Jotain pyhää – Dokumenttiprojekti Tampere II

Kulttuuritoimitus
07.05.2021

VALOKUVATAIDE | Tervetuloa valokuvataiteilija Jari Arffmanin näyttelyyn. Jotain pyhää on Tampereen Hakametsän jäähallin elämästä kertova videoteos. Tästä pääset katsomaan teoksen ja lukemaan taiteilijan esipuheen.

Valokuvat: Jari Arffman, 2020
Musiikki: Tapani Rinne, Playing North
Video: Marita Salonen, 2021
Kesto: 3’50”

* *

* *

Taiteilijan esipuhe

Valokuvasin sarjan Jotain pyhää, SARS-CoV-2-karkotusloitsun, Suomen vanhimmassa jäähallissa Hakametsässä (1965) Tampereella loka- ja marraskuun vaihteessa 2020 osana Dokumenttiprojekti Tampere II:ta. Kuvaukseni aiheita ja kohteita olivat korona-aikana julkisomisteisessa Hakametsässä kaksi harjoittelevaa ja pelaavaa tamperelaista jääkiekkoyritystä Tappara ja Ilves sekä Tampereen kaupungin henkilöstö, joka Hakametsää pyörittää. Myös yleisö on oleellinen osa Jotain pyhää -sarjaa 55-vuotiaan Tampereen jäähallin toimiessa loitsun kehyksenä.

Jotain pyhää -koronakarkotusloitsussa on kyse tamperelaisen ammattijääkiekon voiman ja väen kanavoimisesta ihmisten havahduttamiseen koronakriisin luoman muutoksen mahdollisuuteen. On hyvin tärkeää tunnistaa koronapandemian kiihdyttämä onton humpuukin, idiotismin, salaliittoteorioiden, valehtelun, diktatorisen vähättelyn, denialismin ja rokotevastaisuuden räikeä ääripropaganda ja ymmärtää sen vaaralliset ja uhkaavat päämäärät.

Jotain pyhää -sarjan merkityksen arvo ei ole siinä, että se pyrkisi oikeasti hävittämään ja karkottamaan käpälämäkeen itse biologisen viruksen (huh huh, olisipa se aikamoista loitsemista!) vaan siinä, että tunnistamme ja havahdumme siihen, mikä on hyvää ja tavoiteltavaa.

Yhä lisääntyvästi ymmärrämme, että myös taiteella on tieteen rinnalla oleellinen rooli yhteisissä ponnistuksissamme pandemian jälkeisessä maailmassa. Massojen mielten loitsimisessa on jotain pyhää, se on kamppailua oikean ja väärän välillä. Kyse on kiekkokulttuurisesta arvoloitsusta uskottavan tulevaisuuden puolesta kamppailemiseksi.

Sarjan on kuratoinut valokuvaaja, visuaalisen viestinnän dosentti ja kansainvälisen Backlight2020–2021-valokuvafestivaali johtaja Hannu Vanhanen. Jotain pyhää -videoteoksen musiikki on muusikko, säveltäjä ja levytuottaja Tapani Rinteen, ja videon on toteuttanut Kulttuuritoimitus Suomi Oy:n päätoimittaja Marita Salonen. Lämpimät kiitokset teille kaikille.

Jari Arffman
valokuvataiteilija

* *

Linkit

Dokumenttiprojekti Tampere II -sarjan edellinen teos Baarikärpäset

Jari Arffman Kuvataiteilijamatrikkelissa

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua