Teatterimuistoja #9: Mikko Hänninen

10.10.2021

Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Mikko Hännisen unohtumattomiin kokemuksiin kuuluu muun muassa teatteriesitys naisvankilassa. Naisvangit opettivat nuorelle näyttelijälle, miltä esineellistäminen tuntuu.

Marita Salonen

Mikko Hänninen ei aikonut koskaan poistua Tampereelta. Hänen piti opiskellakin näyttelijäksi Tampereella, mutta Teatterikoulun pääsykokeet veivät mutkan kautta Helsinkiin.

Uraa muistellessa unohtumattomiin kokemuksiin kuuluu muun muassa teatteriesitys naisvankilassa. Elettiin 1960-luvun loppua, esitystila oli pieni, katsojat naisvankeja hyvin lähellä näyttelijöitä.

Mikko Hänninen sanoo oivaltaneensa jotakin naisnäkökulmasta, siitä miltä esineellistäminen saattaa tuntua, kun yleisö katsoo polvien yläpuolelle.

– Oltiin hyvin lähekkäin. Rupean laulamaan ja heittämään runoa. Huomaan, etten saa keneenkään katsekontaktia. Nuoria, vahvoja naisia ja minä olen 17-vuotias poika farkuissa ja nahkasaappaissa.

Tampereen murre oli nuorelle näyttelijälle lopulta ongelma jopa esitystilanteissa.

– Murre oli niin syvällä, etten edes itse sitä tajunnut.

Mikko Hänninen on työskennellyt pääosan urastaan Helsingin ja Kuopion kaupunginteattereissa.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla tätä käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa Sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisiin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #8: Maria Aro

Teatterimuistoja #8: Maria Aro

HENKILÖ | Näyttelijä Maria Aro kertoo huikeita tarinoita siitä, miten lapsi on saattanut syntyä ja kasvaa teatterissa sanan mukaisesti. Aro esiintyi ensimmäisen kerran neljävuotiaana Kemin kaupunginteatterissa.

lue lisää
Teatterimuistoja #5: Ahti Kuoppala

Teatterimuistoja #5: Ahti Kuoppala

HENKILÖ | Näyttelijä Ahti Kuoppalan elämä sai suunnan, kun hän pääsi 1950-luvulla Tampereen Työväenteatterin näyttämölle Sylvi Salosen ja Veikko Sinisalon kaltaisten suuruuksien rinnalle. Simpauttaja teki Ahti Kuoppalasta itsestään filmitähden.

lue lisää