Zum Teufelin sarjakuvat: naisjengiläisiä, tamperelaisia supersankareita ja kaurismäkeläistä ankeutta

23.08.2019

Zum Teufel ja sen alamerkki Lempo on julkaissut viimeisen vuoden aikana neljä suomalaista sarjakuvateosta sekä tuoreilta tekijöiltä että konkareilta.

Riikka Oksanen

Omissa käsissä

Artsi on töissä sahalla pikkukaupungissa. Vapaa-ajallaan hän auttelee alkoholisoitunutta isäänsä, lainaa rahaa veljelleen ja majoittaa kotiinsa aikuisen tyttären, jonka yksi miessuhde on jälleen kariutunut. Tarjoilijan töitä tekevää tytärtä pitää myös kyyditä töihin milloin mihinkin aikaan. Työkaverikin vaan piruilee, jos jonain päivänä ei kerkeä kaljalle.

Artsi ei valita, mutta hiljainen epätoivo paistaa mustavalkoisesta kuvituksesta, jonka hidas rytmitys korostaa arjen raskautta ja mitättömiä tulevaisuudennäkymiä. Jotainhan tässä on pakko tehdä, joten Artsi yrittää ottaa tilanteen omiin käsiinsä.

Parhaimmillaan tämä Sami Korjuksen ja Mikko Väyrysen ensimmäinen pitkä albumi muistuttaa Aki Kaurismäen elokuvia lakonisuudessaan ja luokkakuvauksessaan. Kuvitus tukee hyvin tarinaa. Toisin kuin Kaurismäen elokuvissa, henkilöhahmoista puuttuu kuitenkin sellainen inhimillisyys, joka saa kiinnostumaan heidän kohtalostaan.

Nyt henkilöt jäävät vain ohuen stereotypian tasolle alkoholistisukulaisina tai vastuuttomina ja liian niukasti pukeutuvina tyttärinä. Vielä tylsempi on kliseen toistaminen suomalaisista pikkukaupungeista, joissa kaikki ovat onnettomia. Lähteäkseen kunnolla lentoon tämä tuttu tarina siitä, kuinka joillain ihmisillä menee kaikki aina vähän pieleen, olisi kaivannut huomattavasti tuoreempaa otetta hahmojen kuvauksessa.

Kirjoittanut: Sami Korjus
Kuvittanut: Mikko Väyrynen
Julkaistu: 21.5.2019
Julkaisija: Zum Teufel
ISBN: 978-952-5754-84-1

Girl Gang Bang Bang – Ei kenenkään tyttöjä

Girl Gang Bang Bang koostuu monesta lyhyestä tarinasta, joissa Friidan, Fannyn ja Pixien jengi pähkäilee erilaisten tapahtumien parissa rähjäisessä mökissään. Heidän asumuksensa sijaitsee keskellä ei-mitään, mahdollisesti Yhdysvaltojen maaseudulla. Heidän luonaan vierailee säännöllisesti Fannyn poika Pluto, jonka isä kouluttaa sirkuksen eläimiä naapuritontilla.

Tapahtumien luonne vaihtelee absurdista arkiseen. Toisinaan saattaa käydä niin, että inhimillisen karhun kanssa vietetty alkoholin siivittämä yö johtaa loistartuntoihin. Eräänä päivänä huomataan, että kahdeksan kuukautta sitten pestyt pyykit mädäntyvät pyykkinaruilla edelleen. Pinnan alla käsitellään hieman myös vakavampia asioita: masennuksen kanssa kamppaileva Fanny ei aina pääse ylös sängystä viettämään aikaa Pluton kanssa.

Emmi Valveen viimeistelemätön, ekspressionistinen piirrostyyli sopii mainiosti tämän tyyppiseen sarjakuvaan, missä ei tarinankaan tasolla kaikki ole niin viimeisen päälle harkittua, vaan vähän sinne päin roiskittua. Hyvällä tavalla. Joiltain sivuilta saattaa löytää yliviivatun sanan, toiselta kuvan päälle liimatun paperinpalan, jonka päälle on korjattu piirrosta.

Friida, Fanny ja Pixie edustavat eräänlaista rapistuvaa feminiinisyyttä, joka tuo mieleen Todella upeeta -sarjan Edinan ja Patsyn. Etenkin ketjupolttaja-Pixien voi olettaa saaneen rutkasti vaikutteita jälkimmäisestä.

Girl Gang Bang Bang on pintapuolisesti humoristinen ja kevyt sarjakuva, mutta pinnan alla kytee muutakin. Jos pidät tästä, kannattaa ehdottomasti lukea myös Valveen omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Armo (Asema kustannus, 2017), joka käsittelee taiteilijan masennusta upealla mutta rankalla tavalla.

Kirjoittanut ja kuvittanut: Emmi Valve
Julkaistu: elokuu 2018
Julkaisija: Zum Teufel
ISBN: 978-952-5754-77-3

Kapteeni Kuolio ja Pyynikin näkit

Kapteeni Kuolio on seikkaillut sarjakuvissa jo vuodesta 1990 lähtien, mutta tunnustan lukeneeni vasta nyt ensimmäisen kerran tämän tamperelaisen supersankarin edesottamuksista. Kenties syynä on sarjakuvan vahva paikallisuus (en ole asunut Tampereella vielä pitkään), tai sitten yksinkertaisesti oma sivistymättömyyteni.

Kyytiin hyppääminen näin myöhään ei onneksi haitannut lukukokemusta. Sarjan luonne selviää heti alussa, kun Kapteeni Kuolion ystävä Kapteeni Kökkö on vähällä jäädä näkin ansaan Pyhäjärven rannassa. Kuolion rientäessä hätiin huomataan, että näkkejä on normaalin yhden sijasta kaksi, sillä toinen heistä on lahjonut tiensä Näsijärvestä Pyhäjärveen ohi Tammerkoskea vartioivan Koskenhaltijan. Asialle on tietysti tehtävä jotain.

Kapteeni Kuolio yhdistää epätavallisen supersankaruuden ja kansantaruista temmatut ainekset hyvin realistisiin maisemiin. Kuka tahansa Pyynikinharjun tienoilla käynyt tunnistaa helposti maisemat, joissa Näkkiä rahdataan kohti Näsijärveä. Taustakuvat albumia varten on ottanut Hannele Kivilahti. Todellisen maiseman ja yliluonnollisten elementtien yhdistelmä onkin albumin parasta antia.

Juonen tasolla Pyynikin näkit on melko yksinkertainen mutta ihan huvittava tarina. En osaa sanoa kuinka korkealle se sijoittuu Kapteeni Kuolio -sarjassa, mutta vähintäänkin albumi innostaa ottamaan asiasta selvää.

Kirjoittanut ja kuvittanut: P. A. Manninen
Julkaistu: 18.3.2019
Julkaisija: Lempo Kustannus
ISBN: 978-952-5938-60-9

Syvänne

Syvänne on kokoelma Tuomas Myllylän lyhyitä scifi- ja kauhutarinoita. Mustavalkoiset tarinat eivät suoranaisesti liity toisiinsa, mutta yhteistä niille on se, että sankareiden monipuoliseen representaatioon on tällä kertaa panostettu.

Neljä lyhyttä tarinaa sisältävän kokoelman parhaimmistoon kuuluu Epäkuollut kirkkoherra, jossa kaksikko Karhunkainen & kissa auttavat paranormaaleja ongelmia kohdanneita ihmisiä. Iäkäs rouva kutsuu heidät avukseen, sillä hänen edesmennyt miehensä ei suostu jättämään rouvaa rauhaan. Ennen kuin kaksikko (ja kissa) voivat auttaa, on selvitettävä ongelman kaikki yksityiskohdat.

Valitettavasti kaikki tarinat eivät ole yhtä kiinnostavia, vaan tuntuvat tyngiltä, joissa on yksi hyvä ajatus. Syvänteen kaltaisen julkaisun odottaisi löytyvän ennemmin sarjakuvafestivaalin pienlehtiosiosta kuin kirjakaupan hyllyltä.

Tämä ei toki ole lainkaan huono asia, vaan parhaimpien pienjulkaisuiden tavoin Syvänne toimii siinä mielessä erinomaisesti, että se herättää kiinnostuksen Myllylän muuta tuotantoa kohtaan (muun muassa Alhaiset [2018] ja Pakanat – Yhden jumalan kaupunki [2018], kumpikin Zum Teufelin kustantamia), vaikkei itsenäisenä albumina olekaan täysosuma.

Kirjoittanut ja kuvittanut: Tuomas Myllylä
Julkaistu: 21.3.2019
Julkaisija: Zum Teufel
ISBN: 978-952-5754-86-5