Supersankarit käyttävät viittoja – astrologi Walter Mercado ja rakkauden sanoma

03.08.2020
MV5BNDgyMzNiOTAtMDRjMy00NWJkLThkNDYtYjQyOTBlNGI3M2ExXkEyXkFqcGdeQXVyMTEyMjM2NDc2. V1 SX1499 CR001499999 AL

VIIKON DOKUMENTTI | Flamboyantti rakkauden lähettiläs ja astrologi Walter Mercado oli aikaansa edellä. Hän toi glamouria ihmisten arkeen ja eli omannäköisensä elämän normeja rikkoen. Hän sai yhteyden massoihin ja antoi toivoa niille, joilla sitä ei ollut.

Hanna Telakoski

Netflixin valikoimiin heinäkuussa tullut dokumentti Mucho Mucho Amor – Legenda nimeltä Walter Mercado (2020) avaa supersuositun, esiintymistä rakastaneen puertoricolaisen tv-persoonan, astrologin ja meedion elämää. Walter Mercado valloitti katsojiensa sydämet ja oli erittäin suosittu, kunnes katosi julkisuudesta.

Christina Constantinin ja Kareem Tabschin ohjaaman dokumentin keskiössä on Mercadon poikkeuksellinen persoona ja tapa, jolla hän raivasi tiensä parrasvaloihin macho-kulttuurin läpitunkemassa Puerto Ricossa. Lopulta hänestä tuli myös kansainvälisesti tunnettu ja ihailtu.

Mercadoa kuvataan uniikiksi edelläkävijäksi ja positiiviseksi voimaksi, joka valloitti voimallisella retoriikallaan. Hänen sanaansa uskottiin. Kaiken ytimessä oli rakkauden sanoma: ”Mucho Mucho Amor.”

Elokuva näyttää myös viihdeteollisuuden rahantekokoneiston armottomuuden. Päällimmäiseksi mieleen jää kuitenkin Walter ja hänen ainutlaatuisen ylenpalttinen originelliutensa.

VIDEO: Elokuvan traileri.

* *

On selvää, että Mercado oli aikaansa edellä. Hän oli kaunis mies, joka loisti tanssin ja näyttelemisen kautta, halusi ilmaista itseään ja rakasti kauniita asioita. Tämä velhomaisen viehko hahmo lumosi ihmiset.

Mercado sanoo, että ihmisille tuli olla kiltti. Hänen oli myös uskottava itseensä, jotta hän pystyi auttamaan ihmisiä olemaan vahvempia!

Nykypäivänä hänen tyylinsä ei vaikuta niin oudolta, mutta omana aikanaan se oli skandaali, joka rikkoi totutun muotin totaalisesti.

Häntä rakastettiin ja vieroksuttiin yhtä aikaa. Erittäin katolisessa ja naisille vihamielisessä kulttuurissa Walterilla oli kuitenkin hyvät mahdollisuudet menestyä. Häntä tarvittiin.

Hän oli mies, joka rikkoi sääntöjä televisiossa ja toi mukanaan toivon sanoman myös vähemmistöille.

* *

Walter on dramaattinen hahmo kultakirjailluissa viitoissaan. Hänen tavaramerkkinsä ovat toinen toistaan upeammat materiaalit ja yliampuvan häikäisevät asukokonaisuudet.

Kuuluisuuden myötä huippusuunnittelijat valmistivat hänelle viittoja. Ne olivat kalliita ja hyvin kauniita, loisteliaita uniikkiteoksia.

Walter luonnehtii viittaa kehyksenä kuvalle, joka hän itse on. Viittaa peittää hänet ja saa hänen mielikuvansa yleisön sydämiin.

Hän kuvaa yhdistelleensä eri uskontojen ”parhaita puolia” astrologiaan ja puhuu uskontojen välisestä lähentymispisteestä, uskontojen välisestä uskonnosta.

* *

Mercadoa kuvataan eräänlaiseksi motivoivaksi puhujaksi. Hän motivoi ihmisiä astrologian kautta ja avulla. Ihmiset kaipasivat inspiraatioita ja Walterilta he sitä saivat.

Ylenpalttinen romanttisuus miellyttää häntä, ja hän saa maistaa mainetta, johon kuuluvat yksityiskoneet ja ruusuilla täytetyt hotellihuoneet.

Hänen androgyyniytensä on kiehtovaa ja ainakin minulle olennainen osa hänen lumovoimaansa. Hän on mies, hän on nainen, hän on jotain muuta. Hän on epäselvä aikana, jona sellaista ei hyväksytty.

Mercado sai osakseen väheksyntää ja vihamielistä, homofobista kommentointia, mutta kiersi ne taiten. Hän oli oma itsensä. Hän halusi levittää rakkauden sanomaansa, eikä antanut määritellä omaa seksuaalisuuttaan.

* *

Mercadon juuret ovat Puerto Ricon maaseudulla. Hän oli köyhän perheen poika. Jo lapsuudessa hänellä sanottiin olevan jumalan armolahja ihmisten auttamiseen.

Walter oli epävarma ja ujo lapsi, joka jo lapsena tiesi olevansa erilainen ja tietoisesti päätti joku päivä olevansa kuuluisa. Astrologia oli mukana Walterin elämässä jo varhain.

Tanssi oli Walterin intohimo jo nuorena ja hän myös näyttelee. Hänen tiedetään tuntevan myös astrologiaa ja se nousee esiin osin vahingossa erään tv-ohjelman mainoksen tekemisen yhteydessä. Siitä alkaa hänen uransa tv-astrologina.

VIDEO: Kuvia Walter Mercadon elämän varrelta.

* *

Televisiotarjonta oli muutoin yksipuolista, mutta Mercado oli sen väriläiskä. Hänen ohjelmaansa odotetaan ja sen parissa kasvetaan. Hänen nousunsa kuuluisuuteen on huima ja suosio valtaisia.

Mercado on hämmentävä ja lumovoimainen hahmo loisteliaissa viitoissaan, koruissaan ja kampauksessaan. Hänen esiintymisessä ja liikkeissään on sulokkuutta ja taikaa.

Ura lähti nopeaan kasvuun. Walter halutaan mukaan kaikkialle. Pelissä ovat isot rahat ja ahneus nostaa päätään.

Walteria kuvataan melkein uskonnoksi. Ihmiset halusivat koskettaa häntä. – Tämä lienee merkki siitä, että Walter oli koskettanut heitä.

* *

Dokumentti näyttää Walterin hyväntahtoisena ja myöntyväisenä, lähes kaikkeen suostuvana hahmona, joka nauttii huomiosta ja kauniista asioista.

Hän vaikuttaa elävän voimakkaasti tunteella ja sitä myös käytetään hyväksi. Walterin mukaan liikemies Bill Bakula teki hänen rakkauden viestistään tunnetun ja samalla hänestä uuden ajan profeetan.

Perheen mukaan Walter janosi tulla rakastetuksi ja arvostetuksi, eikä osannut sanoa ihmisille ei. Hän myös uskoi Bakulan ajavan hänen etujaan.

Ennustusbisneksen levitessä 1990-luvulla puhelinpalveluksi (”Psychic Hotline”) leijuu ilmassa voimakas huijauksen löyhkä. Walter kuitenkin kääntää asian siitä kysyttäessä parhain päin.

Huijatuksi vaikuttaa Walterkin joutuvan. Vieläpä läheisen ja ihailemansa Bill Bakulan toimesta.

Oikeustaistelu Mercadon esitysten oikeuksiin ja brändiin liittyen kestää vuosia. Walterille tilanne oli painajainen.

* *

Dokumentti päästää sisälle Walterin kotiin, jossa glamour ja arkinen kohtaavat vanhenevan tähden arjessa. Uskollinen assistentti Willie hoitaa Walterin asioita ja kertoo tämän vaiheista.

Valokuvat, korut, vaatteet, mystisismi ja dandiys lyövät kättä huoneistossa viipyilevässä tunnelmassa. Mercado on boheemi ja oman aikansa kapinallinen, originelli kauneuden palvoja.

Hän on ollut edelläkävijä ja roolimalli niille, joille omaa lokeroa ei macho-yhteiskunnassa löydy. Perhe on hänen tukipilarinsa.

* *

Mercado on voimakkaan elegantti ja viehkeä hahmo korkeasta iästään huolimatta ja ehkä jopa siitä johtuen. Hän tekee kaikkensa ylläpitääkseen omaa kauneusihannettaan.

Hänen kasvojaan on muunneltu siten, että sukupuoli tai ikä eivät määritä hänen olemistaan. Vaaleat hiukset ja huoliteltu kampaus ovat myös keskeinen osa hänen habitustaan.

Outous hänessä kiehtoo ja vapauttaa. Hänessä on ripaus Juhan af Grannin salaperäistä hulluutta ja Tarmo Mannin huikentelevaista, seksuaalistakin karismaa. Samalla hän kuitenkin on sadun täydellinen ja saavuttamaton kaunotar. – Häntä voisi melkein pelätä ja se tuntuu hyvältä.

Botoxin läsnäolo on ilmeistä ja Walter puhuu siitä avoimesti todeten, että on oltava säteilevä ja se myös maksaa. Hän sanoo olevansa Dorian Gray. – Kuvat vanhenevat, hän nuorenee.

* *

Walter sanoo rikkoneensa normeja ja muodollisuuksia koko elämänsä.

Supersankarit käyttävät viittoja, ihmisoikeusaktivisti Karlo Karlo toteaa osuvasti. Sellainen monia yhteiskunnallisia rajoja rikkonut Walter hänelle on. Hän kertoo Walterin antaneen toivoa nuorille homopojille latinokulttuurissa, jossa maskuliinisuuden kuva oli ja on yhä vieläkin kapea.

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Lin-Manuel Mirandan mukaan Walteria rakastetaan kyseenalaistamatta ja se on antanut hänelle suuren moraalisen auktoriteetin. Tässä mielessä hän on edelläkävijä ja pioneeri, monet ihailevat häntä yhä. Hän on ikoni ja hänet muistetaan.

Miranda on kasvanut Walterin ohjelmien parissa ja on hänen faninsa yhä. – Walterin olemassaolon kautta hyväksymme kanssaihmisemme helpommin, hän sanoo.

* *

Miamin historiallinen museo kokoaa näyttelyn, joka juhlistaa Walterin uraa ja elämäntyötä. Walter esiintyy ensi kertaa julkisesti yli vuosikymmeneen ja nauttii siitä silminnähden.

Kuvissa näyttelyn avajaisista keväältä 2019 on haltioissaan olevia faneja. Niin vanhoja kuin uuttakin sukupolvea, joka ei Walterin ohjelmia edes nähnyt.

Avajaiset ovat taianomaiset ja ikimuistoiset. Iäkäs Walter väsyy helposti, mutta sanoo, ettei eläköidy koskaan. Elämä on hänen mukaansa lyhyt, mutta hänen sielunsa ja viestinsä tulevat olemaan ikuisia.

VIDEO: Miami Heraldin näyttely.

* *

Sanotaan, että kauneus on katoavaista. Mercado osoittaa kuitenkin, että loisto on se, joka vähitellen hiipuu. Kauneus jää ja se pysyy.

Walter julistaa rakkauden, rauhan, ilon ja valon sanomaa, on oma ilmiönsä. Se ei katoa, vaikka hänen fyysinen tomumajansa poistuukin keskuudestamme.

Walter itse kuvaa Walter Mercadon olevan luonnonvoima, ilman alkuja tai loppuja. Hän uskoo jälleensyntymään. Jumala on hänen mukaansa se, joka on meissä ikuista. – Elämä on jatkuvaa uudelleenkeksimistä.

* *

”Olen ennustaja, mutten halua tietää omaa tulevaisuuttani… haluan vain nauttia joka hetkestä… taivas on tänään ja nyt.”

– Walter Mercado (1932–2019)

Mucho Mucho Amor – Legenda nimeltä Walter Mercado (Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado), 2020 katsottavissa Netflixissä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua