Teatterimuistoja #7: Harri Laurikka

26.09.2021

Harri Laurikka. Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Tampereen teattereiden henki on oma juttunsa koko Suomessa, sanoo näyttelijä Harri Laurikka, joka nostaa uransa kokemuksista päällimmäisiksi aikansa molemmissa Tampereen suurista teattereista.

Marita Salonen

Näyttelijä Harri Laurikka on näytellyt koko Suomessa: useiden kaupunkien teattereissa mutta raskaan sarjan roolinsa hän teki parinkymmenen vuoden aikana Jyväskylässä. Kaikista kokemuksistaan Laurikka nostaa päällimmäiseksi molemmat Tampereen suuret teatterit.

Nuorena Laurikka oli mukana myös Kouluteatterissa, jonka kiertue ulottui Hangosta Utsjoelle. Erityisen kiitollinen Harri Laurikka on Tampereen Työväen Teatterille, missä alaikäinen avustaja sai puheroolejakin.

– Se oli tärkeä elämänvaihe. Nuoruudenkaverini Esko Raipia sanoi kesällä ’63, että Työväen Teatteri järjestää tanssikurssin ja etsii poikia syksyn operettiin Erämaan laulu. Mene sinne, sanoi Esko. Kurssilla oli kymmeniä poikia ja karsinnan jälkeen pääsin mukaan kahdeksan joukossa.

Tärkeä suunnannäyttäjä löytyy jo lapsuudesta:

– Mummu sai päähänsä, että Harrin pitää mennä lausuntatunneille. Olihan se mentävä, kun mummu käski.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla tätä käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa Sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisiin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #8: Maria Aro

Teatterimuistoja #8: Maria Aro

HENKILÖ | Näyttelijä Maria Aro kertoo huikeita tarinoita siitä, miten lapsi on saattanut syntyä ja kasvaa teatterissa sanan mukaisesti. Aro esiintyi ensimmäisen kerran neljävuotiaana Kemin kaupunginteatterissa.

lue lisää
Teatterimuistoja #5: Ahti Kuoppala

Teatterimuistoja #5: Ahti Kuoppala

HENKILÖ | Näyttelijä Ahti Kuoppalan elämä sai suunnan, kun hän pääsi 1950-luvulla Tampereen Työväenteatterin näyttämölle Sylvi Salosen ja Veikko Sinisalon kaltaisten suuruuksien rinnalle. Simpauttaja teki Ahti Kuoppalasta itsestään filmitähden.

lue lisää