Taidokkaat tuokiokuvat tuovat Ensilumi-elokuvan iranilaisen pakolaisperheen lähelle meitä

24.09.2020
ensilumi pressi1

Kuva: Elokuvayhtiö Aamu

ELOKUVA | Vastaanottokeskuksessa asuva iranilaisperhe odottaa turvapaikkapäätöstä kymmenvuotiaana pakolaisena Suomeen tulleen Hamy Ramerazin elokuvassa.

”Ramezanin taito on siinä, miten vakava ja tärkeä aihe esitetään pieninä tuokiokuvina, vailla alleviivaavaa paatosta tai draamaa. Näin elämä lipuu ja joku päivä ehkä saapuu käänteentekevä uutinen.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Ensilumi

  • Ohjaus: Hamy Ramezan
  • Pääosissa: Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvar, Kimiya Escandari, Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi, Muhammed Cangore
  • Ensi-ilta: 23.9.2020 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla. Teatteriensi-ilta 16.10.2020

Mehdipourin perhe viettää aikaa loppukesän vehreällä rannalla, tuttavien mökillä. Syödään, kalastetaan. Perhe palaa kotiinsa. Mutta koti paljastuukin vastaanottokeskukseksi. Siellä Mehdipourit ovat asuneet jo jonkun aikaa yhden huoneen asunnossaan, yhdessä muiden pakolaisten kanssa. He odottavat maahanmuuttovirastolta tietoa siitä, myönnetäänkö heille turvapaikkaoikeus vai pitääkö heidän lähteä Suomesta.

Ensilumen keskushenkilö on 11-vuotias Ramin-poika. Tapahtumat nähdään hänen silminsä, hänen kokeminaan. Ramin on ohjaaja Hamy Ramezanin alter ego. Hän tuli samoin 10-vuotiaana Iranista pakolaisena Suomeen, yhdessä perheensä kanssa. Vuonna 2015 alkanut pakolaiskriisi laittoi hänet miettimään suhtautumista aiheeseen.

Raminin kautta elokuva näyttäytyy koko väriskaalassa, synkästä aiheestaan huolimatta. Raminin ja hänen koulukaverinsa ystävyys on kuvattu juuri sellaisena, mitä sen ikäisten ystävyys on, taustoista riippumatta. Pojat pyörivät koulussa ja kulmilla, menevät vähän vanhempien bileisiin, jossa tuntevat olonsa ulkopuolisiksi, mutta onneksi sieltä pääsee tekemään poikamaisia kolttosia.

Kotona Ramin joutuu monien pakolaislapsien tavoin vanhempiensa tulkiksi, lapset kun oppivat nopeasti kielen koulussa ja suomalaisten kaverien kanssa. Kaikki tapahtuu jossain maaseudulla, vehreän luonnon keskellä.

Ensilumi kaverukset

Ramin (Aran-Sina Keshvar) ja Jigi (Vilho Rönkkönen) ovat parhaat kaverukset. Kuva: Elokuvayhtiö Aamu

Mehdipourin perhe elää normaalimpiakin hankaluuksia. Välillä isä eksyy ottamaan kuppia muiden vastaanottokeskuksen miesten kanssa ja äiti hermoilee sitä. Pikkusisko yrittää selvitä siinä välissä. Ystäväpariskunta antaa kontaktin suomalaisuuteen. Mehdipourit ovat lopulta kuin mikä tahansa perhe.

Ramezanin taito on siinä, miten vakava ja tärkeä aihe esitetään pieninä tuokiokuvina, vailla alleviivaavaa paatosta tai draamaa. Näin elämä lipuu ja joku päivä ehkä saapuu käänteentekevä uutinen.

Näyttelijöiksi Ramezan sai perheen isän rooliin Asghar Farhadin vakionäyttelijän Shabab Hosseinin. Muutkin näyttelijät tekevät vakuuttavaa työtä ja Aran-Sina Keshvar on luonteva Raminina.

Hamy Ramezan on näyttänyt taitonsa jo aiemmissa dokumentti- ja lyhytelokuvissaan. Etenkin Listen/Kuuntele herätti paljon huomiota ja voitti palkintoja festivaaleilla. Kaikki Ramezanin elokuvat käsittelevät jollain lailla pakolaisuutta tai elämän haasteita uudessa maassa.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua