Teatterimuistoja #9: Mikko Hänninen

10.10.2021
mikko hanninen teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Mikko Hännisen unohtumattomiin kokemuksiin kuuluu muun muassa teatteriesitys naisvankilassa. Naisvangit opettivat nuorelle näyttelijälle, miltä esineellistäminen tuntuu.

Marita Salonen

Mikko Hänninen ei aikonut koskaan poistua Tampereelta. Hänen piti opiskellakin näyttelijäksi Tampereella, mutta Teatterikoulun pääsykokeet veivät mutkan kautta Helsinkiin.

Uraa muistellessa unohtumattomiin kokemuksiin kuuluu muun muassa teatteriesitys naisvankilassa. Elettiin 1960-luvun loppua, esitystila oli pieni, katsojat naisvankeja hyvin lähellä näyttelijöitä.

Mikko Hänninen sanoo oivaltaneensa jotakin naisnäkökulmasta, siitä miltä esineellistäminen saattaa tuntua, kun yleisö katsoo polvien yläpuolelle.

– Oltiin hyvin lähekkäin. Rupean laulamaan ja heittämään runoa. Huomaan, etten saa keneenkään katsekontaktia. Nuoria, vahvoja naisia ja minä olen 17-vuotias poika farkuissa ja nahkasaappaissa.

Tampereen murre oli nuorelle näyttelijälle lopulta ongelma jopa esitystilanteissa.

– Murre oli niin syvällä, etten edes itse sitä tajunnut.

Mikko Hänninen on työskennellyt pääosan urastaan Helsingin ja Kuopion kaupunginteattereissa.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla tätä käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa Sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisiin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää