Teatterimuistoja #20: Maritta Viitamäki

09.01.2022
maritta viitamaki teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Maa on syntinen laulu -elokuvan pääosarooli on seurannut Maritta Viitamäkeä koko hänen elämänsä.

Marita Salonen

Maritta Viitamäki teki tarjoilijan töitä sisävesilaivalla kesällä 1972, kun häntä lähestyi Mikkelin satamassa mies, jonka ehdotus tulisi kääntämään hänen koko elämänsä suuntaa.

”Minä olen Rauni Mollberg teeveestä, älä nyt säikähdä. Tarvisin yhteen filmiin tyttöä.”

– Uskoin monta tuntia, että se oli on piilokamerajuttu, Viitamäki kertoo Teatterimuistoja-sarjan videolla.

”Yhteen filmiin tyttöä” tarkoitti Maa on syntinen laulu -elokuvan pääosaroolia, joka on seurannut Viitamäkeä koko hänen elämänsä. Elokuva sai yli 700 000 katsojaa ja oli Suomen katsotuimpia elokuvia kymmenen vuoden ajan.

Ruttu-lempinimellä tunnettu näyttelijä päätyi opiskelemaan Tampereen yliopiston näyttelijäkurssille, ja monien elokuvaroolien ohella hän teki 40-vuotisen uran Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Eläköitymisen hetkellä ympyrä sulkeutui: Viitamäki palasi Tampereelle, missä hän asui lapsena vastapäätä nykyisen Työväen Teatteria sisäänkäyntiä.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua