KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Nuoret saavat haltuunsa balsamoidun käden – arviossa kauhuelokuva Talk to Me

13.08.2023
mg 9193

Sophie Wilde. Kuva: Cinemanse

ELOKUVA | Näppärä australialais-horror tuo uutta verta kauhuelokuvarintamalle, kuten Studio 24:n aiemman tuotannot Midsommar ja Hereditary.

”Kauhun kautta luodataan nuoruuden epävarmuuden ja porukan dynamiikan aihelmia.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Talk to Me

  • Ohjaus: Danny Philippou & Michael Philippou
  • Pääosissa: Sophie Wilde, Miranda Otto, Joe Bird, Alexandra Jensen, Otis Dhanji, Marcus Johnson
  • Ensi-ilta: 11.8.2023

Joukko nuoria järjestää erikoisia bileitä: tavanomaisen kännäämisen ja huumekokeilujen sijaan heillä on hallussaan balsamoitu käsi, jonka kautta nuoret näkevät yksi kerrallaan vilauksia rinnakkaisesta maailmasta, josta kuolleet ja kadonneet puhuvat heille.

Jade on äitinsä kuoleman jälkeen hengannut osan ajastaan ystäväperheessä, mutta tuntee ulkopuolisuutta kaveriporukassa. Hän päättää tarttua porukkahaasteeseen eli ottaa balsamoidusta kädestä kiinni ja sanoo ”puhu minulle”, mikä päästää hengen hänen sisälleen. Homma lähtee kuitenkin lapasesta ja teinipoika Riley päätyy sairaalaan.

Studio 24 on jo aiemmin tuonut uutta verta kauhuelokuvarintamalle Midsommarilla ja Hereditarylla. Nyt on syntynyt kekseliäs Gen-X-kauhupätkä, joka on sopivasti pelottava ja säikäyttävä, mutta ei sovinnaisimmalla tavalla. Kauhun kautta luodataan nuoruuden epävarmuuden ja porukan dynamiikan aihelmia. Kauhuelokuvat ovatkin parhaimmilaan silloin, kun niiden kautta löytyy yhteys psykologisiin tiloihin ja pelkoihin ja arjen ihmiskokemuksiin – ja niin on nytkin.

Ohjaajat, kaksosveljekset Danny ja Michael Philippou, aloittivat uransa tekemällä YouTube-kauhupätkiä, joten tausta on nuoren polven elokuvantekijöille tyypillinen. Pääroolissa Jadena on hienon debyytin tekevä Sophie Wilde.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua