope Lipasti: Porakonekirjoittaja

  • Atena, 2023.
  • 234 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Lietolainen Roope Lipasti on ansioitunut sekä lastenkirjailijana että aikuisille suunnatuilla romaaneillaan. Lastenkirjoista Lätkä-Laurit, Aavepartiot sekä historialliset sarjat Viikinkisolmu ja Palavan kaupungin lapset keräävät vuodesta toiseen lukijoita. Aikuisille suunnatuista teoksista tuoreimmat, Aviotärähdys (2020) ja Mikael Agricolan elämään pohjautuva Mikaelin kirja (2021), ovat vahvistaneet mielikuvaa Lipastin kirjallisesta monipuolisuudesta. Vahvan humoristisuuden ohella myös tummemmat sävyt ovat saaneet teoksissa onnistuneesti sijaa.

Nyt Lipasti pistää itsensä peliin ja sukeltaa omaan elämäänsä kirjailijana, perheenisänä ja keski-ikäisenä suomalaismiehenä. Lyhyitä lukuja ja herkullisia kohtaamisia sisältävä Porakonekirjoittaja (Atena, 2023) painottuu avaamaan suomalaisen kirjailijan elämää kirjailijavierailuineen ja messuineen ja ihmisten ennakko-odotuksia siitä, millainen julkkiskirjailija varmastikin on. Yleensä ylimielinen ja virtsaa päässä.

Samalla päästään tutustumaan Lipastin perhe-elämään, harrastuksiin ja elämään keski-ikäisenä miehenä, jonka paikat alkavat liikunnallisesta elämästä huolimatta huolestuttavasti krempata. Uhkaavat vatsavaivat leimaavat koko kirjaa, kirjan lopulla toteutuvaa tutkimusaikaa odotellessa. Samaan aikaan myös onnettomuus iskee, onneksi se aiheuttaa vain ruhjeita ja mustelmia. Työhaastattelussakin käydään työterveys ja eläke silmissä, mutta humoristin tulevaisuusvisiot karkaavat liian korkeisiin sfääreihin työhönottajien makuun.

Vaikka Lipasti tuo elämän eri puolien ja erilaisten ihmisten kohtaamisineen esille moninaisesti myös ikäviä asioita ja synkempiä pohdiskeluja, on kirjassa toistuvasti sen verran osuvia humoristia heittoja ja sanavalintoja, että ne saavat hörähtelemään ääneen. Lipasti osaa ainakin kirjassaan laukoa kaiken maailman idiooteille juuri niitä tilanteisiin sopivia vastaheittoja, jotka itsekin oivaltaa aina vasta jälkikäteen – ”Noinhan sille olisi pitänyt sanoa!”

Siinä missä Lipasti onnistuu kertomaan paljon itsestään, läheisistään, naapureistaan ja kirjailijan ammatin eri puolista, hän kertoo samalla hienosti myös suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen karikatyyrisistä hahmoista, kaikentietäjistä, ahkerista ja nöyristä puurtajista, yleiskieltäjistä, aikuisista, lapsista ja eläkeläisistä. Porakonekirjoittaja on hersyviä hetkiä tarjoileva ja toimivasti soljuva sukellus suomalaisen kirjailijan arkeen.

Ilkka Valpasvuo

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua